Υποβλήθηκε το αίτημα των κατοίκων Καρπάθου και Κάσου για τη δημιουργία μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο

Υποβλήθηκε το αίτημα των κατοίκων Καρπάθου και Κάσου για τη δημιουργία μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο

Η ομάδα εργασίας, όπως αναφέρει στην ανάρτηση του ο Νικόλας Παραγιός, για την δημιουργία της μονάδας τεχνικού νεφρού μεθοδικά έκανε την παρακάτω ενέργεια ενημερώροντας το σύνολο των αρμόδιων φορέων. Για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε ότι οι προσπάθειες “πιάνουν τόπο”.

Σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα.

Η ομάδα συμπατριωτών μας, που ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν για τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Καρπάθου, αφού συγκέντρωσε 1.500 περίπου υπογραφές συμπατριωτών μας από την Κάρπαθο και την Ηρωική Νήσο Κάσο, υπέβαλλε σήμερα στους αρμόδιους φορείς αίτηση άμεσης υλοποίησης του αιτήματός μας αυτού και αναμένουμε την έγκριση του.
Το περιεχόμενο της αίτησης μας και οι αποδέκτες της, που πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την ικανοποίηση του δικαίου αιτήματός μας έχουν ως εξής:

AITHΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΟΥ.

ΠΡΟΣ
1. κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη , Υπουργό Επικρατείας, εις Αθήνα,
2. κ. Αθανάσιο Πλεύρη , Υπουργό Υγείας, εις Αθήνα,
3. κ. Γεώργιο Χατζημάρκο , Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εις Ρόδο.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ στους
1. Γραφείο κ. Πρωθυπουργού, εις Αθήνα,
2. Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπάθου-Κάσου κκ. Αμβρόσιο,
3. κκ. Βουλευτές Δωδεκανήσου, εις Ρόδο,
3. κ. Έπαρχο της Επαρχίας Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου, εις Κάρπαθο,
4. κ. Δήμαρχο Καρπάθου, εις Κάρπαθο,
5. κ. Δήμαρχο της Ηρωικής Νήσου Κάσου, εις Κάσο,
6. κ. Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ, εις Πειραιά,
7. κ. Διοικητή του Νοσοκομείου Καρπάθου, εις Κάρπαθο.
Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω είμαστε μόνιμοι κάτοικοι και φορείς (Oργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλόγοι κλπ) των νησιών της Επαρχίας μας, δηλ. της Καρπάθου και της Κάσου.
Με την παρούσα αίτηση μας , συναισθανόμενοι την αγωνία και το πρόβλημα των νεφροπαθών συμπατριωτών μας, συμπαραστεκόμαστε έμπρακτα σ αυτούς , και γι αυτό επιδιώκουμε και ζητάμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα τους για την δημιουργία Μονάδος Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Καρπάθου.
Επιθυμούμε λοιπόν να σας γνωρίσουμε, ότι σήμερα περί τους είκοσι πέντε (25) τουλάχιστον συμπατριώτες μας (Καρπάθιοι και Κασσιώτες) βρίσκονται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης, η οποία τους ανάγκασε και τους αναγκάζει να ζούν μακριά από τα νησιά μας , μακριά από τις οικογένειες και τους δικούς των ανθρώπους.
Μετά λοιπόν την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρπάθου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία της μονάδας αυτής, η οποία θα δώσει στους ασθενείς συμπατριώτες μας την δυνατότητα της επιστροφής των στα νησιά μας και στις οικογένειες τους, απαλλαγμένοι και ανακουφισμένοι από την μαρτυρική και ψυχοφθόρα νοσταλγία της πατρίδας για την υπόλοιπη ζωή τους.
Και βέβαια γνωρίζετε, ότι οι ασθενείς συμπατριώτες μας ούτε για ελάχιστες μέρες δεν μπορούν να επισκεφθούν τα νησιά μας , λόγω της μεγάλης και δύσκολης απόστασης των από τις μονάδες στις οποίες τώρα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Αντιμετωπίζουν λοιπόν μαρτυρικά την ασθένεια τους βασανισμένοι από την σκέψη, ότι δεν θα ξαναδούν τους τόπους, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν , τους τόπους των αναμνήσεων τους, τους συγγενείς και τους φίλους των. Δεν μπορούν οι ίδιοι και οι οικογένειες των νεφροπαθών μας να συμμετάσχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας.
Πέραν τούτων η δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Κάρπαθο θα δώσει την δυνατότητα και σε πάσχοντες επισκέπτες να γνωρίσουν τα νησιά μας και έτσι να αναδειχθούν σε τουριστικούς προορισμούς , που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία και σ αυτούς (επισκέπτες μας).
Είναι υποχρέωση μας να σας υπενθυμίσουμε, ότι κατά την παραχώρηση του ακινήτου από την Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου – Κάσου στο Υπουργείο Υγείας για την ανέγερση του Νοσοκομείου Καρπάθου, τέθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κκ. Αμβρόσιο ο όρος της δημιουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο υπό κατασκευή Νοσοκομείο, όρος ο οποίος βεβαίως έγινε αποδεκτός και θα πρέπει να υλοποιηθεί.
Και βεβαια θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι η δημιουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Καρπάθου αποτέλεσε ρητή και ξεκάθαρη δέσμευση του Πρωθυπουργού της πατρίδας μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάρπαθο κατά την επίσκεψη του στο νησί τον Ιούλιο του 2019, την οποία και όλοι μας αναμένουμε το συντομότερο να υλοποιήσουν οι αρμόδιοι φορείς.
Σύσσωμοι λοιπόν Καρπάθιοι και Κασιώτες διατυπώνουμε και πάλιν το δίκαιο και απόλυτα ανθρώπινο αίτημα μας για την δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Καρπάθου και σας ζητούμε να κινήσετε τις νόμιμες διαδικασίες για την άμεση υλοποίηση του και συγκεκριμένα πριν την έναρξη της Καλοκαιρινής περιόδου.
Επιθυμούμε ακόμη να σας γνωρίζουμε , ότι το σύνολο των συμπατριωτών μας, αλλά και των φορέων των δυό μας νησιών είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν με οιοδήποτε τρόπο ζητηθεί και απαιτείται για την υλοποίηση αυτού του τόσου σημαντικού για τους ασθενείς συμπατριώτες μας έργου.
Ιδιαιτέρως καλούμε τους φορείς των νησιών μας (κκ. Βουλευτάς, Δημάρχους, κ. Έπαρχο) να ενεργοποιηθούν άμεσα, συλλογικά και οργανωμένα για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου για τους ανθρώπους των νησιών μας, αλλά και για τους επισκέπτες μας.
Κάρπαθος 29-3-2023.
Με κάθε τιμή οι αιτούντες.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και νοσοκομείο
11.4.2023
Καρπαθιακά Νέα