Τρισάγιο στη μνήμη του Ιερολοχίτη Κ. Ψιλλή στο Προνί Πυλών

Τρισάγιο στη μνήμη του Ιερολοχίτη Κ. Ψιλλή στο Προνί Πυλών

“Δεν ξεχάσαμε τον Ιερολοχίτη Κωνσταντίνο Ψιλλή”, αναφέρει σε ανάρτηση του ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων και συνεχίζει, “που θυσιάστηκε για την Ελευθερία του νησιού μας, στις 25 Αυγούστου του 1944… Εμείς οι λίγοι, τελέσαμε τρισάγιο στο μνημείο του, στο Προνί Πυλών…”

 

Η μοιραία απόβαση των Ιερολοχιτών στην Κάρπαθο

Την 24η Αυγούστου 1944, μια ομάδα 6 Ιερολοχιτών μόλις είχαν βγει στην παραλία Προνί των Πυλών και ανέβαιναν αθόρυβα για την ενδοχώρα του νησιού. Μπροστά πήγαιναν οι Δεκανείς Στέργος Μανωλάς και Κωνσταντίνος Ψιλλής, που ανίχνευαν και άνοιγαν το δρόμο στους υπόλοιπους τέσσερις Ιερολοχίτες, τον επικεφαλή Λοχαγό Δ. Κωστολέτο, τον Ανθ/γο Γ. Οικονομίδη, τον Λοχία Ν. Πρωτονοτή και τον Δεκανέα Γ. Σπανούδη.

Οι Γερμανοί είχαν φροντίσει να σπείρουν με νάρκες και αυτή την παραλία και για τα θαρραλέα παλικάρια ήταν μάλλον θέμα τύχης να αποφύγουν το θάνατο, να μην πατήσουν επάνω στους κρυμμένους δυναμίτες.

Ακόμη δεν είχε απομακρυνθεί το πολεμικό πλοίο, όταν ο κυβερνήτης και οι Εγγλέζοι κομάντο είδαν μια λάμψη, ολόασπρη σαν αστραπή, να βγαίνει από το σημείο που είχαν αφήσει λίγο νωρίτερα τους Έλληνες.

Για τους έμπειρους πολεμιστές μύρισε ο θάνατος.

Ο εικοσάχρονος Χιώτης δεκανέας Κωνσταντίνος Ψιλλής θα έμενε για πάντα στην Κάρπαθο. Πάτησε πάνω σε μια Γερμανική νάρκη και στη στιγμή έγινε κομμάτια, δίπλα του ο Στέργος Μανωλάς κολυμπούσε στο αίμα και πιο πίσω κρατούσαν τα τραύματα τους από τα θραύσματα ο Προτονωτής και ο Οικονομίδης.