Τι θα γίνει με την αναβάθμιση της ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ στην ΚΑΡΠΑΘΟ;

Τι θα γίνει με την αναβάθμιση της ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ στην ΚΑΡΠΑΘΟ;

Τα καμπανάκια χτυπούν εδώ και πολλούς μήνες για να μην γράψω χρόνια όμως μείναμε στα παχιά λόγια και τις υποσχέσεις! Ήδη θα  έπρεπε να είχε προχωρήσει η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Καρπάθου σε σταθμό Δ΄Τάξεως, όπως το ζητά από το 2006 η  Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νήσου Ρόδου και Δωδεκανήσου!

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο σε έκταση στα Δωδεκάνησα, με έκταση 302,152 τ. χλμ. και με περιοχή NATURA καθώς και η Κάσο, με πληθυσμό περί τους 6.226 κατοίκους και 1.084 αντιστοίχως. Για την Κάσο ειδικότερα περιμένουμε να ξεκινήσει άμεσα ο εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός.

Μπορεί η σημερινή δύναμη να ανταπεξέλθει με επάρκεια στις καθημερινές υποχρεώσεις της;

Ας ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες του σημερινού Κλιμακίου:  αριθμεί 37 άτομα προσωπικό, από αυτούς 12 μόνιμοι, 11 πενταετούς υποχρέωσης και 14 εποχιακής απασχόλησης τους θερινούς μήνες, με στόλο περίπου τα 10 οχήματα. Σημειώστε ότι η ηλικία του προσωπικού έχει μέσο όρο τα 48 έτη με ότι αυτό συνεπάγεται για τα επόμενα χρόνια.

Θα έπρεπε λοιπόν, ίσως μάλιστα η συγκυρία της προεκλογικής περίοδος να έκανε πιο δυνατή τη φωνή της Καρπάθου, να υπήρχε ήδη νέο αίτημα προς τα κέντρα εξουσίας, ώστε άμεσα να προχωρήσει η υπόθεση που φαίνεται να έχει παγώσει.

Για τη ιστορία να αναφέρουμε ότι πριν από 16 μήνες, τον Μαΐο 2022, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Καρπάθου ο Αρχιπύραρχος κ. Νικόλαο Μπάλση, διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, και ο Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Δωδεκανήσου, Πύραρχος κ. Μιχάλης Κρασσάς.

Κύριο θέμα της συζήτησης του  ήταν η επικείμενη αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρπάθου σε πυροσβεστικό. Ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Νισύριος, τότε είχε πει ότι «βρισκόμαστε προ των πυλών της αναβάθμισης αυτής κάτι που ικανοποίησε τους παρόντες υπηρεσιακούς παράγοντες».

Άραγε τι άποψη έχουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του νησιού; Οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες, καθώς και οι Σύμβουλοι που απαρτίζουν τις παρατάξεις τους, τι λένε; Και σε αυτό το θέμα, μέχρι σήμερα, εισπράττουμε σιωπή που όμως κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο από αυτό που ίσως εκείνοι πιστεύουν!

Τι σημαίνει πρακτικά σταθμός Δ΄Τάξως και γιατί είναι αποτελεί πλέον αναγκαιότητα για την Κάρπαθο;

  1. Το νησί  θα αποκτήσει επάρκεια σε Πυροσβεστική κάλυψη και δεν θα είναι εξαρτημένο από την αποστολή βοήθειας που πολλές φορές δεν μπορεί να πλησιάσει λόγω καιρικών συνθηκών.
  2. Θα ενισχύεται το Π/Κ Καρπάθου τους θερινούς μήνες από το πεζοπόρο της ΕΜΑΚ, καθότι η μεταφορά προσωπικού αποδυναμώνει δραματικά την Π.Υ Ρόδου και δεν υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης του, ο δε χρόνος μετάβασης από Ρόδο πλησιάζει αυτόν της Αθήνας από όπου η αποστολή μίας ομάδας πεζοπόρου δεν μειώνει τη δύναμη της ενώ η Ρόδος δεν έχει αυτήν την πολυτέλεια.

Όλο το φετινό καλοκαίρι και σήμερα, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Καρπάθου, βρίσκονται σχεδόν καθημερινά σε επαγρύπνηση και επιφυλακή! Δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για το νησί. Δε θα έπρεπε λοιπόν όλοι μαζί να διεκδικήσουμε κάτι που άπαντες θεωρούν δίκαιο; Γιατί τέτοια σιωπή σε ένα θέμα που έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και 15 χρόνια;

23.8.2023

Καρπαθιακά Νέα