karpathiakanea.gr

13 Σύλλογοι & Σωματεία της Καρπάθου ζητούν από τον Δήμο ανοιχτό πρόγραμμα Επιχορηγήσεων

13 Σύλλογοι & Σωματεία της Καρπάθου ζητούν από τον Δήμο ανοιχτό πρόγραμμα Επιχορηγήσεων
Με μια επιστολή, που σήμερα, 23 Ιουνίου, κατατέθηκε στον δήμο Καρπάθου και την υπογράφουν 13 Σωματεία και Σύλλογοι του νησιού, ζητείται να ανοίξει μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων και σχεδίων δράσης για εκδηλώσεις και δράσεις από τους Συλλόγους με στόχο ένα ανοιχτό πρόγραμμα επιχορηγήσεων των δράσεων τους.
Μάλιστα τα 13 Σωματεία και οι Σύλλογοι που υπογράφουν την “Ανοιχτή Επιστολή” ζητούν να οριστεί επιτροπή αξιολόγησης των δράσεων ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα αποφεύγοντας παράλληλα δημοσιονομικές ασάφειες και έπειτα να επιχορηγηθεί κάθε σύλλογος ανάλογα με την πληρότητα του φακέλου συμμετοχής.
Η Ανοιχτή επιστολή έχει ως εξής:

Προς: Δήμαρχο Καρπάθου-Πρόεδρο Οικονομικής Επιτροπής Ιωάννη Νισύριο
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Μανώλη Παραγυιό
Δημοτικούς Συμβούλους Καρπάθου

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε, η πανδημία που ζούμε, οι αυστηροί κανόνες και τα πρωτόκολλα COVID19  έχουν περιορήσει την κοινωνικότητα και γενικά κάθε είδους συνάθριση που αφορά τα εκκλησιαστικά,πολιτιστικά ή αθλητικά δρώμενα.

Η παρατεταμένη αδράνεια που επέβαλαν τα υγειονομικά μέτρα στέρησαν από την κοινωνία τη συμμετοχή της σε παραδοσιακές εκδηλώσεις που προωθούν τα ήθη και τα έθιμα του Καρπαθιακού βίου που ως τώρα θεωρούσαμε υποχρέωση και τρόπο ζωής μας. Η διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων συνέβαλαν στη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των κατοίκων προσέφεραν ζωντάνια στα χωριά και προωθούσαν την Κάρπαθο στο Πανελλήνιο στερέωμα.

Οι τοπικοί σύλλογοι της Καρπάθου μέσα από αυτές τις δράσεις αποκόμιζαν την υποστήριξη και την ευγνωμοσύνη των Καρπαθίων να προσφέρονται με το έργο τους αλλά και να συντηρούν τα πάγια της έξοδα τους.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του νησιού μας γνωρίζουν την οικονομική κρίση που βιώνουν οι σύλλογοι όπως  άλλωστε τα γνωρίζουν και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής που ασκούν την εκτελεστική εξουσία του τόπου.

Mε την ολοκλήρωσης της επιδότησης του Αθλητικού Σωματείου “ΠΟΣΕΙΔΩΝ”που εκπροσωπεί  ολόκληρο το νησί σε Πανελλήνιο Αθλητικό γίγνεσται θα περιμέναμε να πάρουν σειράν και οι υπόλοιποι Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι.

Με την ψήφιση του προυπολογισμού  του Δήμου προβλέφθηκαν χρήματα ενισχύοντας τους κωδικούς που αφορούν τισ επιχορηγήσεις και ως εκ τούτου θεωρήσαμε ότι το επόμενο βήμα  θα είναι μια ανοικτή πρόσκληση προς όλους εμάς.

Σε μια  χρηστή διαχείρηση με αξιολόγηση και διαφάνεια θα περιμέναμε ο δήμαρχος να προκηρύξει ανοικτή πρόσκληση προς όλα τα σωματεία με σκοπό να καταθέσουν τα σχέδια δράσεων και τους αντίστοιχους προυπολογισμούς. Δίνοντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα στους συλλόγους θα μπορούσε να έχει κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα από το Δήμο που θα αφορούσε τις ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.

Μας προκαλεί έκπληξη, που δεν είδαμε ούτε μια πρόσκληση-ανακοίνωση  προς του υπόλοιπους  συλλόγους του νησιού μας εκ μέρους σας, όταν την ίδια στιγμή να επιχορηγείται τους συλλόγους του χωριού σας (ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΠΕΡΙΟΥ και ΠΡΩΤΕΑ ΑΠΕΡΙΟΥ!!!).

Σε αντίθεση όλων αυτών η Πρόεδρος του ΚΟΠΑΠ κ. Φιλιππούση είχε κάνει μία πρόσκληση στους συλλόγους του νησιού μας αλλά παρά την ανταπόκριση πολλών από  εμάς  δεν είδαμε κανένα  αποτέλεσμα.

Τα χρήματα  με τα οποία ενισχύθηκαν οι κωδικοί επιχορηγήσεων έτους 2021, αφορούν όλους τους Καρπάθιους και όλα τα χωριά και κατά μία μορφή είναι ανταποδοτικά καθώς παράγεται ήθος, παιδεία και πολιτισμός με στόχο την καλλιέργεια του πνεύματος σε ένα τοπικό σύνολο που έχει ξεχάσει να διασκεδάζει και αναζητά την κοινωνική αφύπνιση.

Οι εδραιώμενοι Σύλλογοι-Σωματεία της Καρπάθου ζητάμε από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να προκηρύξει ανοιχτό πρόγραμμα επιχορηγήσεων και να δώσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε όλους μας να προετοιμαστούμεκατάλληλα έτσι ώστε να καταθέσουμε φάκελο συμμετοχής.

Στη συνέχεια να οριστεί επιτροπή αξιολόγησης των δράσεων ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα αποφεύγοντας παράλληλα δημοσιονομικές ασάφειες και έπειτα να επιχορηγηθεί κάθε σύλλογος ανάλογα με την πληρότητα του φακέλου συμμετοχής.

‘Ολοι οι Σύλλογοι είναι σε αναμονή της απάντησης σας κύριε Δήμαρχε

Με εκτίμηση

Οι Σύλλογοι -Σωματεία
Εξωραιστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μενετών Καρπάθου
Σύλλογος Κυρίων-Δεσποινίδων Πυλών Καρπάθου
Σύλλογος “Eργασία και Χαρά” Όθους Καρπάθου
Α.Σ “Απόλλων” Βωλάδας Καρπάθου
Φιλοζωικό Σωματείο “Φίλων  ζώων Καρπάθου”
Πολιτιστικός Σύλλογος Mεσοχωρίου Καρπάθου
Αθλητικός Σύλλογος Μεσοχωρίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Διαφανίου
Αθλητικός Σύλλογος “ΑΡΗΣ” ‘Οθους
Αθλητικός Σύλλογος “ΑΓΚΥΡΑ” Διαφανίου
Πολιτιστικός Σύλλογος “ΑΠΕΛΛΑ”
Αθλητικός Σύλλογος Σπόων “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”
Αθλητικός Σύλλογος Μενετών ΓΑΣ Μενετών