Ζαννετίδης: Έχουμε αναφορές από την Κάσο και την Κάρπαθο για θανάτους μελισσοσμηνών

Ζαννετίδης: Έχουμε αναφορές από την Κάσο και την Κάρπαθο για θανάτους μελισσοσμηνών

Η παρατεταμένη ανομβρία προβληματίζει τους παραγωγούς. Ο πρωτογενής κλάδος αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή κατάσταση χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Μοιραία προβλέπεται η μείωση της ντόπιας παραγωγής.

«Μας προβληματίζει η κατάσταση του πρωτογενή τομέα αυτή την περίοδο, κυρίως λόγω της ανομβρίας και της λειψυδρίας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ορατές.
Το φράγμα της Απολακκιάς είναι σε ελεγχόμενη λειτουργία. Ανοίγει κάθε 15 ημέρες για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Σωστά έπραξε ο ΤΟΕΒ Απολακκιάς προκειμένου να προστατευθεί η συγκεκριμένη υποδομή άρδευσης, παρόλα αυτά η έλλειψη νερού θα επηρεάσει την παραγωγή.

Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στη μελισσοκομία και στην κτηνοτροφία. Έχουμε αναφορές από την Κάσο και την Κάρπαθο για θανάτους μελισσοσμηνών και αναμένουμε τις απαντήσεις από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Κέντρο.

Επίσης, η παραγωγή μελιού και ελαιόλαδου έχει μειωθεί στα τελευταία χρόνια. Είναι αναμενόμενη η συρρίκνωση της παραγωγής των οπωροκηπευτικών όταν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες ποσότητες νερού», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο περιφερειάρχης πρωτογενούς Ανάπτυξης Φιλήμονας Ζαννετίδης. Πρόσθεσε επίσης ότι τα ελάφια συνεχίζουν να προκαλούν ζημιές στις καλιέργειες αφού κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί παρά τις όποιες εξαγγελίες.
«Πέρα από τα άλλα προβλήματα, στη Ρόδο συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα γνωστά προβλήματα λόγω των ελαφιών. Συνεχίζουν και αυξάνονται τα τροχαία ατυχήματα λόγω των ελαφιών, οι θάνατοι των ζώων λόγω των τροχαίων αλλά και από παγιδεύσεις. Τα ελάφια είναι μέσα στους οικισμούς, μέσα στους κάμπους. Δεν νοείται ως άγρια ζωή… Θα πρέπει να προστατευθεί το ελάφι, όμως πρέπει να προστατευθούν και οι καλλιέργειες. Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, μελετάται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος πώς επηρεάζει ο υπερπληθυσμός των ελαφιών τον πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος και θα έχουμε μία εικόνα στις αρχές Δεκεμβρίου για την ποιότητα και την ποσότητα. Ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ποιότητα του ελαιόλαδου είναι εξαιρετική τη φετινή χρονιά.
Ο κ. Ζαννετίδης είπε ότι δεν είχαμε μέχρι σήμερα ούτε υποψία δείγματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων στα νησιά της περιφέρειάς μας. Πρόσθεσε ότι στις 31.12 θα ολοκληρωθεί η καταγραφή των αιγοπροβάτων, ενώ η καταγραφή των χοιριδίων θα πραγματοποιηθεί από 15 Δεκεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου.

Επιδοτήσεις για νέους αγρότες
Ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε σε επιδοτήσεις για νέους αγρότες, σημειώνοντας ότι: «Συνεχίζουμε τις επαφές μας με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τις περιφέρειες. Έχουν εκχωρηθεί 12 μέτρα στις περιφέρειες της χώρας όσον αφορά στα τομεακά προγράμματα και μεταξύ άλλων η εγκατάσταση νέων αγροτών, τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης θερμοκηπίων κλπ, η ευζωία των παραγωγικών ζώων, οι περιφράξεις για την προστασία των καλλιεργειών.
Βγήκε ήδη στον αέρα η πρόσκληση των νέων αγροτών για την περίοδο 2024-2027. Στην περιφέρειά μας έχουν εκχωρηθεί περίπου 14 εκατ. ευρώ που ευελπιστούμε να απορροφηθούν. Τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε νέο αγρότη κυμαίνονται από 34.000 έως 44.000 ευρώ. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από τις 29.11 ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας είτε μέσω του σάιτ του υπουργείου Ανάπτυξης. Ευελπιστούμε να απορροφήσουμε όλο το ποσό λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα».

6.11.2024
Καρπαθιακά Νέα