Στην Κάρπαθο δε ξέρεις ποιον και τι θα συναντήσεις. Όχι μόνο στην Κάρπαθο, μα έλα που το θέμα μας είναι το νησί! Εκεί λοιπόν που χάνεσαι κι αναζητάς απάγγιο σε μια από τις αμέτρητες παραλίες πέφτεις πάνω σε έναν ομορφάντρα και σου απαγγέλει στίχους από τον Ερωτόκριτο! Ναι μπορεί να μην σε εντυπωσιάσει. Κι όμως ο Αλέκος Καμαράτος θα τραγουδήσει από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο στίχο του Ερωτόκριτου και αν τύχει και υπάρχουν τίποτε διψασμένοι για γνώση κι έχουν απορίες, τότε θα κάτσει με υπομονή και θα τις εξηγήσει με αφοπλιστική ηρεμία και βαθιά γνώση, λες και τις μαντινάδες δεν την έγραψε ο Κορνάρος μα εκείνος!
Ο Αλέκος Καμαράτος αφήσε εποχή ως λατόμος, που δούλεψε σε νταμάρια στο Μαραθώνα, το Διόνυσο, την Ερέτρεια, το Λαύριο, αλλά και στη Πεντέλη! Μαρμαράς σε μια εποχή που ήθελε κότσια για να αρπάξεις τη πέτρα από τη μάνα γη!
Όμως δε θα μιλήσουμε για τη βαριά και ζόρικη δουλειά του αλλά για τη συμμετοχή του σε μια ταινία που άφησε εποχή!
Ο Αλέκος Καμαράτος ήταν από τους κομπάρσους στην χολλυγουντιανή υπερπαραγωγή «Ο Λέων της Σπάρτης»! Και θυμάται κάθε λεπτομέρεια από τις πανοπλίες, τα άρματα, τα φώτα την κινηματογραφική μηχανή καθώς και όλη τη φασαρία που γινόταν στα γυρίσματα.
Αρχές Ιανουαρίου 1961, Λίμνη της Βουλιαγμένης, 20 χιλιόμετρα έξω από το Λουτράκι. Στο σκηνικό κυριαρχούν οι πολύχρωμες στολές, λοφία, θώρακες, ασπίδες, βέλη, σπαθιά, ιαχές, κραυγές, θρήνοι, αναποδογυρισμένα άρματα, καπνοί. Πλησίον του «πεδίου της μάχης» έχουν εκδράμει πολυάριθμοι φωτογράφοι και δημοσιογράφοι ξένων πρακτορείων και περιοδικών -«Life», «Paris Match» – καθώς και εκατοντάδες περίεργοι που είναι μάλλον δύσκολο να περιοριστούν. Πρόκειται για την περιοχή όπου γυρίζεται η αμερικανική ταινία της 20th Century Fox «The 300 Spartans», με θέμα τη μάχη των Θερμοπυλών.
Ουσιαστικός υπεύθυνος για το ότι ένα τέτοιο μεγάλο πρότζεκτ «εγκαταστάθηκε» στην Ελλάδα είναι ο Σπύρος Σκούρας, ο Ελληνας πρόεδρος της 20th Century Fox. Η ταινία είχε αρχικά προγραμματιστεί να γυριστεί στην Ιταλία με ένα πρόχειρο σενάριο. Τελικά, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες για τους Ελληνες ιστορικές ανακρίβειες, ο Σκούρας άσκησε τη σημαντική επιρροή του και αγόρασε όλη την προπαρασκευαστική εργασία των Ιταλών, δηλώνοντας πως «όταν θ’ αρχίσει να προβάλλεται η ταινία σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου, το όνομα της Ελλάδας θα δοξαστεί για μία ακόμη φορά».
Οι σκηνές της Μάχης των Θερμοπυλών γυρίστηκαν στη Λίμνη Βουλιαγμένης, περίπου είκοσι χιλιόμετρα απόσταση από το Λουτράκι. Η περιοχή αυτή θεωρήθηκε πιο κατάλληλη, διότι οι παλιές Θερμοπύλες είχαν χάσει την εδαφική μορφολογία που είχαν την εποχή της θυσίας των 300 λόγω των προσχώσεων.
Από ελληνικής πλευράς παρασχέθηκε στη Φοξ ό,τι ήταν δυνατό για τη διευκόλυνση του έργου των ανθρώπων της, ακίνητα και …κινητά της περιοχής (περίπτερα-μπαρ και 12 ψαροπούλες που μεταμορφώθηκαν σε …πλοία του περσικού στόλου). Ενώ 2.500 άντρες του 523 Τ.Π., υπό την ηγεσία του αντισυνταγματάρχη Σπήλιου, χρησιμοποιήθηκαν για το γύρισμα των πολεμικών σκηνών. Το οικονομικό όφελος των φαντάρων ήταν 2 δραχμές χαρτζιλίκι. Ενας μικρός σουρεαλισμός στην υλοποίηση του όλου κόνσεπτ δεν απεφεύχθη, γεννώντας απρόβλεπτες αλλά και χαριτωμένες εικόνες.
Στα διαλείμματα οι Ελληνες φαντάροι, ως αρχαίοι πολεμιστές με πολύχρωμες στολές, σπεύδουν προς το πατροπαράδοτο… αχνιστό καζάνι της φασολάδας προκειμένου να σιτιστούν. Ενώ τις απογευματινές ώρες, «Ελληνες και Πέρσες», αδελφωμένοι, εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης τραγουδώντας εμβατήρια του Πεζικού και των ΛΟΚ αντί για τους τυρταιικούς παιάνες… Αλλη ενδιαφέρουσα εικόνα: κάποια στιγμή ο Ρίτσαρντ Ιγκαν – Λεωνίδας κάθεται σε μια πλιάν και, καπνίζοντας, παρακολουθεί το σκηνικό. Ενώ λίγα βήματα παραπέρα αναπαύεται ο… θανάσιμος εχθρός του Ξέρξης (Ντέιβιντ Φαράρ), φορώντας ένα καμηλό παλτό πάνω από τη λαμπρή στολή του και πίνοντας νες καφέ…
Και Έλληνες ηθοποιοί
Η Άννα Συνοδινού ως βασίλισσα Γοργώ της Σπάρτης με τον Ρίτσαρντ Ιγκαν στον ρόλο του Λεωνίδα.
Εκτός από τους λαμπερούς ξένους συντελεστές, στους «300 Spartans» συμμετέχουν και Ελληνες: Μιχάλης Νικολινάκος, Αννα Συνοδινού, Δήμος Σταρένιος, Γιώργος Μούτσιος, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Αννα Ραυτοπούλου, Φαίδων Γεωργίτσης.
Τη μουσική έχει γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις, ενώ ο Ελληνας σταρ της ταινίας είναι ο Μιχάλης Νικολινάκος. Καταγόμενος από τη Σπάρτη, με εντυπωσιακό παράστημα και φυσική ομορφιά, ο Ελληνας ζεν πρεμιέ (και πρωταγωνιστής σε ταινίες όπως το «Εγκλημα στο Κολωνάκι», «Ο άγνωστος του τρένου» κ.ά.) υποδύεται τον Μύρωνα, αξιωματικό των Σπαρτιατών. «Νι-κο-λι-νά-κος, Νι-κο-λι-νά-κος» κραυγάζουν οι κληρωτοί όποτε κάνει την εμφάνισή του ο Ελληνας ηθοποιός.
Ο Τύπος της εποχής καταγράφει τα οφέλη της Ελλάδας από το γύρισμα της ταινίας: «Για την οικονομικώς δυσπραγούσα περιφέρειάν μας η ταινία αυτή υπήρξε από κάθε άποψη σωτηρία. Από τα περίπου 22 εκατ. δολάρια που προβλέπεται ως στόχος της ταινίας (εκτός των μισθών των ηθοποιών) υπολογίζεται ότι πλέον των 14 εκατ. διετέθησαν ενταύθα. Εκατοντάδες εργατοτεχνίτες απησχολήσθησαν επί τρίμηνον με ικανοποιητικό ημερομίσθιον, το εμπόριον εκινήθη λίαν επικερδώς και τα ξενοδοχεία του Λουτρακίου και του Ξυλοκάστρου απέκτησαν πρωτοφανή χειμερινήν κίνησιν. Χαρακτηριστικόν της γενικής οικονομικής ωφελείας των κατοίκων είναι ότι διά τας ανάγκας των στούντιο της Λίμνης Βουλιαγμένης ηγοράσθη όλη η διαθέσιμος ξυλεία από τα ξυλεμπορικά καταστήματα του Λουτρακίου, Κορίνθου, Κιάτου και Ξυλοκάστρου».
Πηγή: streetlife.gr
19.8.2024
Καρπαθιακά Νέα