Στον ανακριτή Πειραιά δύο Καρπάθιοι εμπλεκόμενοι σε διακίνηση ναρκωτικών

Στον ανακριτή Πειραιά δύο Καρπάθιοι εμπλεκόμενοι σε διακίνηση ναρκωτικών

Την πόρτα του αρμόδιου ανακριτή Πειραιά θα περάσουν την προσεχή εβδομάδα άλλοι δύο Καρπάθιοι οι οποίοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που εξιχνιάστηκε από κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. που μετέβη στο νησί, το περασμένο καλοκαίρι.

Πρόκειται για έναν 40χρονο και έναν 25χρονο οι οποίοι συνοδευόμενοι από τον συνήγορό τους κ. Κώστα Διακονή έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα αυτά, στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ίδια υπόθεση τον Ιούνιο του 2021 απολογήθηκαν τέσσερα άτομα από την Κάρπαθο: ένας 50χρονος που είχε είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος, η 49χρονη σύζυγός του και άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του ηλικίας 34 και 40 ετών αντίστοιχα, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με όρους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 50χρονος φέρεται να είναι το άτομο το οποίο προμηθευόταν κυρίως κοκαΐνη και ακατέργαστη κάνναβη από διάφορους προμηθευτές. Αυτές οι ουσίες μεταφέρονταν στο νησί όπου και διακινούνταν τόσο στην Κάρπαθο όσο και στην Κάσο.

Όλα τα χρήματα από τις πωλήσεις των ναρκωτικών φέρονταν να γίνονταν κατάθεση στον λογαριασμό της 49χρονης πρώην συζύγου του 50χρονου, λόγος για τον οποίο και βρέθηκε εμπλεκόμενη στην υπόθεση.

Σημειώνεται δε, ότι κατά τη σύλληψη του 50χρονου στην κατοχή του είχαν βρεθεί και είχαν κατασχεθεί περίπου 150 γραμμάρια κοκαΐνης, 450 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και το χρηματικό ποσό των 6.100 ευρώ.

Πάντως και οι τέσσερις εμπλεκόμενοι από την Κάρπαθο κατά την προσαγωγή τους ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή για να απολογηθούν, αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Ωστόσο τόσο ο 50χρονος όσο και ένας 38χρονος συγκατηγορούμενός του, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές. Τους κατηγορουμένους εκπροσώπησαν οι δικηγόροι κ.κ. Γλύκας και Αλιγιζάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν αρχικά 9 άτομα ενώ στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται άλλα 11, μεταξύ των οποίων και οι δύο άνδρες που θα απολογηθούν την προσεχή εβδομάδα.
Για την υπόθεση εκδόθηκε ανακοίνωση από το Αρχηγείο της Ελληνικής αστυνομίας, στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος δράσης των εμπλεκομένων, και η εξάρθρωση του «κυκλώματος».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει τα εξής:
«Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας προέβαιναν στη συστηματική διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Αττικής και των Δωδεκανήσων, ενώ παράλληλα επιδίωκαν τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων τους και την απόκρυψη της προέλευσής τους.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε συστηματική αστυνομική έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε οικονομική έρευνα και αξιοποιήθηκαν πλήρως στοιχεία τραπεζικών χρηματοροών, που οδήγησαν στην ανίχνευση μεταφορών κεφαλαίων και στην αποκάλυψη της σχέσης μεταξύ των προμηθευτών και διακινητών ναρκωτικών ουσιών.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν εννέα (9) μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμα έντεκα (11) άτομα.

Όπως εξακριβώθηκε, αρχηγικά μέλη της οργάνωσης διαχειρίζονταν τρεις (3) χώρους, σε διαμερίσματα πολυκατοικιών στην Αττική, τα οποία είχαν εκμισθώσει είτε στο όνομά τους είτε σε τρίτα άτομα, και τα επισκέπτονταν σχεδόν καθημερινά, κυρίως βραδινές ώρες.

Στο εσωτερικό τους είχαν εγκαταστήσει ειδικό εξοπλισμό για την καλλιέργεια φυτωρίων κάνναβης, με τη μέθοδο της υδροπονίας (συστήματα εξαερισμού με φίλτρα, ανεμιστήρες, σωλήνες εξαερισμού, λάμπες αλογόνου, μετασχηματιστές ρεύματος, ζυγαριές ακριβείας, πλαστικές γλάστρες, ειδικές σκηνές καλλιέργειας εσωτερικού χώρου), ενώ στους ίδιους χώρους πραγματοποιούσαν αποξήρανση και κατάλληλη επεξεργασία αυτής.

Τις ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης που προορίζονταν για διακίνηση, τις προμήθευαν σε μέλος με κεντρικό ρόλο, ο οποίος με τη σειρά του φρόντιζε, μέσω άλλων μελών, να τις συσκευάζει μέσα σε άλλα ειδή (μικρές συσκευές, λάμπες, πρίζες κ.λπ.). Ακολούθως μεταφέρονταν με μεταφορική εταιρεία στην Κάρπαθο.

Προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους, στα δέματα ανέγραφαν διαφορετικά – ψευδή στοιχεία αποστολέα και παραλήπτη, ενώ παράλληλα φρόντιζαν να μην αποκαλύπτεται το περιεχόμενο των συσκευασιών (ψεκασμός και κάλυψη με μαύρο φιλμ), χρησιμοποιώντας και κώδικα επικοινωνίας για το είδος και τις διακινούμενες ποσότητες.

Οι ναρκωτικές ουσίες διαμοιράζονταν στην Αττική και στην Κάρπαθο σε μέλη της οργάνωσης, που είχαν ρόλο τοπικού εμπόρου, με τρόπο που καθιστούσε  δυσχερή τον εντοπισμό των συναλλαγών (εναπόθεση ποσοτήτων σε δημόσιο χώρο και παραλαβή), ενώ μέρος των ναρκωτικών από την Κάρπαθο διακινούνταν και στην Κάσο.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, βασικό μέλος της οργάνωσης, έγκλειστο σε Κατάστημα Κράτησης για εμπορία ναρκωτικών, έδινε οδηγίες σε άλλο μέλος και για λογαριασμό του προμήθευε με ναρκωτικά το άτομο που είχε τον κεντρικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών στην Κάρπαθο.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε έπειτα από  συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021,  στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν εννέα (9) μέλη της οργάνωσης σε Αττική και Κάρπαθο, ενώ εντοπίστηκαν και οι τρεις (3) χώροι – εργαστήρια υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης στην Αττική.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους καλλιέργειας, σε οικίες και οχήματα μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• πλήρης εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, τριών εργαστηρίων υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης,
• 5.075 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
• 160 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης,
• 37 δενδρύλλια υδροπονικής καλλιέργειας,
• 15 κορμοί δενδρυλλίων κάνναβης πλήρως αποψιλωμένοι,
• 146,8 γραμμάρια κοκαΐνης και 74 δισκία ecstasy,
• μικροποσότητες ecstasy και μεθαμφεταμίνης,
• 11.935 ευρώ,
• μοτοσικλέτα,
• 16 κινητά τηλέφωνα και 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή».

πηγη www.rodiaki.gr