Παρέμβαση του Βασίλη Υψηλάντη για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα Δωδεκάνησα.

Παρέμβαση του Βασίλη Υψηλάντη για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα Δωδεκάνησα.

 

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Κοσμήτορας της Βουλής κ. Βασίλειος -Νικόλαος Α. Υψηλάντης προέβη στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, στην κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό των Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα: « Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α στα Δωδεκάνησα ». Στην κοινοβουλευτική ερώτηση, κάνει αναφορά τόσο στην επιδίωξη παγίωσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο λόγω του προσφυγικού αλλά και της επέκτασής του στην γειτονική με αυτά Κάλυμνο. Τέλος απεύθυνε ερώτημα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

 

Το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης είναι το παρακάτω:

 

« Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Κυβέρνηση μέσω του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά, βρίσκουν λύση στο ζήτημα του νησιωτικού ΦΠΑ σε σχέση με τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο που μέχρι πρότινος είχαν αντιμετωπίσει τις συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσης. Έτσι το μέτρο του νησιωτικού ΦΠΑ, που παρατεινόταν ανά εξάμηνο, δηλαδή ο ΦΠΑ να είναι μειωμένος κατά 30%, σε σχέση με αυτόν στην ενδοχώρα και προγραμματιζόταν να λήξει, στις 30 Ιουνίου 2021, φαίνεται ότι παγιώνεται για τους κατοίκους των νησιών αυτών.

Σίγουρα η εξέλιξη χαροποιεί κάθε νησιώτη. Ωστόσο η διατήρηση της αδικίας της κατάργησης αυτών σε όλα τα άλλα νησιά, που εισήγαγε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δημιουργεί ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις και μεγάλο πρόβλημα και στην οικονομία και την ανάπτυξη τους. Σε μερικά μάλιστα όπως η Κάλυμνος, που γειτνιάζουν με νησιά της κατηγορίας που διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α, δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα ανταγωνισμού και επιβίωσης της οικονομίας τους.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, ερωτάται ο αξιότιμος κ. Υπουργός των Οικονομικών:

1.) Σε ποια φάση βρίσκεται η εξέταση εφαρμογής μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά που καταργήθηκε με το τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

2.) Αν μέχρι τότε μπορεί να επεκταθεί και στο νησί της Καλύμνου, που πλήττεται και από τις συνέπειες του covid-19 σε όλα τα επίπεδα, η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 30% σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, όπως πρόκειται να παγιωθεί, σε άλλα όμορα με την Κάλυμνο, νησιά λόγω του προσφυγικού . »