Δελτίο Τύπου ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 4/8/2026
Αφαλάτωση στην Κάρπαθο: Αποφάσεις χωρίς συνέχεια και πολίτες χωρίς απαντήσεις και νερό.
Η υπόθεση της αφαλάτωσης εξελίσσεται πλέον σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού από τη Δημοτική Αρχή.
Τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα.
Στις 24 Ιουλίου 2026, ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την Πράξη 1681/2026, δεν επέτρεψε την υπογραφή της σύμβασης για τη μίσθωση μονάδων αφαλάτωσης διάρκειας τριών μηνών.
Στις 29 Ιουλίου 2026, η Δημοτική Επιτροπή, αντί να προσφύγει άμεσα κατά της απόφασης του Επιτρόπου, επέλεξε διαφορετική διαδικασία και προχώρησε, μετά από σύντομη διαγωνιστική διαδικασία, στην ανάθεση της μίσθωσης μονάδων αφαλάτωσης για διάρκεια ενός μήνα, μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2026.
Στις 4 Αυγούστου 2026, η ίδια Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να ασκήσει προσφυγή ανάκλησης κατά της υπ’ αριθ. 1681/2026 Πράξης του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η χρονική αυτή αλληλουχία δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.
Αφού στις 29 Ιουλίου η Δημοτική Αρχή επέλεξε νέα διαδικασία και νέα ανάθεση για έναν μήνα, γιατί λίγες ημέρες αργότερα αποφασίζει να προσβάλει την απόφαση που αφορούσε την αρχική τρίμηνη σύμβαση;
Ποιος είναι τελικά ο σχεδιασμός της;
Εάν θεωρούσε ότι η απόφαση του Επιτρόπου ήταν εσφαλμένη, γιατί δεν άσκησε αμέσως προσφυγή μετά την έκδοσή της στις 24 Ιουλίου; Γιατί μεσολάβησε νέα ανάθεση και μόνο στη συνέχεια αποφασίστηκε η δικαστική προσβολή της ίδιας πράξης;
Δεν ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει νέα απορριπτική απόφαση του Επιτρόπου για την ενός μηνός ανάθεση της 29ης Ιουλίου. Μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί κανένα τέτοιο στοιχείο. Όμως η διαδοχή των αποφάσεων αποκαλύπτει μια διοίκηση που φαίνεται να κινείται αποσπασματικά, χωρίς σαφή στρατηγική και χωρίς σταθερό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα:
Γιατί ακολουθήθηκαν δύο διαφορετικές διαδικασίες μέσα σε λίγες ημέρες;
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της προσφυγής κατά της Πράξης 1681/2026;
Επιδιώκεται η επαναφορά της αρχικής τρίμηνης σύμβασης ή πρόκειται για μια εκ των υστέρων προσπάθεια να διορθωθούν λανθασμένοι χειρισμοί;
Υπάρχει όμως και ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα, για το οποίο οι πολίτες δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση.
Έχει εγκριθεί τελικά η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής της 29ης Ιουλίου 2026 για τη μονομηνιαία μίσθωση των μονάδων αφαλάτωσης; Μπορεί να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο; Αν ναι, πότε θα εγκατασταθούν οι μονάδες και πότε θα αρχίσουν να λειτουργούν;
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας, παρότι αφορά το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού.
Οι πολίτες της Καρπάθου δεν ενδιαφέρονται για αντικρουόμενες αποφάσεις, συνεχείς αλλαγές πορείας και διοικητικούς πειραματισμούς. Ενδιαφέρονται να έχουν επαρκές, ασφαλές και ποιοτικό νερό στις βρύσες τους.
Η διαφάνεια δεν είναι επιλογή. Είναι υποχρέωση.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να ενημερώσει άμεσα και με πλήρη σαφήνεια τους πολίτες για την πορεία της αφαλάτωσης, την τύχη της απόφασης της 29ης Ιουλίου, την προσφυγή που αποφάσισε σήμερα και, κυρίως, για το πότε θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης της Καρπάθου.
Εκ της Παράταξης
5.8.2026
Καρπαθιακά Νέα










