Ο καθηγητής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡ. ΜΑΝΤΙΝÁΟΣ ως συγγραφέας

Ο καθηγητής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡ. ΜΑΝΤΙΝÁΟΣ  ως συγγραφέας

 

Ο συμπατριώτης μας Κωνσταντίνος Φρ. Μαντινάος γεννήθηκε στην Κάρπαθο, στο χωρό Όθος. Πατέρας του ήταν ο Φραγκίσκος Κ. Μαντινάος και μητέρα του η Ποθητή Γ. Στεφανή.

Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Όθους και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο Ρόδου. Σπούδασε Ιατρική στο  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ την ειδικότητα του Χειρουργού έλαβε στο Νοσοκομείο Παμμακάριστος.

Κατόπιν, έφυγε στην Αγγλία όπου εργάστηκε επί μία τετραετία και απέκτησε και την ειδικότητα του Πλαστικού Χειρουργού. Μετά την επιστροφή του διορίστηκε Πανεπιστημιακός Επιμελητής στη Β’ Χειρουργική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον εξέχοντα καθηγητή Γεράσιμο Μακρή. Εκεί ανελίχθηκε σε όλες τις κλίμακες τις ιεραρχίας από λέκτορας, διδάκτορας, υφηγητής και καθηγητής.

Ήταν ο πρώτος Πλαστικός Χειρουργός στον Βορειοελλαδικό χώρο. Μετά από επίμονες ενέργειες πέτυχε την ίδρυση της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που είναι η πρώτη και η μόνη στην ελληνικήν επικράτεια, και την οποίαν διηύθυνε μέχρι της συνταξιοδοτήσεώς του. Επί πολλά έτη, διετέλεσε μόνιμος Πρόεδρος της επιτροπής χορηγήσεως της ειδικότητας του Πλαστικού Χειρουργού.

Εξέδωσε το βιβλίο αναφοράς «Τρέχουσα Πλαστική Χειρουργι­κή», το οποίο, σε 1000 σελίδες, περιλαμβάνει ολόκληρη την Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική και απευθύνεται κυρίως στους ειδικευόμενους αλλά και στους ειδικούς Πλαστικούς Χειρουργούς. Επίσης εξέδωσε ένα μικρό εγχειρίδιο με τίτλο «Η περι­ποί­ηση των τραυμάτων» για τους εφημερεύοντες ειδικευομένους  χειρουργούς.

 

Δεδομένου του  πάθους του με την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, μετά την συνταξιοδότησή του από το πανεπιστήμιο, ασχολήθηκε με την ελληνική ιστορία οπότε και συνέγραψε 14 ιστορικά βιβλία.

Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει εννέα βιβλία, τα οποία αναφέρονται στα φύλα των πρώτων ιστορικών χρόνων και είναι: οι Πελασγοί, οι Κρήτες, οι Αχαιοί, Ίωνες και Αιολείς, οι Δωριείς, Φιλισταίοι και Ετρούσκοι, οι Φοίνικες, οι Ίωνες και Ελληνίδες της Αρχαιότητος.

 

 

Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στα Μακεδονικὰ Χρόνια και περιλαμβάνει τέσσερα βιβλία: Φίλιππος, Αλέξανδρος, οι Διάδοχοι του Αλεξάνδρου και οι Επίγονοι του Αλεξάνδρου.

Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει τρία βιβλία και είναι: η Εποποιΐα του 1821, η Πολιτεία του Καποδίστρια και η Βασιλεία του Όθωνος.

Ενδιαμέσως εξέδωσε και το γνωστό πόνημα: “Σκάρος ο Αριστοκράτης της Καρπάθου”, για λογαριασμό του Συλλόγου «Εργασία και Χαρα» του Όθους.

Όλα τα βιβλία του απευθύνονται στο ευρύ κοινό, και είναι μικρά, ολιγοσέλιδα, απέριττα, κατανοητά, ευκολοδιάβαστα, προσαρμοσμένα στο πνεύμα της εποχής μας.

Θα ασχοληθούμε με τα βιβλία της τρίτης ενότητας καθώς είναι επίκαιρα λόγω της εθνικής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21.

«Η Εποποιΐα του 1821».

Το βιβλίο αυτὸ αριθμεί 400 μικρὲς σελίδες. Φαίνεται ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να περιληφθεί το θέμα σε όσο το δυνατόν λιγότερες σελίδες, χωρὶς να χαθούν τα βασικὰγεγονότα, και να γίνει ελκυστικὸ και στους πιο δύσκολους αναγνώστες.

Η Επανάσταση του 21 ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση του ελληνισμού μετὰ την εκστρατεία του Αλεξάνδρου. Οι απλοί εκείνοι άνθρωποι, δεν είχαν να πολεμήσουν μόνον εναντίον της μεγάλης Ο­θωμανικής Αυτοκρατορίας, αλ­λὰ και εναντίον των Αράβων του Ιμπραήμ και προ παντός  εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης.

Υπήρχαν επίσης και οι εσωτερικοὶ εχθροί, οι πιο επικίνδυνοι απ’ όλους. Αυτοὶ ήταν οι Φαναριώτες, με πρώτο τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, το Φι­λελληνικὸ Κομιτάτο του Λονδίνου και αρκετοί άλλοι.

Το Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου κατηύθυνε τον αγώνα στα φανερά, αλλά στα κρυφάτον έφθειρε. Εκεί έγιναν τα δάνεια, όπου μεγαλύτερη κλοπή δεν υπήρξε ποτέ όμοιά της σε κανένα μέρος του κόσμου. Εκεί παραγγέλθηκαν οι φρεγάτες που δεν έφθασαν ποτέ στην Ελλάδα. Η οργάνωση αυτὴ μας έστειλε τον ψευτο­ναύ­αρχο Κόχραν, ο οποίος δολοφόνησε τον Καραϊσκάκη, έκανε την μάχη του Ανάλατου, κι οδήγησε την Επανάσταση σε αποτυχία.

Υπήρχαν ακόμη ο Τσωρτς, ο Μάσον, ο Φαβιέρος και πολλοί άλλοι.

Το 21 ανέδειξε στρατηγούς τεραστίων διαστάσεων όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που ήταν η ψυχή της επαναστάσεως, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, που ήταν ο μεγάλος στρατηγός της Στερεάς Ελλάδος, ο Ψαριανός δεξιοτέχνης πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης που κυριαρχούσε στις θάλασσες, ο πεπειραμένος Υδραίος ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης και ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος, ο γνωστός Παπαφλέσσας. Στους στρατηγούς και τους άλλους ήρωες κατατάσσεται και ο αγνός πατριώτης και σπουδαίος στρατηγός Δημήτριος Υψηλάντης, ο οποίος ελευθέρωσε την Ρούμελη, και αρκετοί άλλοι.

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου έσωσε την Επανάσταση και, κατά τη γνώμη του συγγραφέα, αυτό το οφείλουμε στον Ρώσο Ναύαρχο Χέϋδεν.

 

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς είναι: «Η Πολιτεία του Καποδίστρια».

Πρόκειται για μια συνοπτική μελέτη του βίου και της πολιτείας του μεγαλύτερου διπλωμάτη της Ευρώπης, ο οποίος διέλυσε την Ιερά Συμμαχία και κατατρόπωσε τον μισέλληνα και πανούργο Μέττερνιχ.

Η συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδος ήταν καθοριστική.

Καθ’ όλη την διάρκεια των επιχειρήσεων, έσωζε τον αγώνα από την σπουδαία θέση που κατείχε ως Υπουργὸς των Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ως κυβερνήτης κατόρθωσε να συμπεριλάβει και την Στερεὰ Ελλάδα στο ανεξάρτητο ΕλληνικὸΚράτος, παρά την αντίθετη γνώμη των Μεγάλων Δυνάμεων και ιδιαιτέρως της Αγγλίας.

Κατόρθωσε επίσης να δημιουργήσει κράτος από το χάος, να πραγματοποιήσει το γνωστόοικονομικό θαύμα και πολλά άλλα.

Η δολοφονία του ήταν ό, τι χειρότερο για το νεοπαγές ελληνικό κράτος.

Τα τριάμισι χρόνια που κυβέρνησε την Ελλάδα ο Καποδίστριας, ήταν η μόνη περίοδος πλήρους ανεξαρτησίας μας μέχρι σήμερα.

Το τρίτο βιβλίο είναι «Η Βασιλεία του Όθωνος».

Ο Όθων ήταν ένας παρεξηγημένος βασιλιάς. Καίτοι Βαυαρός, είχε αγαπήσει την Ελλάδα, πολὺπερισσότερο απὸ  ο τι πολλοὶ πραγματικοί Έλληνες.

Το μεγάλο του όνειρο  ήταν η «Μεγάλη Ιδέα». Η απελευθέρωση, δηλαδή, της Σμύρνης και των άλλων ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας και η ενσωμάτωσή τους με την Ελλάδα. Προς τον σκοπὸν αυτὸν είχε συγκροτήσει αξιόμαχο στρατὸ και στό­λο και καραδοκούσε πότε θα του δινόταν η ευκαιρία να περάσει στη δράση. Κι ενώ είχε φθάσει πολὺ κοντά στο να πραγματοποιήσει το όνειρό του, τον εμπόδισαν οι σύμμαχοι την τελευταία στιγμή.

Κατά την περίοδο της βασιλείας του συνέβησαν γεγονότα εξαιρετικού ενδιαφέροντος, όπως: η υπόθεση Πατσίφικο, τα παρκερικά, το αγιοταφίτικο ζήτημα, η κατοχή, ο Κριμαϊκὸς Πόλεμος και πολλά άλλα.