Ο νέος Ακαδημαϊκός, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, έχει δεύτερη πατρίδα την Κάρπαθο! (VIDEO)

Ο νέος Ακαδημαϊκός, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, έχει δεύτερη πατρίδα την Κάρπαθο! (VIDEO)

Μια ιστορική στιγμή για τα ελληνικά γράμματα, καταγράφηκε στις 20 Οκτωβρίου 2022, καθώς η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε τακτικό μέλος της τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη. Αν και γνήσιος Κρητικός, όπως ο ίδιος δηλώνει στα Καρπαθιακά Νέα, έχει δεύτερη πατρίδα την Κάρπαθο και είναι πολύ καλός φίλος με τον Καρπάθιο καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη!

Γεννήθηκε στην Κρήτη, το 1948. Κατάγεται από την Ανατολή Ιεράπετρας (Κρήτη) και από πολύτεκνη οικογένεια (8 παιδιά). Οι πρόγονοί του ήταν απλοί άνθρωποι. Η μητέρα του ήταν ζωντανή πηγή του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης και έγραφε υπέροχες μαντινάδες.  Είναι πτυχιούχος (1971) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Χαϊδελβέργης (1972 – 1976). Ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (1976) με τη διδακτορική διατριβή “Phthano. Ein Beitrag zur griechischen Wortforschung” (“Φθάνω. Συμβολή στη νεοελληνική λεξικογραφία”).

Είναι Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και Ισόβιο μέλος και Πρόεδρος (2019) του Ριζαρείου Ιδρύματος.

Η εκλογή του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, όπως αναφέρει το in.gr, αποτελεί αναγνώριση και ύψιστη επιβράβευση του εντυπωσιακού σε ποσότητα και ποιότητα έργου του σε ποικίλους κλάδους της γλωσσολογίας, με επίκεντρο τη διαλεκτολογία, τη λεξικογραφία, την εκπαιδευτική γλωσσολογία, τη γλώσσα και το ύφος νεοελλήνων λογοτεχνών.

30.10.2022

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα