Ανοιχτή Επιστολή των οργανώσεων ΚΚΕ στο Αιγαίο προς το λαό των νησιών

Ανοιχτή Επιστολή των οργανώσεων ΚΚΕ στο Αιγαίο προς το λαό των νησιών

 

Την Ανοιχτή Επιστολή που απευθύνουν οι οργανώσεις του ΚΚΕ στο Αιγαίο προς το λαό των νησιών του Αιγαίου, τους στρατευμένους και τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς που είναι επιφορτισμένοι με την άμυνά τους” παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής του Κόμματος αποτελόύμενη από το γραμματέα της ΤΕ Κώστα Γιαννόπουλο, το Χάρη Μπαρό και το Γιάννη Αγγέλου, συνταγματάρχη ε.α. ο οποίος και την παρουσιασε.

ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ

Ρόδος, 8 Δεκεμβρίου 2022

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ,   ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ,   ΤΟΥΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ  ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥΣ 

 

Οι στιγµές που ζούµε είναι κρίσιµες. 

Ο πόλεµος στην Ουκρανία φουντώνει. Η προσάρτηση κατεκτηµένων εδαφών στη Ρωσική Οµοσπονδία και η πολύµορφη στήριξη, ακόµη και µε βαρύ οπλισµό, του ευρωατλαντικού στρατοπέδου προς την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο του ιµπεριαλιστικού ανταγωνισµού και πολέµου. Πραγµατοποιούνται δολιοφθορές σε κρίσιµες υποδοµές. Απειλούν ακόµα και µε  χρήση πυρηνικών όπλων. 

 

Η ηγεσία της Τουρκίας συνεχώς κλιµακώνει τη ρητορική σε βάρος της χώρας. Αυξάνει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από νησιά. Τώρα πια δεν αµφισβητεί µόνο την κυριαρχία σε νησιά που υποτίθεται δεν καλύπτονται από διεθνείς συνθήκες (“γκριζάρισµα”), ούτε µόνο τα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας (αιγιαλίτιδα ζώνη – ΑΟΖ). Αµφισβητεί επιπλέον την κυριαρχία νησιών συνδέοντάς την µε την “αποστρατιωτικοποίησή” τους! Εργαλειοποιεί κατατρεγµένους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα µειώνονται απαράδεκτα οι αµυντικές δυνατότητες των νησιών µετά από την πρόσφατη απόσυρση των ΤΟΜΑ ΒΜΡ -1 και άλλου σηµαντικού οπλισµού και αποστέλλονται στην Ουκρανία (ήδη συζητιούνται S -300, TOR M-1)! Η απόσυρση αντικειµενικά συσχετίζεται µε την “αποστρατιωτικοποίησή”, ενώ η αποστολή τους βαθαίνει την επικίνδυνη ελληνική εµπλοκή στον πόλεµο της Ουκρανίας.  

Όλες οι µέχρι σήµερα κυβερνήσεις της χώρας µας συµµετέχουν στους πολέµους των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στέλνουν στρατό ακόµη και πολύ µακριά, εκτός συνόρων, σε πολεµικές αποστολές σε βάρος άλλων λαών. 

Τα ερωτήµατα που θέλουν απαντήσεις είναι πολλά: 

Ποιοι φταίνε για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας;  

Σε αυτό δεν απαντούν ουσιαστικά ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ! Οι εξελίξεις, ακόµη, αποδεικνύουν το µεγάλο ψέµα όλων τους, ότι δήθεν διασφαλίζουν τα σύνορα και την ασφάλεια της χώρας η συµµετοχή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και η µετατροπή της σε πολεµικό ορµητήριο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ διαθέτοντας τις βάσεις και κάθε άλλη υποδοµή της! 

Η κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα ακροδεξιά µορφώµατα κρύβουν ότι το ΝΑΤΟ: 

  • Δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Το θεωρεί ως ενιαίο “επιχειρησιακό χώρο”, ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα στις αµφισβητήσεις της Τουρκίας.

αποδέχεται ως βάσιµη τη θέση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, από τον ελληνικό στρατό, από το 1957. Επίσης για τον ίδιο λόγο διαχρονικά απαγορεύονται ΝΑΤΟικές ασκήσεις σε αυτά (Λήµνος 1980, Άη Στράτης 2007), ενώ εκδόθηκε (2006) ειδική «Οδηγία Πολιτικής για τα Νησιά του Αιγαίου» («Aegean Islands Guidance Policy»). 

 

  • Το ίδιο επιβεβαιώθηκε το 1997 στα Ίµια µε την αµερικανική σύσταση: «Όχι πλοία, στρατεύµατα, σηµαίες»!

 

  • Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είχαν καθοριστική συµβολή στη διαµόρφωση των Συµφωνιών της Μαδρίτης και του Ελσίνκι. Αναγνώρισαν τουρκικά «νόµιµα, ζωτικά συµφέροντα» και «συνοριακές διαφορές» στο Αιγαίο. Μαζί µε εκείνες της Βέρνης, του Νταβός και τις µετέπειτα κρυφές από τον λαό διερευνητικές επαφές, έχει διαµορφωθεί, εκ των πραγµάτων, ένα πλαίσιο απαξίωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωµάτων και έχει στρωθεί το έδαφος για συνδιαχείριση και συνεκµετάλλευση στο Αιγαίο.
  • Δεν είναι τυχαία και η επιµονή της ΕΕ µε την πολιτική της και η συµφωνία που έκανε µε την Τουρκία (υπογραφή από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συναίνεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) τα νησιά του Αν. Αιγαίου να µετατραπούν σε ζώνες εγκλωβισµού και διαλογής προσφύγων και µεταναστών.
  • Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ σκόπιµα αποσιωπούν πρόσφατες αποκαλυπτικές επίσηµες τοποθετήσεις που αφορούν την αµφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, του Πενταγώνου και του εκπρόσωπου της Κοµισιόν.

Πώς παρεµβαίνουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ,  ΕΕ στην περιοχή; 

Α. Η επιδίωξη του ΝΑΤΟ να αποσπάσει την Τουρκία από τη ρωσική επιρροή, ώστε να  εξασφαλίσουν τη “ΝΑΤΟική συνοχή”, είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει παζάρια και αντιπαραθέσεις µε θύµατα τους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας. 

Β. Επιδιώκουν να διαµορφωθεί καθεστώς συνδιαχείρισης – συνεκµετάλευσης στο Αιγαίο όπου αυτοί θα έχουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχό του, εξασφαλίζοντας έτσι τα συµφέροντα δικών τους οµίλων εξόρυξης, εκµετάλλευσης! Επίσης ειδικά σήµερα, που ο ανταγωνισµός και η αντιπαράθεσή τους µε τη Ρωσία και την Κίνα έχει οξυνθεί, επείγονται να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασµός προκειµένου να ελέγχουν αυτόν το κρίσιµο χώρο – δίαυλο διακίνησης Ενέργειας, εµπορευµάτων και στρατιωτικών δυνάµεων. 

Τι λένε τα άλλα κόµµατα για το Αιγαίο; 

Κρύβουν από τον λαό, που υποφέρει, ότι οι υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισµούς, που πληρώνει, υπαγορεύονται και υπηρετούν κυρίως τη συµµετοχή στις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ και όχι τις αµυντικές ανάγκες της χώρας. Έτσι εξηγείται γιατί την ώρα που υπάρχει όξυνση στο Αιγαίο, αποσύρονται οπλικά συστήµατα από νησιά για την Ουκρανία και µια συστοιχία πυραύλων του αντιαεροπορικού συστήµατος “Πάτριοτ”, µαζί µε τα στελέχη της, έχει σταλεί στη Σ. Αραβία! Επίσης ελληνικά πολεµικά πλοία και αεροσκάφη διαχρονικά µετέχουν σε πολυάριθµες ευρωΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων, όπως και σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις που στρέφονται κατά της Ρωσίας! 

Αν ήθελαν την ενδυνάµωση της αµυντικής ικανότητας της χώρας τότε δεν θα διέλυαν την κρατική αµυντική βιοµηχανία, δεν θα ιδιωτικοποιούσαν κρίσιµες επιχειρήσεις και υποδοµές στρατηγικής σηµασίας. Θα φρόντιζαν να ενισχύσουν την άµυνα των νησιών, µε την επίλυση των µεγάλων προβληµάτων, που αντιµετωπίζει ο νησιωτικός λαός, αλλά και οι φαντάροι και τα µόνιµα στελέχη µε τις οικογένειές τους! 

Καλλιεργούν εφησυχασµό στον λαό. Όταν ορισµένοι αναγκάζονται να οµολογήσουν ότι σε περίπτωση σύρραξης “θα είµαστε µόνοι”, δεν λένε ότι ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και ΕΕ θα είναι απέναντι. Θα πιέζουν ώστε να προχωρήσει ένας επώδυνος συµβιβασµός για τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα, που θα εξυπηρετεί όµως τα συµφέροντα “πετρελαιάδων” και ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. 

Πώς απαντά το ΚΚΕ στο δίλημμα συµβιβασµός ή πόλεµος στο Αιγαίο;  

Το δίληµµα είναι ψεύτικο, είναι παγίδα. Οι δύο αστικές τάξεις επιδιώκουν τη γεωστρατηγική τους αναβάθµιση. Οι επιδιώξεις αυτές οδηγούν σε ανταγωνισµούς που καταλήγουν είτε σε συµβιβασµό είτε σε πόλεµο. Ο συµβιβασµός που επιδιώκουν, στο όνοµα της ΝΑΤΟικής συνοχής και της συνεκµετάλλευσης του Αιγαίου, είτε γίνει µέσω Χάγης ή άλλης αµερικανόπνευστης διαδικασίας, θα είναι προσωρινός. Θα ανοίξει την όρεξη εγχώριων και ξένων µονοπωλίων. Θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, σε νέους ανταγωνισµούς και συγκρούσεις. Οι λαοί δεν έχουν να περιµένουν όφελος από όλα αυτά 

Πώς βλέπει το ΚΚΕ τον πόλεµο στην Ουκρανία; 

Μεγάλοι κίνδυνοι για τον λαό και την χώρα απορρέουν από την ολοένα µεγαλύτερη εµπλοκή της χώρας στον πόλεµο της Ουκρανίας. Συµµετέχει µε κυρώσεις, µε την αποστολή πολεµικού εξοπλισµού, µε την αξιοποίηση των βάσεων από τη Σούδα έως την Αλεξανδρούπολη, µε αποστολή διµοιρίας αντιαρµατικών στη Βουλγαρία απέναντι στη Ρωσία κλπ.  

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες. Οι δικαιολογίες της, ότι έτσι θα ενισχυθεί η χώρα κατά της Τουρκίας, αποδείχτηκαν στην πράξη αβάσιµες. 

Επίσης βαριές ευθύνες έχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που, εκτός των άλλων, ψήφισαν µαζί µε τη ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο µια ακόµη ενίσχυση της ΕΕ προς την κυβέρνηση Ζελένσκι. Ακόµη ψήφισαν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Έτσι έριξαν και άλλο λάδι στη φωτιά του πολέµου, συµβάλλουν στην κλιµάκωση, διαµορφώνουν συνθήκες γενίκευσής του. Όλο και µεγαλώνει ο κίνδυνος η χώρα, συνολικά ή «µόνο» οι βάσεις, να γίνει στόχος αντιποίνων και να βρεθεί µπλεγµένη σε µια γενικευµένη πολεµική σύγκρουση, που δεν θα αφορά τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα. 

Δεν διαλέγουµε ιµπεριαλιστή (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία). Να σταµατήσει αµέσως κάθε ελληνική συµµετοχή – εµπλοκή.  

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάµεις είναι για την άµυνα της χώρας. Δεν έχουν καµιά δουλειά έξω από τα σύνορα. 

Γιατί οι κυβερνήσεις δροµολόγησαν τα πράγµατα έτσι;  

Η ένταξη της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασµούς, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή των αστικών κοµµάτων διότι αυτό συµφέρει τα πιο ισχυρά τµήµατα της ελληνικής αστικής τάξης (εφοπλιστές, µεγαλοεπιχειρηµατίες κ.ά.). Διασφαλίζουν τα συµφέροντά τους και αποσπούν πολλά κέρδη από την πολύπλευρη εκµετάλλευση του ελληνικού λαού και από το µερίδιο της λείας των πολέµων, σε βάρος άλλων λαών (π.χ. µεταφορές, ανοικοδόµηση). 

Αυτή η “εξωτερική” πολιτική είναι η συνέχεια της “εσωτερικής” πολιτικής όλων των έως τώρα κυβερνήσεων. Έτσι, µε τη συµφωνία όλων των αστικών κοµµάτων στα βασικά ζητήµατα επιδιώκουν να υπηρετήσουν την κερδοφορία των µεγάλων επιχειρήσεων, εφαρµόζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη λεγόµενη πράσινη µετάβαση µε αποτέλεσµα όλοι εµείς να αντιµετωπίζουµε την ξέφρενη ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που όξυνε ο πόλεµος! Ακόµα για να διατηρήσουν τις µεγάλες φοροαπαλλαγές και χρηµατοδοτήσεις προς το µεγάλο κεφάλαιο επιβάλλουν επώδυνη φορολογία στον λαό, δραστικές περικοπές στην Υγεία, στην Παιδεία, στις κρίσιµες υποδοµές για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος.  

Συµπέρασµα: Το σύνολο όσων βιώνουµε καθηµερινά όλα αυτά τα χρόνια φωτίζει το αδιαµφισβήτητο γεγονός ότι µέσα στα όρια του καπιταλιστικού συστήµατος κι αυτής της πολιτικής που ασκείται, δεν µπορεί να υπάρξει λύση στα οξυµένα και συνεχώς επιδεινούµενα λαϊκά προβλήµατα. 

Υπάρχει ελπίδα;  

Ναι! Απέναντι στη ζοφερή κατάσταση αποτελούν ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας οι αγώνες και µαζικές κινητοποιήσεις των εργαζοµένων σε πολλές χώρες, ενάντια στον πόλεµο και την εµπλοκή σε αυτόν, ενάντια στους υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισµούς, ενάντια στις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας και ακρίβειας, ενάντια στην προσπάθεια να φορτωθεί για µια ακόµη φορά στις πλάτες των εργαζοµένων ο λογαριασµός του πολέµου και της πολύπλευρης στήριξης του κεφαλαίου. 

Στους αγώνες αυτούς συµβάλλει το ΚΚΕ µε όλες του τις δυνάµεις. Σταθερά αναδεικνύει και διεκδικεί την κάλυψη των αναγκών και των δικαιωµάτων του λαού, όπως και των στρατευµένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάµεων, τόσο µέσα όσο και έξω από τη Βουλή. 

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ σε όλους και όλες που: 

‣ Παλέψαµε µαζί για το δίκιο κάθε εργαζόµενου (µε στολή ή χωρίς), κάθε ανέργου, κάθε νέας και νέου, κάθε συνταξιούχου.  

‣ Αµφισβητούν και εναντιώνονται στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στους πολεµικούς σχεδιασµούς και τις κυρώσεις που πληρώνουν τελικά οι λαοί. 

‣ Δεν έχουν καµία εµπιστοσύνη στα αστικά κόµµατα. Βλέπουν τη σήψη να αναβλύζει από κάθε πόρο του καπιταλιστικού συστήµατος 

και τους καλούµε να συµπορευτούµε  ξεπερνώντας το κλίµα της αναµονής, του εφησυχασµού.  

Μόνο ο λαός, όλοι εµείς και οι οικογένειές µας,  οργανωµένα, µπορούµε να σώσουµε τον λαό, µε αγώνα ώστε: 

Να σταµατήσει η συµµετοχή της χώρας στον πόλεµο της Ουκρανίας.  

Να απαιτήσουµε καµιά συµµετοχή εκτός συνόρων Ενόπλων Δυνάµεων και πολεµικού υλικού, σε κάθε ιµπεριαλιστικό πόλεµο.  

Να αντιπαλέψουµε και να αποτρέψουµε τον επικίνδυνο σχεδιασµό για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.  

Κάθε πατριώτης πρέπει να αγωνιστεί για την προάσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωµάτων, για να µην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες του πολέµου. 

Να µην έχουµε καµιά εµπιστοσύνη σε όσα ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις και τα κόµµατα που υπηρετούν τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.  

Να απαιτήσουµε αποδέσµευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ.  

Να φύγουν οι βάσεις, ορµητήρια πολέµων και στόχοι αντιπάλων. 

Να παλέψουµε για την προστασία της ζωής και των δικαιωµάτων του λαού. 

Να αποµονώσουµε κάθε φασιστική, εθνικιστική – ακροδεξιά φωνή.  

Με τον λαό της Τουρκίας έχουµε συµφέρον να αγωνιστούµε µαζί  για καµία αλλαγή των συνόρων – συνθηκών, κατά της συµµετοχής των χωρών µας  σε ιµπεριαλιστικούς πολέµους και συµµαχίες. 

Με ΚΚΕ ενισχυµένο, µε τον λαό πρωταγωνιστή, µπορούµε να αντιµετωπίσουµε κάθε απειλή,  

να βάλουµε εµπόδια, να µαταιώσουµε αντιλαϊκά σενάρια.  

Μπορούµε µε δυνατό το ΚΚΕ, µε µαζική εργατική – λαϊκή αντεπίθεση να ανοίξουµε τον δρόµο για την ανατροπή, για τις ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονοµία, για να γίνει ο λαός µας µια ώρα αρχύτερα νοικοκύρης στον τόπο του και στον κόπο του.