Αναγκαία η μεταστέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρπάθου

Αναγκαία η μεταστέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρπάθου

Γράφει ο Ανδρέας Ηλία Μακρής

Η Κάρπαθος έχει πλέον καθιερωθεί ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην ευρωπαϊκή Αγορά, με δέκα τέσσερις χώρες να συνδέονται με απ΄ευθείας CHARTER(1) αεροπλάνα, την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι επισκέπτες μας σίγουρα απολαμβάνουν πέραν από τη μεγάλη ηλιοφάνεια, τις ελκυστικές αμμουδερές παραλίες και το όμορφο φυσικό ανάγλυφο του νησιού μας, την πλούσια λαογραφική παράδοση που μας επιτρέπει να ξεχωρίζουμε έναντι πολλών ανταγωνιστικών προορισμών, ανεξαρτήτως μεγέθους!

Όμως, εκεί που μειονεκτούμε αδικαιολόγητα είναι οι παντελώς αναξιοποίητοι -καίτοι σπουδαίοι και εύκολα προσπελάσιμοι(2)- αρχαιολογικοί μας χώροι: Αγίας Σοφίας (Βρόντη), Αγίας Φωτεινής (Άφφωτη), Αγίας Αναστασίας (Αρκάσα) και Σώκαστρο (Λευκό). Εδώ η σύγκριση έναντι πολλών άλλων τουριστικών και μη προορισμών -και δεν εννοώ τους τουριστικούς κολοσσούς Κρήτης, Ρόδου, Κω- είναι τραγική.

Αν αναφερθούμε και στην επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καρπάθου στα Πηγάδια, μακράν χαώδης η διαφορά καίτοι, η προβολή των αρχαιολογικών ευρημάτων γίνεται με σύγχρονα μέσα. Οι αίθουσες είναι στενάχωρες. Κύρια αιτία ότι, το εντυπωσιακό και ευμέγεθες Μωσαϊκό δάπεδο της Αγίας Αναστασίας εξακολουθεί να φιλοξενείται από το 1923 και να προβάλλεται μέχρι σήμερα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου!
Πέραν αυτού, οποιαδήποτε προβολή νέων αρχαιολογικών ευρημάτων στο άμεσο μέλλον είναι εκ προοιμίου αδύνατη λόγω ανυπαρξίας ζωτικού χώρου. Ιδιαίτερα, με την επί θύραις προοπτική προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων στα Πηγάδια.

Και όμως στα Πηγάδια σήμερα υπάρχουν ανεκμετάλλευτα δύο κτίρια, δυνητικά να φιλοξενήσουν με επάρκεια και σε βάθος χρόνου το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρπάθου. Το νεόδμητο και από το 2008 ανεκμετάλευτο «Κονάκι» που ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου ή το άδειο πλέον, διώροφο κτίριο του πρώην Κέντρου Υγείας.

Ιδού ευκαιρία πρώτης τάξεως εμπλουτισμού του Μουσείου μας με αρχαιολογικά εκθέματα άλλων περιοχών της Ελλάδος. Σύμφωνα με νεοπαγή Νόμο που υπερψήφισαν τα κόμματα της Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, εφεξής θα δανείζονται για 25 + έξτρα χρόνια αρχαιολογικά ευρήματα σε Μουσεία ξένων χωρών, για να προβάλλεται ο ελληνικός Πολιτισμός.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γεώργιος Παπανδρέου τόνισε μάλιστα ότι, στα υπόγεια του συγκεκριμένου Υπουργείου παραμένουν αναξιοποίητα αρχαιολογικά εκθέματα και πιθανόν θα συνεχίσουν, για τα προσεχή 100 -200 χρόνια!!! Λόγω πληθώρας ευρημάτων.

Άρα, μας δίδεται η μοναδική ευκαιρία να εμπλουτίσουμε το «νέο» Μουσείο της Καρπάθου, αφού εξασφαλίσουμε βέβαια, τους κατάλληλους χώρους προβολής.

____________________

1.- Ναυλωμένες αεροπορικές πτήσεις.

2.- Για να μην παρεξηγηθώ από τους καλοθελητές της παρερμηνείας, οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι Βρυκούς (Όλυμπος), Παλάτια (Σαρία) δεν είναι επί του παρόντος, εύκολα προσπελάσιμοι.