Η χθεσινή ενημέρωση του Αντιδημάρχου Γιάννη Λυριστή για το θέμα των πρόσφατων κρουσμάτων

Η χθεσινή ενημέρωση του Αντιδημάρχου Γιάννη Λυριστή για το θέμα των πρόσφατων κρουσμάτων

του Μανώλη Δημελλά

Ο κ. Λυριστής, ως υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε το σώμα των δημοτικών συμβούλων στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, 31 Μαρτίου 2021, για την πορεία της πανδημίας στην Κάρπαθο.

«Στο νησί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα 13 συνολικά, είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, δεν είναι μόνο στους μεγάλους σε ηλικία είναι και σε νεαρούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λυριστής έκανε έκκληση να προσέλθουν όλοι οι πολίτες και να κάνουν το τεστ. Επίσης είπε ότι γίνεται προσπαθεί για να κατέβει ο ΕΟΔΥ στο νησί, ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια.

«Τα συνεργεία του Δήμου πραγματοποίησαν συνολικά 235 ελέγχους στο λιμάνι και το αεροδρόμιο (31.3)». Ανάμεσα τους, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, βρέθηκαν τρια θετικά δείγματα.

Ο κ. Λυριστής επανέλαβε ότι «ο κόσμος είναι σε δύσκολη θέση, μας κατηγορεί γιατί δεν είχαμε τεστ και ότι έτσι πέρασε το κρούσμα στο νησί». Επίσης ανέφερε ότι «από την ιχνηλασία δεν έχει βρεθεί ποιος ήταν ο πρώτος, από τον οποίο κόλλησαν οι υπόλοιποι» κι όπως είπε χαρακτηριστικά: «όλοι πρέπει να προσπαθήσουν και να είναι υπομονετικοί. Η αστυνομία κάνει ελέγχους και τα πρόστιμα είναι καθημερινά, αν δεν προσέξουμε αυτή τη στιγμή οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες, ιδιαίτερα τώρα, που όλοι περιμένουν να ανοίξει ο τουρισμός». Για αυτό, επανέλαβε, «να δείξουμε προσοχή το επόμενο 15νθήμετο. Το κλιμάκιο του δήμου κάνει όσο περισσότερα τεστ στους πολίτες. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 191 τεστ σε πολίτες του Δήμου ενώ τα υπόλοιπα 44 έγιναν στους επιβάτες από το πλοίο και το αεροπλάνο».

Στην δευτερολογία του ανέφερε ότι τελευταία ημέρα των ελέγχων, πριν τη διακοπή των τεστ, ήταν στις 12 Μαρτίου, από τότε μέχρι και πριν λίγες ημέρες, γινόταν μόνο θερμομέτρηση στους επιβάτες που έφταναν στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο. «Είναι μια δύσκολη στιγμή κι όλοι μαζί να προσπαθήσουμε. Προσπαθώ να ενημερώσω τους πάντες. Να περάσει αυτό, παλεύουμε, δεν είμαστε Θεοί» ανέφερε.

Να επισημάνουμε ότι στον Δήμο Καρπάθου παραδόθηκαν προχθές 480 rapid tests (από την παραγγελία των 5.000) και παρότι ο κ. Λυριστής ρωτήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους, αν ο αριθμός των τεστ επαρκεί για τις επόμενες ημέρες κιι αν υπάρχει πιθανότητα το νησί να ξεμείνει ακόμη μια φορά από rapid tests, δεν δόθηκε καμιά απάντηση.