«Ας μιλήσουμε λοιπόν για ευθύνη». Η απάντηση της Περιφέρειας με αφορμή το ατύχημα στην έξοδο του σχεδιαζόμενου νέου κόμβου

«Ας μιλήσουμε λοιπόν για ευθύνη». Η απάντηση της Περιφέρειας με αφορμή το ατύχημα στην έξοδο του σχεδιαζόμενου νέου κόμβου

«Ας μιλήσουμε λοιπόν για ευθύνη»

Γιώργος Υψηλάντης, Εκπρόσωπος Τύπου Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου

 

Με αφορμή τροχαίο ατύχημα που συνέβη στην έξοδο του νέου Νοσοκομείου Καρπάθου προς την επαρχιακή οδό Πηγαδίων-Απερίου, τις συνθήκες του οποίου διερευνά η αστυνομία, πρώτα απ’ όλα και ασχέτως των ευθυνών ενός εκάστου των εμπλεκόμενων, να ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση στο θύμα του ατυχήματος.

Κάποιοι ωστόσο θεώρησαν ότι βρήκαν την χρυσή ευκαιρία να κουνήσουν από τον καναπέ τους το δάχτυλο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το θέμα του κυκλικού κόμβου και να μιλήσουν περί ανάληψης ευθύνης. Προφανώς λάθος πόρτα χτύπησαν!

Ας μιλήσουμε λοιπόν για ευθύνη. Με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΤ ΣΥΡΙΖΑ Καρπάθου. Ας πάμε λίγα χρόνια πίσω. Την ώρα που όλη η Κάρπαθος απαιτούσε ένα νέο Νοσοκομείο, μπορούσαμε κι εμείς με ένα ωραίο δελτίο τύπου να συνταχθούμε με το δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και να ζητήσουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ευθύνη της και να το κατασκευάσει. Γιατί δική της αρμοδιότητα και ευθύνη ήταν. Κι επειδή κώφευαν, θα βγαίναμε ξανά λάβροι, καταγγέλλοντας τους τότε Υπουργούς Ξανθό-Πολάκη για ανευθυνότητα, για αδιαφορία, για εγκατάλειψη της Καρπάθου.

Βολικό δεν θα ήταν; Άδικο θάχαμε; Εμείς θα φαινόμασταν, ωραίοι, μαχητικοί κι ευχάριστοι στους Καρπάθιους, αλλά η Κάρπαθος θα έμενε τελικά χωρίς Νοσοκομείο. Αυτό κάναμε; Όχι βέβαια, γιατί εμείς αλλιώς αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη. Πήραμε το έργο πάνω μας και εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς όρους της ΠΝΑι.

Και δεν μείναμε εκεί. Γιατί χρειαζόταν ακόμα περισσότερη δόση ευθύνης, που κάποιοι δεν ανέλαβαν ποτέ, Διευθέτηση των όμβριων υδάτων και κυκλικός κόμβος στην συμβολή με το επαρχιακό δίκτυο. Τα εντάξαμε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και τα δημοπρατήσαμε.

Την ευθύνη την αναλάβαμε κι όταν ο ιδιοκτήτης όμορου γηπέδου τμήμα του οποίου καταλαμβάνει ο κόμβος, ζήτησε δικαίως την σύνδεση και του δικού του ακινήτου με τον κόμβο, πράγμα που αυτόματα έθετε το έργο εκτός επιλεξιμότητας χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου. Δεν το χρησιμοποιήσαμε ως δικαιολογία, δεν παρατήσαμε το έργο. Αντίθετα βάλαμε το χέρι στη τσέπη και το χρηματοδοτήσαμε από τους περιορισμένους ίδιους πόρους μας.

Την ευθύνη την αναλάβαμε κι όταν -ενώ το έργο έχει δημοπρατηθεί- ήλθε η Δ/νση Δασών και ζήτησε μια σειρά αδειοδοτήσεις και μελέτες που εκείνη θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν για να προστατεύσει το «δάσος» επί της επαρχιακής οδού. Το κάναμε κι αυτό. Πιέζουμε και περιμένουμε να δοθεί η έγκριση εγκατάστασης του αναδόχου. Ταυτόχρονα διαχωρίσαμε και εκτελούμε κανονικά το έργο διευθέτησης των όμβριων. Υπολείπεται το τμήμα που διέρχεται από τον κόμβο.

Την ευθύνη την αναλάβαμε κι όταν αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε και να δημοπρατήσουμε το έργο της τριετούς συντήρησης του επαρχιακού δικτύου της Καρπάθου. Το έργο έχει ανάδοχο και υλοποιείται κανονικά. Πότε ξανάγινε;

Την ευθύνη την αναλάβαμε και όπου αλλού ήταν δική μας ή δεν ήταν, αλλά έπρεπε κάποιος απλά να την αναλάβει και να δώσει λύσεις. Στον ΧΥΤΑ Καρπάθου, στην Μονάδα Κομποστοποίησης, στους καθαρισμούς ρεμάτων, στην σήμανση-ασφάλιση του οδικού δικτύου, στον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου των Πηγαδίων, αλλά και σε όσα ακολουθούν. Για ένα απλό λόγο. Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Κάρπαθος όπως κι όλα τα υπόλοιπα νησιά μας, έχει πάψει προ πολλού να είναι νησί της άγονης γραμμής. Είναι νησί προτεραιότητας.

Αυτά λοιπόν περί ανάληψης ευθύνης. Την αγαπάμε και την αναλαμβάνουμε. Όσο γι’ αυτούς που θεωρούν ότι η ευθύνη τους εξαντλείται στην έκδοση ανακοινώσεων, δελτίων τύπου και λοιπών εκδόσεων επαναστατικής γυμναστικής, εμείς εδώ είμαστε. Παραδίδουμε καθημερινά δωρεάν μαθήματα, αν χρειαστεί. Συγγνώμη λάθος, τα χρηματοδοτούμε κιόλας!

Για να το εμπεδώσουμε: Όμβρια και κόμβος, ήταν ευθύνη του ιδιοκτήτη και μελετητή του Νοσοκομείου. Δηλαδή, του Υπουργείου Υγείας. Αυτού που επί τέσσερα χρόνια αδιαφορούσε και για μια ακόμη φορά χρειάστηκε να αναλάβει η Περιφέρεια την κάλυψη του δικού του κενού ευθύνης.

11.4.2023

Καρπαθιακά Νέα