Ξενάγηση του υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Φορέα Διαχείρισης Προστ. Περιοχών Δωδεκανήσου

Ξενάγηση του υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Φορέα Διαχείρισης Προστ. Περιοχών Δωδεκανήσου

Το Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου στα Πηγάδια Καρπάθου, επισκέφτηκαν το Σάββατο 10/04/21, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Γεώργιος Αμυράς συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθηγητή κο Κωνσταντίνο Αραβώση. Στην συνάντηση ήταν παρούσα και η Έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου, κα Καλλιόπη Νικολαΐδου.

Ο Υφυπουργός και το επιτελείο του ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του Κέντρου Ενημέρωσης και ενημερώθηκαν από το προσωπικό του ΦΔΠΠΔ για την πλούσια βιοποικιλότητα, τους σημαντικούς τύπους οικοτόπων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών της προστατευόμενης περιοχής «Β. Κάρπαθος και Σαρία και Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη» και την υποθαλάσσια διαδρομή στα Παλάτια Σαρίας. Ειδικότερα, ο κος Αμυράς ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούν στην προστασία του βάτραχου της Καρπάθου (Pelophylax cerigensis) και τον πληθυσμό της Μεσογειακή φώκιας (Monachus monachus) που διαβιεί στη θαλάσσια περιοχή της Β. Καρπάθου – Σαρίας και στη νήσο Αστακίδα.

Ακόμη, ο Υφυπουργός και οι συνεργάτες του συζήτησαν με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης για θέματα που αφορούν στην προστατευόμενη περιοχή «Β. Κάρπαθος και Σαρία και Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη», τα τρέχοντα προβλήματα του Φορέα Διαχείρισης καθώς και τις δράσεις που αναμένεται να υλοποιήσει ο Φορέας

Διαχείρισης στα πλαίσια του Υποέργου «Νησιωτικότητα & Βιοποικιλότητα: Δράσεις διαχείρισης & ανάδειξης ειδών και οικοτόπων από το Φ.Δ. Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου» της Πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων», του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Τέλος, ο κος Αμυράς, εξέφρασε την επιθυμία του να επαναφέρει τις διαδικασίες σύστασης της περιοχής ως Περιφερειακό Θαλάσσιο Πάρκο και δεσμεύτηκε για την επίσημη αναγγελία του θέματος σε νεότερη επίσκεψή του στο νησί της Καρπάθου, συνοδευόμενη από πλήρη ξενάγηση στην προστατευόμενη περιοχή.