Η μάστιγα των ανεπιτήρητων, ο φόβος και ο ρόλος Δήμου και Περιφέρειας

Η μάστιγα των ανεπιτήρητων, ο φόβος και ο ρόλος Δήμου και Περιφέρειας

Χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα με την ανεπιτήρητη βόσκηση παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ζώα χωρίς ενώτια, άρα κατά τον νόμο αδέσποτα, λιμοκτονούν στους δρόμους και η πείνα τα αναγκάζει να φάνε ότι βρουν με αποτέλεσμα καταστροφή περιουσιών και τεράστια απογοήτευση ανθρώπων που μόχθησαν για να την κάμουν.

Στο δια ταύτα όλοι δηλώνουν ανεύθυνοι, με τους πολίτες, καθώς μπλέκονται στα στεγανά της εξουσίας,  να χάνονται  και απογοητευμένοι να μην υπάρχει περίπτωση να βρουν το δίκιο τους. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ζώα δεν έχουν καμιά ευθύνη, απλά πεινούν και βέβαια δεν αναγνωρίζουν περιουσίες. Έχουν ιδιοκτήτες, που ωστόσο τα αφήνουν ελεύθερα και για λόγους που αδυνατούμε να κατανοήσουμε έχει γίνει παράδοση να μην τιμωρούνται.

Το μοναδικό όπλο που κρατούν στα χέρια τους οι δήμοι είναι η περισυλλογή των ζώων ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τέτοιος ο φόβος που κανένας δεν δέχεται να βγει και να μαζέψει τα αδέσποτα!

Ο Δήμος Καρπάθου συνεχίζει να καλεί όποιον ενδιαφέρεται για την εν λόγω “εργολαβία”  Περισυλλογής Ανεπιτήρητων Παραγωγικών Ζώων. Και δίνει 31.000 ευρώ (με ΦΠΑ) για την περισυλλογή 250 ζώων από όλη την Κάρπαθο.

Κι όμως άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται! Τι; και ποιους φοβούνται; τι είναι αυτό που τους κάνει να μην αποδέχονται μια τόσο δελεαστική πρόταση; Ο δήμος φροντίζει να μην ανοίγει τα χαρτιά αυτής της υπόθεσης.

Πολλοί συμπατριώτες μας λένε και βέβαια δεν έχουν άδικο, ότι θα μπορούσαν γίνουν πολλά από το Δήμο που ολιγώρησε και κατά μια έννοια κρύφτηκε πίσω από τον νόμο.  Γιατί δεν προκάλεσε ένα δημοτικό συμβούλιο με αυτό το θέμα; γιατί δεν έβγαλε τα ονόματα των κτηνοτρόφων και των περιοχών που έχουν τα κοπάδια τους; γιατί δεν ανοίγει το θέμα στην κοινωνία και δε ζητά συστράτευση της κοινωνίας για να πετύχει κάτι; Τι να γράψουμε για τους υποψηφίους δημάρχους και τις τρεις παρατάξεις που διεκδικούν να περάσουν στο τιμόνι του δήμου; Καμία ουσιαστική πρόταση δεν έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα.

Τι είπε ο Γιάννης Λαχανάς

Στις 17 Ιουλίου 2023 ο γεωπόνος του Δήμου Καρπάθου, κ. Ιωάννης Λαχανάς, με δημοσίευμα στα Καρπαθιακά Νέα έφερε στην επιφάνεια όλα τα στοιχεία και μοίρασε τις ευθύνες, όπως κατά την άποψη του κατανέμονται, για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Οι Δήμοι της χώρας , σύμφωνα με τον νόμο 4056/12 είναι αρμόδιοι ΜΟΝΟ για την περισυλλογή, την εκποίηση ή την σφαγή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων. Ο Δήμος Καρπάθου από το έτος 2016 έχει δικό του ποιμνιοστάσιο και κωδικό εκμετάλλευσης.Ο Δήμος Καρπάθου δεν διέθετε και δεν διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων όπως επιτάσσει ο νόμος 4056/12...»

Επίσης έγραψε για τις ευθύνες της Περιφέρειας και του Επαρχείου Καρπάθου:

Πάμε τώρα να δούμε τι έχει κάνει η αρμόδια υπηρεσία του Επαρχείου.

1) Βγήκε ποτέ για έλεγχο η επιτροπή σταβλισμού του Επαρχείου αρθ.4 νόμος 4056/12, στις εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων ?

2) Έκανε κάποιες ενέργειες για να δώσει βοσκότοπους στους κτηνοτρόφους από το έτος 2015 και εντεύθεν? Διότι έως το 2014 έδινε βοσκότοπο ο Δήμος.

3) Ποιανού αρμοδιότητα είναι ο έλεγχος, αν φέρουν ενώτια τα ζώα που κυκλοφορούν ? Πάντως όχι του Δήμου. Γιατί δεν αναφέρεται ο συντάξας του Επαρχείου σε αυτό ?

4) Έκανε το αρμόδιο τμήμα του Επαρχείου κάποια καταγγελία προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ (υπεύθυνο για τις επιδοτήσεις) για κάποιον παραβατικό κτηνοτρόφο? Διότι ο Δήμος Καρπάθου έκανε.

Γνωρίζουμε ότι για την μη εφαρμογή των παραπάνω, από μεριά τους , θα τα ΄΄ρίξουν΄΄ στις εκάστοτε κυβερνήσεις , υπουργούς και άλλες δικαιολογίες.

Έκανε ποτέ κάποιο σοβαρό διάβημα διαμαρτυρίας το αρμόδιο τμήμα του Επαρχείου για να μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που λένε οι νόμοι?

Που ήταν τόσα χρόνια η αρμόδια υπηρεσία του Επαρχείου ?

Που είναι οι δημοσιεύσεις με γεωπονικές συμβουλές, στο διαδίκτυο και ομιλίες στα καφενεία για τις καλλιέργειες των συμπατριωτών μας αφού κόπτονται για τις ιδιοκτησίες τους.

9.9.2023

Καρπαθιακα Νέα