9 μέρες για να λήξη το τελεσίγραφο της κοινότητας Καρπάθου προς τον Δήμο. Θα γίνει καταγγελία για τη μη λειτουργία του βιολογικού;

9 μέρες για να λήξη το τελεσίγραφο της κοινότητας Καρπάθου προς τον Δήμο. Θα γίνει καταγγελία για τη μη λειτουργία του βιολογικού;

Τελειώνει ο μήνας και μαζί του εκπνέει και το τελεσίγραφο της Κοινότητας Πηγαδίων προς τον δήμο Καρπάθου, το οποίο αφορά τη λειτουργία του Βιολογικού.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας κ. Χατζηκουτσό ανάφερε ότι στο θέμα βιολογικός δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου, με άλλα λόγια θα γίνει επίσημη καταγγελία σε κάθε φορέα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την μη ορθολογική και μόνιμη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Νισύριος,  αναφερόμενος στον βιολογικό, αρκετές φορές έχει αναφέρει ότι ουσιαστικά δεν έχει βγάλει ποτέ λυματολάσπη με άλλα λόγια ο βιολογικός δεν έχει δουλέψει μέχρι σήμερα, μάλιστα ο δήμαρχος τόνιζε ότι ασχολείται επισταμένως, εδώ και μεγάλο διάστημα, ασχέτως τελεσιγράφων ή δυσκολιών με το πρόβλημα της λειτουργίας της Οικ Επιτροπής, (θέμα το οποίο ήδη ξεπεράστηκε) να είναι ένα αγκάθι καθυστέρησης στη λειτουργία του Δήμου, και θα υπάρξει σύντομα λύση .

Να αναφέρουμε ότι η εταιρία που είχε αναλάβει τη λειτουργία του βιολογικού , μετά την κατασκευή του, έφυγε το καλοκαίρι του 2021 από το νησί, αφού έληξε η σύμβαση εργασίας με τον Δήμο.


Παραθέτουμε την επιστολή της Κοινότητας Καρπάθου για το θέμα:

ΘΕΜΑ: Επιστολή-Διαμαρτυρία της Κοινότητας Καρπάθου.
Σχετικό: Η αριθ.1/2022 απόφαση της Κοινότητας Καρπάθου.

Είναι πράγματι λυπηρό, αλλά συνάμα τόσο αναγκαίο, το γεγονός ότι καλούμεθα και πάλι, ως Κοινότητα Καρπάθου, να «σηκώσουμε» όπως λέγεται το θέμα «Βιολογικός Πηγαδίων Καρπάθου-Λειτουργία».

Κύριε Δήμαρχε, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, είμαστε προ των πυλών μιας νέας τουριστικής περιόδου, η οποία ευχόμεθα να είναι επιπέδου 2019 και ακόμη καλύτερη.
Όμως, τίθενται σοβαρά ερωτηματικά, για την λειτουργία της πόλης, από την στιγμή που ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων, στην ουσία δεν υφίσταται.

Υπάρχουν σοβαρά θέματα, τα οποία και μας οδήγησαν στο ουσιαστικό κλείσιμο του βιολογικού και την ακύρωση ενός έργου ύψους 8.000.000 ερώ περίπου.
Είμαι σίγουρος ότι τα προβλήματα αυτά στους περισσότερους από εσάς είναι γνωστά, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας.

Το έργο «Βιολογικός καθαρισμός Πηγαδίων» είναι στην ουσία το άθροισμα δύο υποέργων.
Ο σταθμός που τα λύματα καταλήγουν και διαχειρίζονται βιολογικά, και το δίκτυο αγωγών λυμάτων με τα αντλιοστάσια του, που οδηγούν τα λύματα στον σταθμό.
Ο σταθμός, ως σταθμός δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας, από
την στιγμή βέβαια που τροφοδοτείται με λύματα.
Το προβλήματα εστιάζονται στο δίκτυο αγωγών και στα αντλιοστάσια.

Τα προβλήματα δικτύου αγωγών είναι:

1. Εισροή ποσότητας θάλασσας στο δίκτυο αγωγών
2. Εισροή όμβριων υδάτων στο δίκτυο των λυμάτων. Τα όμβρια είναι κομιστές φερτών υλικών, τέτοιων που δημιουργούν προβλήματα στις αντλίες του συστήματος.
3. Έλλειψη ελέγχου φρεατίων. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να είναι τακτικός και να εφαρμόζεται καθαρισμός των φρεατίων.
4. Το φρεάτιο υπερχείλισης στο Λιμάνι, δημιουργεί προβλήματα , παρά ωφέλεια, στην λειτουργία του συστήματος.
5. Από το αντλιοστάσιο στο Καρνάγιο, θα πρέπει να φεύγουν μόνο τα λύματα των παρακείμενων ξενοδοχείων και των 2-3 οικιών, και όχι όλου του συστήματος.
Επιπονείται το αντλιοστάσιο ανευ λόγου.

Τα προβλήματα των αντλιοστασίων είναι:

1. Μη αυτόματη έναρξη Η/Ζ, λόγω ελλιπούς συντήρησης
2. Παντελής έλλειψη επίβλεψης από ηλεκτρολόγο, και υδραυλικό.
3. Από τον μήνα Αύγουστο, οι αντλίες των αντλιοστασίων του βιολογικού, βρίσκονται στις αποθήκες του Δήμου, χωρίς να είναι μέχρι σήμερα γνωστό το γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί, ή πότε πρόκειται να τοποθετηθούν.

Το περασμένο καλοκαίρι, βιώσαμε φαινόμενα που δεν
χαρακτηρίζουν πολιτισμένη κοινωνία ανθρώπων. Η υγειονομική βόμβα, δεν εξερράγη, όμως η υγεία όλων μας ήταν και είναι επισφαλής.
Δεν ανεχόμαστε στον 21 Ο αιώνα να κλείνουμε τα μάτια στα σοβαρά αυτά προβλήματα, βασικών υποδομών, μιας ευνομούμενης πολιτείας.
Δεν είναι μόνο τουριστικό το ζήτημα.
Είναι πρωτίστως υγειονομικό και πολιτισμικό.
Θέλουμε και απαιτούμε ως κάτοικοι-δημότες της πόλης των
Πηγαδίων, την ορθολογική και μόνιμη λειτουργία του βιολογικού
καθαρισμού της πόλης μας.

Η Κοινότητα Καρπάθου, θέτει ως καταληκτική
ημερομηνία, την 31/03/2022.
Μετά από αυτήν την ημερομηνία, έχει εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος της, με την αριθ. 1/2022 απόφαση, να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία του Δήμου, προς κάθε αρχή του κράτους (Λιμενικό, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Εισαγγελείς και Ε.Ε), για την μη ορθολογική και μόνιμη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Με αίσθημα ευθύνης, παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες.

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΧΑΤΖΗΚΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΗΜ. Η επιστολή μετά και την γνωστοποίηση της στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, δημοσιοποιείτε προς γνώσην και ενημέρωση των δημοτών – κατοίκων της πρωτεύουσας …