Τροποποιήσεις στις τελικές ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, που θα φτάσουν στη Βουλή με το νέο πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο αναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Οι αλλαγές που ανακοινώσε ο ΥΠΕΝ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα αφορούν στη δυνατότητα δόμησης παρόδιων ιδιοκτησιών με το σημερινό καθεστώς και σε κατοχύρωση των παρεκκλίσεων δόμησης μέσω προέγκρισης οικοδομικής άδειας με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου για την ανέγερση οικοδομής, σε συνδυασμό με τις σχετικές εγκρίσεις που απαιτούνται (αρχαιολογία, δασική υπηρεσία κλπ). Συγκεκριμένα:
Χαρακτηρισμός οδών
Φεύγει από το νομοσχέδιο η ρύθμιση που περιλάμβανε το σχέδιο νόμου για τον χωρισμό των δρόμων σε δύο κατηγορίες, από τις οποίες θα εξαρτάται αν κάποιος μπορεί να χτίσει εκτός σχεδίου ή όχι. «Έχουμε αποφασίσει να παραμείνει σε ισχύ η σημερινή νομοθεσία, μέχρι την υιοθέτηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΥΠΕΝ, σημειώνοντας ότι οι πρώτες πολεοδομικές μελέτες που θα προκηρυχθούν μέσω των νέων Τοπικών Πολεδομικών Σχεδίων θα αφορούν τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, καθώς και ορισμένες βεβαρημένες τουριστικά περιοχές της υπόλοιπης χώρας.
Παρεκκλίσεις δόμησης
Ο υπουργός αναφέρει επίσης ότι οι παρεκκλίσεις για δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα θα καταργηθούν το 2022, ωστόσο στο μεσοδιάστημα δεν θα μετράει ο χρόνος για την έκδοση εγκρίσεων από την δασική και την αρχαιολογική υπηρεσία. Σχετικά ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι: «Όσον αφορά τις παρεκκλίσεις κάτω των 4 στρεμμάτων, επιμένουμε να καταργηθούν το 2022. Όμως σε αυτή τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών (μέχρι την κατάργησή τους) δεν θα μετράει ο χρόνος που χρειάζεται για τις άδειες από το δασαρχείο ή την αρχαιολογική υπηρεσία, αν δεν έχουν δοθεί μέχρι τότε. Διότι έχει σωστά επισημανθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις ιδίως η αρχαιολογική υπηρεσία δεν δίνει στον ιδιοκτήτη τα απαιτούμενα πιστοποιητικά μέσα στο διάστημα των δύο ετών. Επομένως: όποιος επείγεται να χτίσει θα μπορέσει να το κάνει. Όποιος δεν επείγεται αλλά θέλει κάποια στιγμή να χτίσει, δεν έχει κανένα λόγο να αισθάνεται ότι «μένει εκτός», γιατί θα προχωρήσουμε γρήγορα και μαζικά στην εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων ώστε η συζήτηση για την εκτός σχεδίου δόμηση να μπει σε άλλη βάση».
Ειδικότερα αποσαφηνίστηκε από τον Κωστή Χατζηδάκη ότι θα δοθεί μια προέγκριση της οικοδομικής άδειας, η οποία θα είναι «παγωμένη» μέχρι να εκδοθούν τα πιστοποιητικά. «Δεν θα χάνεται το δικαίωμα δόμησης. Αυτό για όσους επείγονται, που γνωρίζουμε ότι είναι λιγότερο από το 5% όλων των οικοδομικών αδειών. Όσοι δεν επείγονται, θα μπορούν να χτίσουν έπειτα από λίγα χρόνια με βάση τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, όπως γίνεται σήμερα εκεί όπου υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός, π.χ. στη Σίφνο, στη Σέριφο, στην Πάρο, που διέπονται από διατάγματα», ανέφερε σχετικά ο υπουργός.