Ο αείμνηστος Ανδρεάς Η. Μακρής έγραψε: TΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ… ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ!

Ο αείμνηστος Ανδρεάς Η. Μακρής έγραψε: TΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ… ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ!

TΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ… ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ!

Γράφει ο Ανδρέας Ηλία Μακρής

Κατ’ αρχήν, οφείλω να ζητήσω κατανόηση από τους ενεργούς συμπατριώτες που διαβιούν στα χωριά μας -χωρίς όμως και να δραστηριοποιούνται εκεί- που δεν επισημαίνω παραλείψεις, πολύ περισσότερο υποδεικνύω λύσεις σε θέματα που αφορούν τα χωριά τους. Δεν τα κατέχω εξ «απαλών ονύχων» και δεν θα ήθελα να χαρακτηρισθώ απόφοιτος της Μεγάλης Σχολής του ελληνικού Υπερδιδασκαλείου (γνωστό και ως «Καφενείο») και μάλιστα, κάτοχος Μaster «πολυπραγμοσύνης».

Στο θέμα μας λοιπόν. Ως χώρα, διανύουμε «αισίως» επταετία ισχνών αγελάδων από την ανεπάρκεια επίορκων πολιτικών όλων των βαθμίδων και παρατάξεων που κυβέρνησαν τον τόπο, και από ό,τι λένε στις Βρυξέλλες, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μέχρι να πάψουμε να βλέπουμε τις πλάτες των πολιτών της νορμάλ Ευρώπης.

Άρα, ο εκάστοτε δήμαρχος Καρπάθου εξ ανάγκης, θα πορεύεται με σφιγμένα οικονομικά και την στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων μισοκλεισμένη (πέραν των Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών προγραμμάτων). Θα πρέπει λοιπόν να στρέψει το ενδιαφέρον του σε παρεμβάσεις χαμηλού κόστους, ιδιαίτερα στην καθαριότητα του περιβάλλοντος αστικό και υπεραστικό. Είναι ένας ευαίσθητος τομέας και δεν απαιτεί οικονομικές θυσίες, που δέχεται όμως και δικαίως, καθημερινά επικριτικά σχόλια με διεθνή αντίκτυπο στους επισκέπτες μας, αλλοδαπούς και ημεδαπούς.

(Σημείωση: Παραλείπω τους ντόπιους, επειδή έχουμε εθισθεί στη βλαβερή και τοξική συνήθεια που κληρονομήσαμε και δυστυχώς, αναπαράγουμε, αντάξια της βαλκανικής μας κοινωνίας).

Το προσωπικό της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας χρειάζεται επιμορφωτικά σεμινάρια στην άσκηση των καθηκόντων του και συνεχή επιτήρηση για περισσότερη υπευθυνότητα στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Βρε αδελφέ, ας προκαλέσουμε και το φιλότιμο, ώστε:

1.- Λιγότεροι οι θόρυβοι στην ξενοδοχειακή ζώνη ιδιαίτερα, κατά το άδειασμα των κάδων απορριμμάτων.

2.- Άμεση περισυλλογή από το οδόστρωμα, όσα σκουπίδια ξεφεύγουν κατά την φόρτωση στο απορριμματοφόρο όχημα.

3.- Άμεση ενημέρωση της υπηρεσίας για τις εικόνες ντροπής, μα τι λέω, σιχαμερή κουρελαρία με εγκαταλειμμένα ογκώδη αντικείμενα, δίπλα στους κάδους (στρώματα, έπιπλα, κλάδους δένδρων, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές: κουζίνες, ψυγεία, θερμοσίφωνες, τηλεοράσεις) που σε παραπέμπουν σε καταυλισμό τσιγγάνων και αποκομιδή με ανοικτό φορτηγό αυτοκίνητο.

4.- Περιοδικοί καθαρισμοί και απολύμανση των κάδων απορριμμάτων πριν την έναρξη και με το πέρας της τουριστικής περιόδου. Τη χειμερινή περίοδο βαφή, όσοι κάδοι χρειάζονται lifting.

5.- Περιοδική περισυλλογή σε μπιτόνια από τα Ταβερνεία και τις καφετέριες τώρα, χρησιμοποιημένα, κορεσμένα λίπη και λάδια, να μην παθαίνουν έμφραγμα οι αποχετευτικοί αγωγοί.

Τώρα, στα διοικητικά.

Α΄ Ο καθ΄ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας να εισηγηθεί επί τέλους την αγορά και τοποθέτηση στις τέσσερις κεντρικές περιοχές των Πηγαδίων Σκάλα-Σιντριβάνι-Δασονομείο-Βλυχά (γνωστές για τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού καφετέριες και εστιατόρια) έγχρωμους κάδους για την οικολογική περισυλλογή τουλάχιστον σε πρώτη φάση, τα κουτιά αλουμινίου (αναψυκτικά) και τις πλαστικές φιάλες (εμφιαλωμένα νερά) που καλύπτουν το 20,68% των απορριμμάτων.

Για τα δύο είδη ως γνωστόν, υπάρχει οικονομικό (έστω μικρό) αντίκρισμα, πέραν της αέναης προστασίας του περιβάλλοντος, λόγω της σύνθεσης των συγκεκριμένων υλικών. (Σημείωση: Δεν αναφέρομαι στα γιάλινα μπουκάλια που καλύπτουν το 7,10% -όχι πως δεν χρειάζεται- αλλά επειδή ο χαλύβδινος κώδων απορριμμάτων από το περιεχόμενο του, είναι υπέρβαρος και χρειάζεται γερανόφόρο όχημα στο άδεισμα. Οπότε ξεφεύγουν λιγάκι τα κόστη).

Β΄ Στην αρχή κάθε σεζόν, ειδικό συνεργείο να προχωρεί στην μυοκτονία και απεντόμωση των φρεατίων της δημοτικής αποχέτευσης, να εξαφανισθούν αρουραίοι, κατσαρίδες, κουνούπια.

Γ΄ Να σταλεί συνεργείο να κλαδέψει δραστικά τους ευκαλύπτους φυτεμένους στο δρόμο, κατά μήκος του ποταμού της Άφφωτης. Συγκεκριμένα, από του Σαρρή το λιοτρίβι, μέχρι το λιοτρίβι του Λογοθέτη, πριν θρηνήσουμε ανθρωποθυσίες στην άσφαλτο, λόγω περιορισμένης ορατότητας.

Δ’ Το προσωπικό καθαριότητας για λόγους καλαισθησίας να εφοδιασθεί με εφεδρικές ομοιόμορφες φόρμες εργασίας και για λόγους υγιεινής, με επάρκεια σε γάντια και φίμωτρα.

Ε΄ Με εγκύκλιο στους καταστηματάρχες:

1ον. Να επισημάνει την αναγκαιότητα ώστε τα άδεια χαρτοκιβώτια που καλύπτουν το 27,68% των απορριμμάτων και οδεύουν στους κάδους αχρήστων, να δεματοποιούνται, δεμένα σφικτά να περιορίσουν στο ελάχιστο, τον όγκο. Ανοικτά φορτηγά του Δήμου, θα τα περισυλλέγουν προς εκμετάλλευση.

2ον Τέλος, να συστήσει στους επιχειρηματίες, ώστε να καθιερωθεί πάγιο «φιλοδώρημα» στο προσωπικό καθαριότητας, εισπρακτέο κάθε Σεπτέμβρη από τις εποχικά λειτουργούσες επιχειρήσεις, μικρή ανταμοιβή στο ανθυγιεινό επάγγελμα που υπηρετούν, προτού οι καταστηματάρχες αναχωρήσουν για χειμερινές …διακοπές και βέβαια, τα Super Market 12μηνης λειτουργίας.

Με αυτά τα ολίγα, εξασφάλιζεις την … επανεκλογή σου άνετα, ανέξοδα… αν όχι, ελαχιστοποιείς τις προεκλογικές σου δαπάνες και δεν καταφεύγεις σε γρηγοράδες… να ρεφάρεις τον πακτωλό χρημάτων που ξόδεψες για το οφίκιο! Δεν περιμένεις και ολόκληρη δεκαετία για την παραγραφή των οικονομικών “πεπραγμένων”, μήπως και σε καλέσει ξαφνικά, ο κύριος εισαγγελεύς για τα περαιτέρω…

Αμ το άλλο; Κατοχυρώνεις και σύνταξη, αφού συμπλήρωσες οκταετία…

Αμ, πως; Που θάλεγε ο αξέχαστος αγαπημένος κωμικός Κώστας Χατζηχρήστος.

14.5.2023Καρπαθιακά Νέα