Μιχαήλ Μαυρολέων. Ο Καρπάθιος Πρόεδρος της επιτροπής βραβείων Interior Awards!

Μιχαήλ Μαυρολέων. Ο Καρπάθιος Πρόεδρος της επιτροπής βραβείων Interior Awards!

Ο Μιχάλης Μαυρολέων, είναι ένας εξαιρετικός αρχιτέκτονας με καταγωγή από την Κάρπαθο, ιδρυτής της Α&Μ Architects και πρόεδρο της επιτροπής των βραβείων Interior Awards!

Τα Interiors Awards  έχουν βραβεύσει, μέχρι σήμερα, εκατοντάδες δημιουργούς αλλά και επιχειρήσεις που επένδυσαν σε έργα αρχιτεκτονικής και interior design.

Ειδικά για το 2021, τα Interiors Awards αφιερώνουν μια εξειδικευμένη ενότητα στις health & safety – Covid conscious αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που γίνονται για να εξασφαλίσουν την υγεία και τις βέλτιστες συνθήκες υγιεινής για κάθε ένοικο κι επισκέπτη του χώρου.

Επιπλέον, τα Interiors Awards 2021 άνοιξαν υποψηφιότητες και για μελέτες που διακρίνονται για την καινοτομία, την εφευρετικότητα και την πρωτοτυπία τους.

Με αφορμή τον σημαντικό θεσμό ας ρίξουμε  μια ματιά σε μια ενδιαφέρουσα παλαιότερη συνέντευξη του Μιχάλη Μαυρολέων στο Andro.gr, έτσι ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

– Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»; Μεγάλωσα σε οικογένεια που προσέφερε υπηρεσίες στο χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης. Επομένως, οι παιδικές μου σκέψεις ήταν προσανατολισμένες στο εστιάτορας ή ξενοδόχος. Η ανάγκη να προσφέρω υπηρεσίες που θα κάνουν τους άλλους να νιώθουν ωραία, μπήκε βαθιά μέσα μου.

– Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;

Νομίζω ότι αυτό έγινε στην περίοδο των μεταπτυχιακών μου σπουδών στην Αμερική το 1980-1982. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1983 είχα διαμορφώσει στο μυαλό μου το εύρος του επαγγελματικού μου οράματος.

– Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας; Building Relationships. Να δημιουργούμε έργα, χτίζοντας σχέσεις με τους πελάτες μας.

– Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;

Η θετική σκέψη και το ένστικτό μου ότι πλησιάζω και δεν απομακρύνομαι. Άλλωστε όταν θέλεις κάτι πραγματικά, το καταφέρνεις. «Δεν μετανιώνω για καμιά απόφαση. Αν δεν τις είχα πάρει δεν θα είχα την ευκαιρία να μάθω τις επιπτώσεις από αυτές. Σε αυτές χρωστώ την εμπειρία μου».

– Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;

Επιτυχία για μένα σημαίνει αναγνώριση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών σου.

– Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;

Θεωρώ ότι είναι απόλυτα συνδεδεμένη η ευτυχία με την επαγγελματική επιτυχία. Ειδικά όταν υπάρχει συνεχής εγρήγορση για τα επαγγελματικά σου.

– Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;

Είναι αδύνατον μέσα σε αυτό το στίβο να μην υπάρχουν και αποτυχίες. Αυτό που έμαθα είναι να μετρώ το ρίσκο και τον κίνδυνο για να μειώνω το μέγεθος της όποιας αποτυχίας.

– Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;

Για καμιά! Αν δεν είχα πάρει αποφάσεις δεν θα είχα την ευκαιρία να μάθω τις επιπτώσεις από αυτές. Σε αυτές χρωστώ την εμπειρία μου.

 

– Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;

Το χρήμα είναι ένα από τα μέσα που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σου. Αν βρεις το μέτρο μετά για τα παραπάνω, ισχύει το «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ το εὖ»…

– Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας; Την κοινωνική μου ευαισθησία με την συμμετοχή μου σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και με την ενεργή μου συμμετοχή σε εξωραϊστικές προσπάθειες και δραστηριότητες της ιδιαίτερης μου πατρίδας της Καρπάθου.

– Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;

Το σύνηθες είναι λίγο πριν τις οχτώ. Ανοίγω όποιο μέσο παίζει μουσική και «λέει» νέα από τον κόσμο. «Θα ήθελα να με θυμούνται ως ανθρωπιστή, οραματιστή με κοινωνικές ευαισθησίες».

– Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα; Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;

Εννοείται! Και δεν επεκτείνομαι παραπάνω σε αυτή την ερώτηση, γιατί μπορεί να προκαλέσω τους φίλους και αγαπημένους μου.

– Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;

Γιατί για πολλά χρόνια ο χαρακτηρισμός «επιχειρηματίας» και «επαγγελματίας» ήταν συνώνυμος λίγο-πολύ του killer.

– Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;

Το μοντέλο θα πρέπει να είναι ένα άθροισμα επιτυχημένων μεθόδων άλλων χωρών, ραμμένο στα μεσογειακά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να βασίζεται σε σχέσεις εμπιστοσύνης και όχι καχυποψίας στον Έλληνα πολίτη μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Αν αποδειχθεί το αντίθετο, τότε το μοντέλο πρέπει να είναι αμείλικτο.

– Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;

Μερικές φορές τη δημιουργικότητά τους, άλλες φορές την απλότητα της σκέψης τους και άλλες τις διεισδυτικότητα τους στην αγορά μας.

– Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;

Όταν αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ακόμα ανάγκη υπενθύμισης χιλιοειπωμένων διαδικασιών και τρόπου επίλυσης.

– Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;

Η προτεραιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις της αμοιβαίας ειλικρίνειας.

– Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;

Την εγρήγορση στη σκέψη. Την ταχύτητα διαχείρισης και διακίνησης της πληροφορίας. Την αμεσότητα με την ειλικρίνεια. Τέλος τη συναισθηματική νοημοσύνη, την διαχείριση των προτερημάτων και αδυναμιών των άμεσων συνεργατών του.

– Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;

Δεν την ξεχωρίζω τη γυναίκα από τον άντρα. Η γυναίκα πολλές φορές έχει πιο μεγάλη υπομονή και επιμονή. «Το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ένα άθροισμα επιτυχημένων μεθόδων άλλων χωρών, ραμμένο στα μεσογειακά χαρακτηριστικά».

– Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας; Χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Δημιουργώντας κίνητρα, αναγνωρίζοντας κάθε σημαντική προσπάθεια, έστω και με λίγη καθυστέρηση. Στην Α&Μ απονέμουμε κάθε χρόνο, στο ετήσιο μας συνέδριο, τα βραβεία Χρόνος, Ποιότητα και Οικονομία καθώς και το βραβείο Model of Excellence για το οποίο όλα τα μέλη της εταιρείας ψηφίζουν το καλύτερο συνεργάτη μας.

– Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;

Τον χρόνο ανταπόκρισης που πολλές φορές μπορεί να είναι βασανιστικός για όποιον βιάζεται…

– Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;

Στο χώρο της φιλοξενίας ή σε χώρο που θα μπορούσα να προσφέρω υπηρεσίες εξυπηρέτησης ή συμβουλευτικής.

– Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;

Και με τα δύο. Ξεκινώ βασιζόμενος περισσότερο στο ένστικτό μου και εξετάζω αν η λογική συμφωνεί.

– Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;

Τα στελέχη και οι συνεργάτες μου, οι δύο κόρες μου -αρχιτεκτόνισσες στις ΗΠΑ- αλλά και οι φίλοι μου που με υπομονή και επιμονή… επιμένουν.

– Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;

«Σοφόν το σαφές» είναι ένα ρητό κεντητό, μέσα στα πολλά που διακοσμούσαν τους τοίχους των παραδοσιακών Καρπάθικων σπιτιών. Αυτό με επηρέασε και με επηρεάζει. Για να είναι κάτι σαφές πρέπει να είναι ξεκάθαρο! Το σαφές ρέει ενώ το ασαφές κολλά.

– Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του;

Ο πιο διάσημος εφευρέτης της εποχής μας, Steve Jobs, με τα προϊόντα του άλλαξε την ζωή μας.

– Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;

Θα έλεγα ότι είναι ένας πολυχώρος σε άσπρο και μαύρο χρώμα, με design και άποψη, που στεγάζει λειτουργικά όλες τις ειδικότητες σχεδιασμού και διαχείρισης έργων.

– Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.

Το «1001 Ways to Reward Employees» του Bob Nelson.

– Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;

Αν και δεν έζησα στην εποχή του θα τολμούσα να πω για τον Περικλή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. «Επιτυχία για μένα σημαίνει αναγνώριση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών σου».

– Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;

Είναι τελικά το ταλέντο έμφυτο; ή μήπως καλλιεργείται από ερεθίσματα που παίρνουμε; Παρόλα αυτά θα ήθελα να είχα γεννηθεί πολύγλωσσος.

– Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην επιχείρησή σας;

Για φθηνότερη θα έλεγα την απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο κτίριο αλλά και την χρηματική επιβράβευση σε αυτούς που αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα για διάστημα πάνω από έξι μήνες. Η ακριβότερη σίγουρα είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει την Α&Μ.

– Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Ψάχνω πάντα για νέα concepts σε boutique hotels, σε εστιατόρια και cafe. Δεν προτιμώ να μένω και να πηγαίνω σε ίδια μέρη. Και αν μου αρέσουν κάποια, δεν το κρατώ μυστικό.

– Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;

Με την ευρύτερη έννοια ότι: «το φτηνό είναι ακριβό ενώ το ακριβό είναι τελικά φτηνό».

– Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;

Θα διαρκέσει γιατί έχει την οργάνωση, το σύστημα και το όραμα. Έχει κυρίως αξιόλογα στελέχη με πολλή εμπειρία που θέλουν να δουν την εταιρεία να προχωρά στις επόμενες δεκαετίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, τουλάχιστον.

– Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;

Ανθρωπιστή, οραματιστή με κοινωνικές ευαισθησίες.

 

H A&M Architects, Engineers & Project Managers προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μελέτης & κατασκευής, διαχείρισης έργου, γραφιστικής, διακόσμησης και styling. Στο πελατολόγιό της βρίσκονται μεγάλες και γνωστές εταιρίες, όπως Ford, Puma, Microsoft, Siemens, Diageo Hellas, H&M, Πλαίσιο, Celine, Pfizer Hellas κ.ο.κ. Έχει λάβει δύο φορές το Βραβείο “Best Overall Airport F&B” στην κατηγορία μέχρι 10 εκατομμύρια επιβάτες για το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας στα Fab Awards 2011 στο Μάντσεστερ και για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στα Fab Awards 2012 στο Άμστερνταμ.

Το 2017 τιμήθηκε στην κατηγορία “Airport Food & Beverage Offer of the year” για το Ιnternational Dubai Airport, Concourse D στα Fab Awards στο Τορόντο του Καναδά.

Πηγή : Andro.gr [ https://www.andro.gr/business/michael-mavroleon/ ]