Ανοιχτό και δωρεάν, απόψε με την πανσέληνο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου

Ανοιχτό και δωρεάν, απόψε με την πανσέληνο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου

Με τη σημερινή πανσέληνο είναι ευκαιρία για τους τουρίστες, αλλά και όσους ζουν στην Κάρπαθο και δεν έχουν ακόμη επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, να κάνουν μια βόλτα από εκεί, από τις 20.00 έως 24.00 και να θαυμάσουν τα εξαιρετικά ευρήματα της Καρπάθου.

Η τοιχογραφία από το ναό των Αγ. Αποστόλων Μεσοχωρίου Καρπάθου, όπως εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο. (πηγή www.arcaiologia.gr)

Ένα από αυτά και η  εντυπωσιακή αποτοιχισμένη τοιχογραφία της αψίδας του ερειπωμένου ναού των Αγ. Αποστόλων με το θέμα της Δέησης και των συλλειτουργούντων ιεραρχών. Χρονολογείται στον 14ο αι. αποτελώντας αξιόλογο δείγμα ζωγραφικής στην Κάρπαθο, το οποίο με την πάροδο του χρόνου θα καταστραφόταν παντελώς.

Τα στάδια συντήρησης και ανάδειξης αυτής της τοιχογραφίας αναλύονται στο κείμενο, με λεπτομερή περιγραφή της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα εργαστήρια συντήρησης της 4ης ΕΒΑ με εξαιρετικά αποτελέσματα και πολυετή εγγύηση για τη διατήρηση της άριστης κατάστασής της.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, τα Πηγάδια, και άρχισε να λειτουργεί από το 2005 με τη συνεργασία των δύο τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων (ΚΒ΄ ΕΠΚΑ-4η ΕΒΑ) στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Πρόκειται για διαχρονικό μουσείο και περιλαμβάνει εκθέματα από τους προϊστορικούς χρόνους ως τους μεταβυζαντινούς. Η βυζαντινή ενότητα αναφέρεται σε μνημεία και σε ευρήματα του νησιού από την Παλαιοχριστιανική περίοδο ως την εποχή των Κορνάρων (16ος αι.).

με στοιχεία από το www.archaiologia.gr