10 σημεία που προσέξαμε από το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καρπάθου (14.6.2022)

10 σημεία που προσέξαμε από το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καρπάθου (14.6.2022)

Δημοτικό συμβούλιο για γερά στομάχια, μυαλό μακριά από συναισθηματικές εμπλοκές και μπόλικο ελεύθερο χρόνο το χθεσινό, 14 Ιουνίου 2022, για τους δημότες που άκουγαν τη ζωντανή μετάδοση από το ραδιόφωνο του Δήμου Καρπάθου.

Συνολικά η μετάδοση ξεπέρασε τις 5 ώρες και για τους θαρραλέους, που το παρακολούθησαν, υπήρξαν αρκετές ειδήσεις. Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό θα πρέπει να σταθούμε:

1. Ο μη ορισμός πρακτικογράφου από τον δήμαρχο δημιούργησε αναστάτωση και ένταση. Μάλιστα αρχικά φάνηκε ότι ο Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου δεν θα προχωρούσε τη συνεδρίαση αφού ο πρακτικογράφος είναι προαπετούμενο για να γίνει η συνεδρίαση. Το θέμα λύθηκε μετά από υπόσχεση του δημάρχου ότι δεν θα ξαναυπάρξει ανάλογο ζήτημα. Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα οι εργαζόμενοι του δήμου δεν θέλουν το διορισμό και τη θέση του πρακτικογράφου γιατί όπως ακούσαμε δεν επιθυμούν υπερωριακή απασχόληση. Από την άλλη η διοίκηση του δήμου δεν έχει φροντίσει να δώσει μόνιμη λύση στο υπαρκτό πρόβλημα.

2. Στην παραίτηση του κ. Κοσμά Σακέλλη από την δημοτική εταιρία αιολικής ενέργειας του Δήμου Καρπάθου! Μια αποχώρηση που συνοδεύεται από αρκετές αιχμές, τις οποίες αφήνει ο κ. Σακέλλης προς τις διοικήσεις του δήμου, διαχρονικά, για τη μη επανεκκίνηση των ανεμογεννητριών. Μάλιστα ανέφερε ότι με 60.000 ευρώ, δηλαδή δυο απευθείας αναθέσεις όπως είπε κατά λέξη, μπορούν τα μηχανήματα να πάρουν μπροστά και να αποδίσουν 15.000 ευρώ το μήνα στον δήμο! Θα τον ακούσουμε στο χαρακτηριστικό ηχητικό απόσπασμα που καταγράψαμε από την εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

3. Ο υπερβολικά μεγάλος χρόνος της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για πολλούς θεωρείται πρόβλημα και γίνεται αντικείμενο συζήτησης. Μάλιστα ο δήμαρχος Καρπάθου, κ. Νισύριος, και χθες, για ακόμη μια φορά, επέμενε να τηρηθεί ο κανονισμός και το σώμα να περάσει γρήγορα στα προγραμματισμένα θέματα. Παρόλα αυτά η επιλογή του κ. Μανωλάκη να δίνει λόγο στους πολίτες και άνεση χρόνου τοποθέτησης στους δημοτικούς συμβούλους, δίνει τη δυνατότητα αληθινής ενημέρωσης, τουλάχιστον σε εκείνους που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν. Να σημειώσουμε ότι στο σύνολο του δημοτικού συμβουλίου δεν πρόκειται για επαγγελματίες πολιτικούς, έτσι είναι δύσκολο να μιλάμε για αυστηρά τρίλεπτες τοποθετήσεις. Παρά λοιπόν τις όποιες διαφωνίες, είναι προτιμότερο να ακούμε τις εντάσεις και τις αντεγκλήσεις από το κυλά στα γρήγορα το δημοτικό συμβούλιο και να μην μαθαίνουμε τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το νησί.

4. Εντύπωση μας έκανε η μη τοποθέτηση της δημοτικής αρχής. Ουσιαστικά τόσο ο δήμαρχος όσο και οι αντιδήμαρχοι δεν απάντησαν σε όλα όσα ακούσαμε από τους δημοτικούς συμβλούλους αλλά και τα «πυρά» που δέχτηκαν από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων; Αλήθεια μπορεί να περάσει στο ντούκου η υπόθεση των σκοτεινών χωριών; Μάλιστα τελευταίες πληροφορίες φέρνουν τον κ. Χατζηκουτσό να χάνει τα σκήπτρα του προέδρου των Σκοταδίων και να τον κερδίζει η κοινότητα Μενετών και ο κ. Μαγριπλή! Αν και φαίνεται να τον διεκδικεί και ο Πρόεδρος της κ. Όθους κ. Χαψής.

5. Σκουπίδια-φωτισμός-καθημερινότητα ήταν στις περισσότερες των τοποθετήσεων τα κυρίαρχα θέματα του νησιού.

6. Κόλλησε το θέμα της επιδότησης των γιατρών από το δήμο Καρπάθου! Αυτό ακούσαμε από τον δήμαρχο του νησιού. Ωστόσο ο κ. Νισύριος απέφυγε να δώσει συνέχεια στο θέμα.

7. Αρνητική η έκθεση του εσωτερικού ελέγχου για τον Δήμο Καρπάθου για το 2021! Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών αναφέρει 24 σημεία στα οποία ο δήμος Καρπάθου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Παρόμοια ήταν και η έκθεση του 2020 ωστόσο η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να αλλάξει κάτι για να μη ζήσουμε την ίδια εικόνα.

8. Πρέπει να σταθούμε λίγο παραπάνω στις τοποθετήσεις των Προέδρων τοπικών κοινοτήτων. Πρόκειται για ανθρώπους που εκλέχτηκαν με τον συνδυασμό του δημάρχου (ΝΕΑ ΠΝΟΗ) όμως το τελευταίο διάστημα πέρασαν στην άλλη όχθη αφού δεν βλέπουν έργα στα χωριά τους. Πως θα αντιμετωπιστούν και θα λυθούν τα προβλήματα των κοινοτήτων;

9. Πράγματι κάθε φορά που μιλάει ο κ. Λύκος υπάρχει ένταση και να πούμε ότι δεν την προκαλεί εκείνος!

10. Με κάμερα σαφώς θα ήταν καλύτερα! Η μετάδοση από το ραδιόφωνο δεν επιτρέπει στους ακροατές να δουν τι ακριβώς γίνεται κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Και να το ξαναγράψουμε, αφού δεν μπορούν να μιλήσουν με ηρεμία, έστω και με ένταση, οι δημότες πρέπει, επιβάλλεται να μαθαίνουν και την πιο μικρή λεπτομέρεια που αφορά την τύχη και το μέλλον του νησιού.

Υ.Γ. Επειδή γίνεται μεγάλη κουβέντα για το αν αξίζει ή όχι, να ζούμε την παρατεταμένη κατάσταση έντασης σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, να αναφέρω ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, οι πολίτες το γνωρίζουν και μάλιστα αναγνωρίζουν τις προσπάθειες. Εκείνο που δεν συγχωρούν είναι κάποιος να τους κοροϊδεύει και να τους αντιμετωπίζει με απαξία. Σύντομα θα ανεβάσουμε τα ηχητικά αποσπάσματα που θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα και να ακούσουν οι δημότες της Καρπάθου όπως και κάθε ενδιαφερόμενος.

Μανώλης Δημελλάς

πηγή Καρπαθιακά Νέα