ΔΥΟ ΟΙ ΠΙΟ “ΑΝΙΑΤΕΣ” ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ: Η ΚΑΤΩ, ΤΟ ΠΙΟ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟ ΝΗΣΙ.. Η ΠΑΝΩ, ΤΟ ΠΙΟ ΥΠΕΡΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.. ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ..
Του συνεργάτη του ΙΛΠΚ Καρπάθου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάκη Εμμ. Ρήγα-Ρηγοπούλη.
Σε προηγούμενα πονήματά μας ακτινογραφήσαμε τις “ρίζες των ανίατων ασθενειών”, που διαπερνούν διαχρονικά, καταπονώντας αφάνταστα η υδροκέφαλη Κεντρική Διοίκηση(Κ.Δ.), ολόκληρη την καταρρέουσα ελληνική κοινωνία της Περιφέρειας και περισσότερο την Ακριτική Νησιωτική Περίμετρο.
Εμείς, δεν γίνεται να καταγράφουμε απλά τα γνωστά σε όλους προβλήματα, γι΄ αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε πλέον στις αιτίες που τα προκαλούν. Στο σημερινό θα επαναδιατυπώσουμε περιλειπτικά τους ανασταλτικούς παράγοντες, που αφορούσαν, διαχρονικά, τις πάμπολλες παθογένειες των Κεντρικών Κυβερνήσεων(Κ.Δ.) από την μίαν όχθη.. από την άλλη στο επόμενο, για να μην ψέγουμε μόνον τους άλλους για τα δικά μας δεινά, δυστυχώς, και οι αδρανοποιημένοι επιχειρηματικοί συλλογικοί μας φορείς δημιουργούν μεγάλα κενά ανυπολόγιστης ζημιάς στα τοπικά μας πράγματα.. εφόσον συνεχίζουν να εξασθενούν επικίνδυνα τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας ένθεν της αστικής μοναχοφαϊκής, αντιπαραγωγικής κρατικής μηχανής και ένθεν της στερημένης και τοπικής μας αποσυσπείρωσης:
1) Η μετά τον Πόλεμο σταδιακή αλλά ομαδική μετανάστευση-αστυφιλία και οι μαζικές αντιπαροχές κατοικιών στην Αττική εξέθρεψαν τελικά ένα ανήμερο θηρίο 5 εκατ., (ψηφοφόρων, τον μισό πληθυσμό της χώρας), που όμοιό του δεν υπάρχει στον πλανήτη γη. Άρα, και η αντιμετώπισή του “αγριεμένου θηρίου” με την απλή απαρίθμηση των χρονιζόντων προβλημάτων χωρίς να κτυπηθεί η ρίζα του κακού με την καλά προμελετημένη ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ πολλών άσχετων με τον αστικό ιστό Κεντρικών Ιδιωτικών και κυρίως Κρατικών Φορέων, κ.τ.λ., φαντάζει αδύνατη:
Π.χ. Υπουργεία Γωργίας (γιατί να εδρεύει στην τσιμεντούπολη των Αθηνών και όχι στον Θεσσαλικό Κάμπο).. Ναυτιλίας- Νησιωτικής Πολιτικής, Παιδείας και Θρησκευμάτων (και Παν. Σχολών), Δικαιοσύνης (και Δικαστηρίων), Υπουργείο Υγείας (και των Νοσοκομείων) Πολιτισμού (και ίδρυση Παν. Σχολής Πολιτιστικών -Λαογραφικών Σπουδών στην Κάρπαθο), κ.τ.λ., κ.τ.λ..
Εξού και η ανάγκη του νησιού μας να προβληθούν οι ΤΩΡΙΝΕΣ ευνοϊκότατες προϋποθέσεις της ίδρυσης της Παν. Σχολής Πολιτιστικών-Λαογραφικών Σπουδών, που δεν ξανάρχονται στον αιώνα τον άπαντα.. και που αναλύθηκαν εκτενώς στο προηγούμενο και προκύπτουν κυρίως από την συστηματική Αποκέντρωση των Πανεπιστημιακών Σχολών σε πλέον ευδόκιμα μέρη, όπου τα αντικείμενα της επιστημοσύνης τους ταυτίζονται με ολόκληρο το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό δυναμικό, όπως του Νησιού μας, που ζει και αναπνέει από την λαογραφία, τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις, κ.τ.λ.
Και ξανατίθεται το μέγα ερώτημα θα αφήσουν οι αρμόδιοι αναξιοποίητη την πιο κρίσιμη εποχή, που γέννησε το νησί το πιο άξιο τέκνο της στην διακυβέρνηση της χώρας, θέση παρά τω Προθυπουργώ, τον αξιότιμον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Β. Γεραπετρίτη;
Έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής μέχρι τώρα, ότι στέκεται άμεσος αρωγός των καρπαθιακών αιτημάτων προς κάθε κατεύθυνση, φτάνει να πληρούν τις νόμιμες, αυστηρές πλέον προϋποθέσεις, μελέτες, κ.τ.λ. Πράγματι, τώρα δίδεται η μοναδική ευκαιρία προς όλους τους συμβαλλόμενους να γράψουν ιστορία με χρυσά γράμματα για τους ιδίους αλλά κυρίαρχα για την βιώσιμη πολυανάπτυξη της πατρώας γης, αξιοποιώντας στο έπακρον το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού.
ΤΩΡΑ, ΟΜΩΣ, ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ, και για τα επόμενα τρία χρόνια διακυβέρνησης, και όχι μόνον για το ένα μεγάλο άλμα με την ίδρυση της αποκεντρωμένης Παν. Σχολής αλλά και για τόσα πολλά άλλα, που περιμένουν και έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Εννοείται, ότι μόνον η Ομόνοια και η Συνεργασία όλων των φορέων δημόσιων και ιδιωτικών θα συμβάλουν να αποφέρουν άμεσα τα ποθούμενα αποτελέσματα και ανυπολόγιστα οφέλη και σε όλους τους κατ΄ ιδίαν τομείς τους. Αλλά, δυστυχώς, κι εδώ φαίνεται η μεγάλη αδυναμία κατανόησης, ότι η τωρινή σύμπτυξης των παγκαρπαθιακών δυνάμεων πίσω από τα πιο σπουδαία έργα του νησιού και των χωριών, χωρίς τις εγωϊστικές και τοπικιστικές αυτοκαταστροφικές μιζέριες, θα αλλάξει σύντομα το ρουν της ιστορίας του τόπου.
2) Εφόσον, οι άλλοτε σταθερές βάσεις της Βιομηχανίας, κ.τ.λ. έκλεισαν, οι μηδαμινές παραγωγικές βάσεις των μεγάλων Αστικών Κέντρων Αθηνών- Θεσσαλονίκης, που απέμειναν, ελαχιστοποιούν και τις στην Επαρχιακή και νησιωτική χώρα, εξαιτίας της Παμφάγου πλέον Αστικής Λερναίας Ύδρας.
Η πολυπληθέστατη κρατική νομενκλατούρα με τις αβάστακτες περιρρέουσες πολιτικές στρατιές εκτός τις παραγωγικές δομές αδυνατίζουν σοβαρά και τον κρατικό κορβανά.
Η γενικευμένη ΑΣΤΙΚΗ εσωστρέφεια κατατρώει της σάρκες και της υπόλοιπης χώρας και απαιτείται κατεπείγουσα εξισορρόπηση των πολιτικών σε όλη την έκταση της επικράτειας για επικράτηση, επιτέλους, και της ανισόρροπης σε όλα συνοχής της. Η πολυαναμενόμενη εκτόξευση του οικονομικού ελατηρίου, σύμφωνα και μετά την υπερδεκαετή Δημοσιονομική και Κοινωνική Κρίση-καθίζηση, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα έπρεπε να πετάξει στα ύψη κι όχι στα πολύ χαμηλά επίπεδα, που θα περάσουν δεκαετίες για να εξισορροπηθούν με τα ευρωπαϊκά.
3) αιτίας αυτής της ανισόρροπης “Αναπτυξιακής Ανομβρίας”, της ένθεν κακείθε, το Ελληνικό Χρηματιστήριο στηρίζεται πλέον σε ελαχίστους μεγάλους παίκτες υπηρεσιών Τραπεζών, Παρόχων Ενέργειας-Ηλεκτροδότησης, μεγάλων εφοδιαστικών αλυσίδων, σούπερμαρκετ κ.τ.λ., άρα παραμένει πολύ ευάλωτο στα υπερκέρδη των μετόχων τους ή μη και στις εσωτερικές και κυρίως τις εξωτερικές διακυμάνσεις από ελάχιστους μεγαλομετόχους.. συνεπώς, και οι τιμές στα πάσης φύσεως (κυρίως εισαγόμενα καταναλωτικά) προϊόντα και υπηρεσίες που αντιπροσωπεύουν, να παραμένουν από τους επαϊοντες στα ύψη, αφελληνίζοντας και την ελληνική οικονομία.
Μα, ακόμη και τα ΤΡΟΦΙΜΑ και τα ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ πρέπει να αφίενται από τους αρμόδιους να εξαρτώνται πλέον από τα διεθνή και εσωτερικά παίγνια των αγορών-χρηματιστηρίων; “Καλά”, το τι θα φάει ο κόσμος και το τι λίγο θα πληρώσει (αναγκαστική οικονομία) αλλά και το πόσο λίγο θα φάει ή και πόσο λίγο να ζεσταθεί, κ.τ.λ., λένε, πάει πολύ! Δυστυχώς, έτσι δίδονται πατήματα στους ακροδεξιούς να πολλαπλασιάζονται αλματωδώς.
Τα μόλις άκρως απογοητευτικά εκλογικά αποτελέσματα στα κόμματα εξουσίας του κ. Μακρόν στην Γαλλία και του κ. Σούνακ στην Βρετανία και την ραγδαία άνοδο της Αριστεράς πιστεύεται θα βάλει ακόμα πιο άμεσα σε σοβαρές σκέψεις για τις, μίαν πάνω στην άλλη, γενικές αυξήσεις ακρίβειας, κ.τ.λ., που ανεβάζουν το κόστος ζωής σε απρόσιτους ρυθμούς για πλατιά στρώμματα των κοινωνιών τως.. ειδικά στις χώρες που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, όπως η δική μας και ακόμη χειρότερα στα πιο απόμακρα νησιά μας.
Αναφερόμαστε γενικόλογα σε Γαλλίες, Αγγλίες, πολέμους, κ.τ.λ., διότι, δυστυχώς, δεν μπορούμε πια μόνοι μας να σταθούμε στα δικά μας πόδια, εξαρτώμαστε κι από τους ξένους!
4) Οι ελληνικές κυβερνήσεις και κυρίως οι έλληνες εκπρόσωποι ευρωβουλευτές και ευρωπαράγοντες στα πόστα της Ε.Ε. όλων των κομμάτων, δυστυχώς, μην τους είδατε, παραγίνονται ευρωπαίοι, διακυβεύοντας τα ελληνικά συμφέροντα, που εξαρτώνται πλέον, εν πολλοίς, από την Ε.Ε.. εφόσον όλα τα ζέοντα, σοβαρότατα προβλήματα της χώρας μας παρά τις δεκαετίες ως βασικού μέλους η ευρωπαϊκή ενωσιακή αλληλεγγύη, ειδικά στα Εθνικά μας Θέματα, υπήρξε “μη μου άπτου”.
Π.χ. Η Κύπρος χώρα-μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας συνεχίζει να διαμελίζεται, Αμμόχωστος, Υφαλοκρηπίδα και να εκφοβίζονται λεκτικά από τουρκο-χεζμπολάχ πηγές Κύπρος και Ελλάδα, κ.τ.λ. Σαν να μην συμβαίνει τίποτα με τις επίσημες ολοέν επεκτεινόμενες, αναθεωρητικές βλέψεις της γείτονος Τουρκία casus belly, Μισό Αιγαίο-Γαλάζια Πατρίδα, Κτήση ελληνικών νησιών, Τουρκο-Λυβικό Μνημόνιο, Πράσινο Πάρκο Αιγαίου, Αγία Σοφία σε τζαμί.. συνεχιζόμενες πάλι τουρκικές προβοκάτσιες έξω από τις ΑΟΖ των Νησιώ μας, κ.τ.λ.. και την συστηματική διαιώνισή τους και μετά την Ερντογάν Εποχή με την έναρξη διδασκαλίας τους στα σχολεία, κ.τ.λ..
Η Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, κ.τ.λ. εφοδιάζουν την Τουρκία με τα πλέον σύγχρονα όπλα, χωρίς ούτε καν οι ελληνικές αντιπροσωπείες να προτείνουν απλούστατα όρους μη επιθέσεως κατά μέλους της Ε.Ε ή και διακοπής των εξοπλισμών και της ευρωπαϊκής βοήθειας των δισεκατομμυρίων. Ακόμη και πριν την εισδοχή των γειτονικών μας χωρών εις την Ε.Ε., η Αλβανία και τα Σκόπια, σηκώνουν μπαϊράκι, καταπατώντας Διεθνείς Συνθήκες.. Συν την ανυπαρξία της Νησιωτικότητας, το ψαλίδισμα της Κ.Α.Π., του Ταμείου Ανάκαμψης-Ανθεκτικότητας-ΣΥΝΟΧΗΣ, των ΕΣΠΑ, της Πράσινης Μετάβασης, κ.τ.λ.. που έτσι κι αλλιώς τα ακριτικά νησιά μας ελάχιστα βλέπουν να έχουν ωφεληθεί, αφού υποφέρουν από τα βασικά, καθόσον οι πρωτεραιότητες της (Κ.Δ.) είναι αλλού, τα καρπώνονται, διαχρονικά, αντιπαραγωγικές δυνάμεις. Με δύο επικίνδυνους πολέμους στην γειτονιά μας του Ισραήλ-Παλαιστίνης και της Ρωσίας-Ουκρανίας.. δηλ. τόσα πολλά μαύρα σύννεφα σηκώνονται από παντού αλλά πέρα βρέχει..
5) Μέχρι πότε θα διαιωνίζονται από τους επιτήδειους εργολάβους οι χιλιοειπομένες, χρονοβόρες ή και δικαστικές διαδικασίες και πριν και μετά την ανάληψη των οποιωνδήποτε έργων, που κρατάνε, δυο-τρία χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν κι άλλα τόσα μέχρι να τελειώσουν, ούτε στην Αφρική;
Μήπως, ως εργοδοτικές-προϊστάμενες αρχές-κράτος, που έχει το πάνω χέρι-κάνει κουμμάντο, επείγει να ξεκινήσει, επιτέλους, άμεσα τομές εγρήγορσης; Όπως και στις πολλαπλές χρόνιες γραφειοκρατίες να συντομεύσουν καινοτομικά στον πιο ελάχιστον χρόνον για να μπορέσουν να αναπνεύσουν οι πολίτες, οι επενδύσεις, κ.τ.λ., που μέχρι τώρα ποδηγετούν στα όρια και την ανάπτυξη;
6) Και τελικά να αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε τροπάρι από τα θερμοπαρακάλια στις ανώτερες δυνάμεις των κεντρικών κυβερνήσεων διότι πιστευούμε, ότι απομένει πια στις Δημοτικές μας Αρχές να αναλάβουν να διορθώνουν σταδιακά, τουλάχιστον, τις εξτρήμ περιπτώσεις των κακώς κειμένων.
Απλά, επειδή οι Νέοι Αυτοδιοικητικοί Θεσμοί έχουν κουμπώσει άριστα σε υπερσυγκεντρωτικές τοπικές διοικήσεις σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης, με τις ιδιαίτερες διάπλατες παγκοσμιοποιημένες φυσιογνωμίες τους.. που διαθέτουν και παρέχουν, ΟΜΩΣ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ από καιρό για να τα κάνουν όλα πολύ ΕΥΚΟΛΩΤΕΡΑ στις τοπικές τους κοινωνίες- Δήμους μέχρι και τις κοινότητες- χωριά τους.. δεν έπεται ότι με το καλημέρα θα έπρεπε να ισχύσουν άμεσα τα ίδια και για την ουραγό σχεδόν στα πάντα και Πολυμορφική και πολυ-αγονο-νησιακή Ελλάδα με τις γνωστές τεράστιες ιδιαιτερότητές της, ακόμη και στις πολύ πιο σφικτές παραδοσιακές της παρακαταθήκες..
7) Και παρόλα αυτά, εγκαθιστώντας το ίδιο κενρομώλο, κράτος-Δήμο και σε τοπικό επίπεδο, με σωρεία, όμως, ανεπάντεχων αρμοδιοτήτων αλλά ανίσχυρο και με τεράστιες ελλείψεις σε στελεχικό και υλικοτεχνολογικό δυναμικό, πόρους, κ.τ.λ., για να μπορεί να τις σηκώσει. Εάν, λοιπόν, αισθάνεται ανήμπορο το πάνω επιτελικό να κατανοήσει από εκεί ψηλά τα απόμακρα πολλαπλάσια προβλήματα, ας άφηνε την πλησιέστερη σε αυτά Άγονη Νησιωτική Χώρα και να παρέχει στους Νέους της Δήμους, που τα ζει, όλα τα εχέγγυα για να καταστούν, όχι μόνο στα λόγια, ΝΕΑ ΑΥΤΟ-Διοίκηση(Ν.ΑΥΤ.).
“Οκέϋ, καλά οι Κεντρικές Διοικήσεις (Κ.Δ.)” για τους γνωστούς λόγους αγνοούν.. μα ούτε οι (Ν.ΑΥΤ.) έχουν εκπονήσει, ασφαλώς σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς και τους υπεράνω περιφερειακούς φορείς, ξεχωριστό αναπτυξιακό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης τους.. με εξειδικευμένες μελέτες, ανάλογα για ολόκληρο τον Δήμο, για μία ή περισσότερες ομοειδείς κοινότητες προς όφελος των ιδίων των κατοίκων, των τουριστών και κατά συνέπεια και του ιδίου του Δήμου και της χώρας;
Θυμόμαστε, με τον πρώτο εναγκαλισμό, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ η ανταπόδοση της τότε “ξένης”, μα εύπορης ευρωπαϊκής οικογένειας της ΕΟΚ στον φτωχό συγγενή, την χώρα μας, υπήρξε απρόσμενα πλουσιοπάροχη συμπαράσταση για να συνέλθει και να μπορεί να ανταπεξέλθει στον οξύτατο ανταγωνισμό με τα λοιπά προηγμένα μέλη της.
Δηλ., ευτυχώς και η τότε ΕΟΚ το είχε εμπεδώσει, με τις παχυλές επιδοτήσεις σε Τουρισμό, Αγροτουρισμό, Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Βιοτεχνία, Πράσινη Ανάπτυξη, Έργα Υποδομών, Τεχνολογία, κ.τ.λ., τον ανακουφιστικό Νόμο 1262, κ.τ.λ.. ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΗ ΜΕ την τότε συμπόρευση της ελληνικής πολιτείας-κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την ευρωπαϊκή κατανόηση να στρέψει αρκετά την κάνουλα της ανάπτυξης και προς την ξεχασμένη Περιφέρεια.. ξεκίνησε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, να αναπνέει η ίδια και η μεσαία και παραγωγική τάξη να παίρνει ταπάνω της.
Εάν λοιπόν, η απόμακρη Δυτική Ε.Ε. νοιάζεται για τον φτωχό της “συγγενή”, την Ελλάδα, η μητέρα πατρίδα γιατί δεν ενδιαφέρεται για τα ανήμπορα τέκνα της, της Περιφέρειας; Δυστυχώς, όμως, σε όλους αυτούς τους εκτοξευθείσας τότε παραπάνω παραγωγικούς, κοινωνικούς, υποδομικούς, πολιτιστικούς, δημογραφικούς, τεχνολογικούς, κ.τ.λ. τομείς.. δηλ., εκεί ακριβώς που πονούσε η Επαρχία και τα Νησιά μας, ήλθε η αντίστροφη μέτρηση με την κατάρρευση των πρώην Αυτόνομων, Τοπικών Αυτοδιοικητικών Κοινοτήτων-Κοινωνιών, πρωτίστως πληθυσμιακά.. και όχι μόνον..
Και αργότερα με την υπερδεκαετή οικονομική Κρίση ο έλληνας πολίτης και περισσότερο ο νησιώτης και κατά συνέπεια και όλοι οι δημόσιοι φορείς υπέστησαν οικονομοκοινωνικό κραχ (μείωση εισοδημάτων περί το 30%), που έφερε το τελειωτικό κτύπημα.. και, δυστυχώς, συνεχίζει μέχρι σήμερα παρά την γενική παραδοχή, ότι οι υπερσυγκεντρωτικές δομές του κράτους δημιουργούν εκτός των άλλων επιπλέον αστυφιλικό κύμα, η Περιφέρεια Ν. Αι. προτίθεται να καταργήσει τα 6 νευραλγικά από τα 9 τμήματα του Επαρχείου!
Σύσσωμοι οι υπάλληλοι του Επαρχείου εξανέστησαν αλλά και όλοι οι δημόσιοι, οι ιδιωτικοί και οι συλλογικοί φορείς της Καρπάθου και της Κάσου καλούνται να συμπαραταχθούν με τα αιτήματα των υπαλλήλων, που αφορούν καίρια και άμεσα και τους ίδιους τους νησιώτες και των δύο νησιών.
Μα καλά, βρήκανε στις ήδη αποκαμωμένες δημόσιες υπηρεσίες στα πιο αποκομένα από τα πάντα νησιά μας σε ολόκληρη την επικράτεια να κόψουν μιά χούφτα μετρημένων στα δάκτυλα τόσο αναγκαίων υπαλλήλων για να εξοικονομήσουν, λένε, μηδαμινές δαπάνες, που αποδίδουν, όμως, πολλαπλάσιες απολαυές στους τόπους τους.. και εξαιτίας των μακρινών αποστάσεων των νησιών μας και των υπέρμετρων αυξημένων κόστων μεταφορών, άρα και οι πληθωριστικές ακρίβειες εδώ να παραμένουν απλησίαστες και να την πληρώνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τους με το πηγαινοέρχονται οι μόνιμοι κάτοικοι και για ευκολονόητες δημόσιες υπηρεσίες.
Και πάνω σε όλα αυτά να συρρικνώνεται τρομερά η παρουσία των δημοσίων αγαθών-υπηρεσιών ακόμη και πρώτης ανάγκης, που εξαναγκάζουν τους εναπομείναντες απού φύγει-φύγει: Χωρίς σχολεία, χωρίς τις άμεσες αναγκαίες υπηρεσίες, μελέτες, χωροταξία, πολεοδομία, δασικά κτηματολόγιο, παραλίες, ζωο-προστασία+προφύλαξη.. υποδομές της καθημερινότητας, καθαριότητα, φωταγώγηση, ύδρευση-αποχέτευση, οδικές προσβάσεις στα χωράφια τους, κ.τ.λ.. εξαιτίας της ένδειας εξισορροπημένης δημοτικής οντότητας, που πιστεύουμε θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο ζητούμενο κυρίως από την κάθε (Κ.Δ.).. παραχωρώντας τους ανάλογους πόρους σε κάθε αρμοδιότητα, αφού πρώτα πάντα προσδιοριστούν με ανάλογες μελέτες, όπως η ίδια απαιτεί επίμονα μελέτες για το κάθε τι και από τους Δήμους, και όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Αντί, λοιπόν, η (Κ.Δ.) να προστρέξει, τουλάχιστον, αξιοποιώντας τα νέα επιστημονικά-τεχνολογικά-καινοτομικά επιτεύγματα, τις επιχορηγήσεις, κ.τ.λ., που ενισχύουν τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, π.χ. Ταμεία Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Νέα ΕΣΠΑ, ΚΑΠ, κ.τ.λ. της Ε.Ε. να επουλώσει κάπως παρωχημένες σοβαρές πληγές.. που άφηναν πίσω τους ερημωμένους, κυρίως στα άκρα του πουθενά, νησιωτικούς Δήμους, και βαρυφορτωμένους και ορφανούς από τα απαραίτητα εφόδια να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, εν τούτοις, πάλι τα ίδια και τα ίδια.
Όπως, άλλωστε, συμβαίνει και σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής, που οι επιστήμες-τεχνολογίες- καινοτομίες- τεχνητές νοημοσύνες, κ.τ.λ., πλέον συμβάλλουν τα μέγιστα, αλλάζουν το ρουν, στην αναβάθμιση κάθε όψη της καθημερινότητας των πολιτών και την απεξάρτηση, επιτέλους, από τις γραφειοκρατείες αιώνων. Μα ούτε τα παγκοίνως γνωστά εξελιγμένα τεχνολογικά εργαλεία η (Κ.Δ.) είναι ικανή να αντιγράψει, διαχρονικά.. τουλάχιστον, εκεί όπου η μόνιμη απομόνωση στα απόμακρα νησιά Εμπροσθοφυλακής καθιστούν πολύ ευάλωτες σε όλα τις νησιωτικές τους κοινωνίες;
Αυτό, λοιπόν, που απομένει είναι οι εναπομείναντες τοπικοί φρουροί, Δημόσιοι και Ιδιωτικοί, από μόνοι τους να αναλαμβάνουν μονοιασμένες πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης των αστείρευτων δυνάμεων σε όλη τους την έκταση ΠΑΝΤΑ ανολογικά ισόρροπα και δίκαια σε όλα τα τοπικά επίπεδα, δηλαδή αυτά που απαιτούμε και από τις (Κ.Δ.).
Μάκης Ρήγας-Ρηγοπούλης
10/7/2024
Καρπαθιακά Νέα