Η κοινότητα Καρπάθου αλλάζει ρότα για το κτήριο του Κ.Υ.: Προτείνει Πολυχώρο Πολιτιστικού χαρακτήρα

Η κοινότητα Καρπάθου αλλάζει ρότα για το κτήριο του Κ.Υ.: Προτείνει Πολυχώρο Πολιτιστικού χαρακτήρα

 

Του Μανώλη Δημελλά

Κι ενώ περιμέναμε ο πρόεδρος κ. Χατζηκουτσός, να εξηγήσει και να πείσει τα μέλη της τοπικής κοινότητας, για τη μετατροπή του κτηρίου του Κέντρου Υγείας σε Μουσείο Καρπάθου τα πράγματα άλλαξαν πορεία!

Έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής της παράταξης «ΠΗΓΑΔΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ», κ. Γιάννη Βιτώρη, ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση της μετατροπής του κτηρίου σε «πολυχώρο πολιτιστικού χαρακτήρα για την επίτευξη αστικής αναζωογόνησης στην πόλη των Πηγαδίων. Υπάρχει η πρόθεση για την πολύπλευρη αξιοποίηση του χώρου με στόχο την αξιοποίηση της περιοχής και την γενικότερη αναβάθμιση της πρωτεύουσας της Καρπάθου, ώστε οι κάτοικοι των Πηγαδίων να έχουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης ενός χώρου αναψυχής, παραγωγής παιδείας και πνευματικής ενασχόλησης».(όπως αναφέρεται στην απόφαση)

Για αυτό το κτήριο έχουν ακουστεί πολλά. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Από το τέλος καλοκαιριού το αδειανό διώροφο στο κέντρο της πόλης, με τον εντυπωσιακό εξωτερικό χώρο, δεν άφηνε ασυγκίνητους τους Καρπάθιους. Ακούστηκαν αρκετές απόψεις για μετατροπή του σε:

Γηροκομείο, Αστυνομία, χώρος φιλοξενίας γιατρών, χώρος φιλοξενίας στρατιωτικών, Σχολείο και κάπου εκεί έπεσε η πρόταση του Θεοδόση Μαστρομηνά, το Κ.Υ. να γίνει το «Μουσείο της Καρπάθου».

Είναι αλήθεια ότι η Κάρπαθος διαθέτει Μουσείο, ωστόσο η επισκεψιμότητα του θα λέγαμε ότι δεν είναι αντίστοιχη των ταξιδιωτών που δέχεται το νησί.

Ας δούμε τους αριθμούς. Το 2014 το Μουσείο δέχτηκε 1.127 επισκέπτες, το 2015: 916, το 2016: 380, 2017: 706, 2018:1002, 2019: 1461 (πηγή Ελ. Στατ.) Ο αριθμός των επισκεπτών είναι εξαιρετικά χαμηλός, ειδικά αν μετρήσουμε ότι το 2019 έφτασαν στην Κάρπαθο 90.000 τουρίστες!

 

Επίσης ακόμη δυο στοιχεία παρουσιάζουν ενδιαφέρον από την πρόταση Μαστρομηνά. Στο διώροφο κτήριο του Κ. Υ. θα μπορούσαν να εκτεθούν και τα εκθέματα της Καρπάθου που σήμερα βρίσκονται στην Ρόδο. Κρατήστε ακόμη μια ενδιαφέρουσα πληροφορία, ο προαύλιο χώρος του Κ.Υ. είναι γνωστό ότι κρύβει αρχαιολογικά ευρήματα, θα μπορούσαν λοιπόν να αποκαλυφθούν και με κάποιο τρόπο να παραμείνουν στη θέση τους έτσι ώστε να τα θαυμάζει κάθε επισκέπτης.

Θα είχε ενδιαφέρον να μας εξηγήσει ο κ. Χατζηκουτσός γιατί δεν υποστήριξε την εισήγηση του και άλλαξε άποψη.

 

Τι είναι όμως αυτό που θα φέρει ακόμη ένας πολυχώρος πολιτισμού στην πρωτεύουσα του νησιού;

Και γράφω ακόμη ένας πολυχώρος με το δεδομένο ότι το κτήριο στο Κονάκι (το παλιό Δημαρχείο) βρίσκεται στην πολυπόθητη φάση της ολοκλήρωσης (σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα του Δημάρχου κ. Νισύριου). Εκεί υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων 80 ατόμων ενώ έχουν προβλεφθεί χώροι για τους πολιτιστικούς συλλόγους καθώς και τη δημιουργία βιβλιοθήκης.

Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι στα Πηγάδια υπάρχει και το ανοιχτό αμφιθέατρο, τότε ήδη μετράμε δυο χώρους πολιτισμού. Επίσης να αναφέρουμε ότι στα χωριά της Καρπάθου υπάρχουν χώροι που λειτουργούν (ή θα μπορούσαν να λειτουργήσουν) ως πολιτιστικά κέντρα.

Η κοινότητα λοιπόν γνωμοδοτεί για τη δημιουργια τρίτου χώρου στα Πηγάδια, στον οποίον ενδεικτικά προτείνει:

Στον προαύλιο χώρο: 1. Παιδική χαρά 2. Υπαίθρια Όργανα Γυμναστικής 3. Σταθμοί Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων 4. Θέσεις Πάρκινγκ Ποδηλάτων 5. Ανάπλαση περιβάλλοντος Χώρου – Ανάπτυξη Δραστηριοτήρων Φιλικών προς το Περιβάλλον 6. InfoPoint – Διαδραστικοί Πίνακες

Β) Στον Εσωτερικό χώρο του Κτιρίου με κατάλληλη διαμόρφωση μπορούν να δημιουργηθούν: 1. Χώροι παρακολούθησης εξ αποστάσεως σεμιναρίων, προβολών, διαλέξεων 2. Στέγαση Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Αναγνωστήριο για μαθητές, φοιτητές και πολίτες 3. Κοινόχρηστοι Χώροι Συνάθροισης με σκοπό την πνευματική καλλιέργεια (π.χ. εντευκτήρια, αίθουσες σκάκι ή επιτραπέζια) 4. Αίθουσες διδασκαλίας, ομάδων εργασίας 5. Αίθουσες Μουσικών Οργάνων 6. Αίθουσες Διαδραστικών Δραστηριοτήτων με κοινωνική θεματολογία για μικρούς και μεγάλους.

Στην περίπτωση της πρότασης που απορρίφθηκε, δηλαδή του Μουσείου, τον πρώτο λόγο θα είχε το υπουργείο Πολιτισμού και αυτό θα φρόντιζε όχι μόνο την αποκατάσταση αλλά κυρίως τα λειτουργικά έξοδα του και έτσι θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα του.

Θα μπορούσε ο δήμος του νησιού να υποστηρίξει την πρόταση μετατροπής του Κ.Υ. σε πολυχώρο πολιτισμού;  Κι αν ναι αυτό άραγε έχει άμεση ανάγκη η Κάρπαθος;