Ζωή Σακελλιάδου, μια Καρπαθιά στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης!

Ζωή Σακελλιάδου, μια Καρπαθιά στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης!

Η Ζωή Σακελλιάδου από την Κάρπαθο, συμμετέχει ως διδάσκουσα σε πρόγραμμα της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (Académie de droit international de la Haye – The Hague Academy of International Law), που αποτελεί το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα διδασκαλίας του διεθνούς δικαίου, δημοσίου και ιδιωτικού.

Η κα Σακελλιάδου θα διδάξει διεθνές δίκαιο της εμπορίας ανθρώπων σε δικαστικούς από τις Φιλιππίνες, σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων. Η Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης ιδρύθηκε έναν αιώνα πριν ως εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης μέσω του διεθνούς δικαίου. Έκτοτε λειτουργεί στο Peace Palace στη Χάγη, δίπλα από το Διεθνές Δικαστήριο και το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Είναι κυρίως γνωστή για τα ετήσια θερινά (και πλέον και χειμερινά) μαθήματα Δημοσίου Διεθνούς και Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, τα οποία παρακολουθούν περίπου 650 συμμετέχοντες από όλες τις χώρες του κόσμου εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Στους αποφοίτους των μαθημάτων συγκαταλέγονται γνωστοί νομικοί και δικηγόροι, δικαστές, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και πολιτικοί.

 

 

Η συμβολή Ελλήνων και Ελληνίδων διεθνολόγων στο έργο της Ακαδημίας είναι σπουδαία. Η Ζωή Σακελλιάδου, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη Καρπαθιά που έχει περάσει το κατώφλι της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.

Ήδη το 2003, η εγνωσμένου κύρους καθηγήτρια διεθνούς δικαίου, Φωτεινή Παζαρτζή διετέλεσε Διευθύντρια Σπουδών του γαλλόφωνου τμήματος του κύκλου μαθημάτων Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (2003).

Η Ζωή αναφέρει στα Καρπαθιακά Νέα: «Είναι ύψιστη τιμή για μένα να διδάσκω σε πρόγραμμα της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Ως φοιτήτρια αισθανόμουν δέος διαβάζοντας το έργο νομομαθών που έχουν περάσει από το κορυφαίο αυτό ίδρυμα και δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να είμαι και εγώ μια από αυτούς. Δέος αισθάνομαι, ακόμα και τώρα, και πάντα θα ευχαριστώ τους καθηγητές και τις καθηγήτριες μου που μού έβαλαν το «μικρόβιο» του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.»

Η Ζωή Σακελλιάδου μεγάλωσε στην Κάρπαθο. Έχει καταγωγή από τις Πυλές και το Απέρι Καρπάθου. Είναι στέλεχος του ΟΗΕ και εργάζεται στο Τμήμα Εμπορίας και Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων, Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). Στο παρελθόν έχει διατελέσει στέλεχος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες και έχει εργαστεί στο πεδίο. Έχει υπηρετήσει στην Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μεταπολεμικά στην προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην επιστροφή των προσφυγικών πληθυσμών και στην ανοικοδόμηση θεσμών. Είναι διεθνολόγος με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Σερβο-κροάτικα και λίγα Ρωσικά, Γερμανικά και Ισπανικά.

Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι μαμά του μικρού Ανδρέα!

 

19.10.2023

Καρπαθιακά Νέα