Τον ΜΙΧΑΗΛ ΧΙΩΤΗ τίμησε το Ινστιτούτο Λαϊκού πολιτισμού και η Ομόνοια Απερίου Καρπάθου

Τον ΜΙΧΑΗΛ ΧΙΩΤΗ τίμησε το Ινστιτούτο Λαϊκού πολιτισμού και η Ομόνοια Απερίου Καρπάθου

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ.

Του επιστημονικού συνεργάτη του Ι.Λ.Π.Κ.  του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάκη Ρήγα-Ρηγοπούλη

Το Ινστιτούτο Λαϊκού πολιτισμού είναι  το μοναδικό ανώτατο ίδρυμα στην Κάρπαθο, που από της ιδρύσεώς του το 2012, προάγει πολλαπλά, με κάθε επίσημο τρόπο, αυτό ακριβώς που επαγγέλλεται, το κάτι άλλο, τις ιδιαίτερες λαογραφικές-παραδοσιακές αρχές, αξίες, ήθη και έθιμα μας. Και κατά τον εξέχοντα καθηγητή λαογραφίας Μ. Γ. Βαρβούνη, “σκοπός του Ινστιτούτου είναι η προαγωγή της βασικής θεωρητικής και εφαρμοσμένης επιστημονικής έρευνας του λαϊκού πολιτισμού και η διάδοσή του στον Ελληνικό χώρο, με έμφαση στην Δωδεκάνησο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου”.

Στις πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου φέτο  προσετέθηκαν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις την πρώτη στο Απέρι σε αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Ομονοίας. Στο Μέγαρο εκδηλώσεων του Απερίου τελέστηκε η σεμνή τιμητική εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον απερίτη πολυγραφότατο συγγραφέα και λαογραφικό-ιστορικό ερευνητή Μιχαήλ Πολ. Χιώτη.

Οι αξιοσέβαστοι ομιλητές κατά σειράν έδωσαν μία πολυεπίπεδη εικόνα του σημαντικού έργου του τιμώμενου κ. Χιώτη και υπογράμμισαν την σημασία του, αναφερόμενοι στην προσωπικότητα και την προσφορά του πρωτίστως στο Απέρι και στο νησί μας γενικώτερα:

Η πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Σοφία Οικονομίδου, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Ηλίας Βασιλαράς, ο διευθυντής του Ινστιτούτου, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Καρπάθου-Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος, ο πρύτανης κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ιωάννης Νισύριος, η έπαρχος Καρπάθου &Η.Ν. Κάσου κ. Κ. Νικολαϊδου, ο διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Καρπάθου κ. Ιωάννης Τσακιράκης.

Επίσης παρευθέθηκαν ο πρόεδρος  του Δ.Σ. του Δήμου Καρπάθου κ. Μιχάλης Μανωλάκης, οι αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Δήμαρχος και ο κ. Εμμανουήλ Παραγιός, ο πρόεδρος Απερίου κ. Γιώργος Παππάς και οι πρόεδροι του Πρωτέα κ. Νικόλαος Αλεξιάδης, της Ομόνοιας Αμερικής κ. Θέμης Νισύριος και της Ομόνοιας Αττικής κ. Εμμανουήλ Παναγιώτου.

Όλοι οι προαναφερθέντες απεύθυναν χαιρετισμούς και ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Αμβρόσιος απένειμε περγαμηνή διάκρισης στον τιμώμενο. Η Ομόνοια προσέφερε πλούσιο μπουφέ.

9.9.2023

Καρπαθιακά Νέα