Οι εκλογές στην Κάρπαθο ολοκληρώθηκαν, ο κ. Φελλουζής αναδείχθηκε πανηγυρικά νικητής. Αν και δεν πολύ-κατάλαβα το γιατί έπρεπε να γίνει γιορτή νίκης, με δεδομένο ότι η Καρπάθιοι εξέλεξαν δήμαρχο για να τους «υπηρετήσει» και όχι ως κάποιο δώρο, ωστόσο ολοκληρώθηκε και αυτή η γιορτή (ευτυχώς χωρίς τυμπανοκρουσίες) μετράμε λοιπόν 2,5 μήνες μέχρι να παραλάβουν οι νεοεκλεγέντες τα ηνία της Καρπάθου.
Μια από τις πιο δύστροπες και βασανιστικές απορίες αφορά την παροικία των Καρπαθίων στην Αττική αλλά και στις ΗΠΑ. Με πρόχειρους υπολογισμούς μια Κάρπαθος ζει στην Αθήνα και τον Πειραιά ενώ δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι μας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού! Ίσως μάλιστα να πρόκειται και για πολύ περισσότερο κόσμο που ωστόσο δεν ψηφίζει στο νησί όμως διατηρούν κατοικίες και ισχυρούς δεσμούς το επισκέπτονται τακτικότατα και νιώθουν περήφανοι για την καταγωγή τους.
Ο προβληματισμός λοιπόν έχει να κάνει με αυτούς τους συμπατριώτες μας! Έχουν εκπροσώπηση στην διοίκηση της Καρπάθου;
Πιο απλά ακούγεται ή θα ακουστεί η φωνή και η αγωνία τους σε εκείνους που κάνουν το “κουμάντο”;
Για παράδειγμα, η κ. Π. Νικολαϊδου και ο κ. Μ. Φελλουζής, γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή τους όποιους προβληματισμούς τους;
Από εδώ, από τα Καρπαθιακά Νέα, ανοίγουμε σήμερα ένα διάλογο επικοινωνίας και θα θέλαμε τις απόψεις όλων εκείνων που επιθυμούν να μιλήσουν με το ονοματεπώνυμο τους.
Όχι κρυφά, ούτε ανώνυμα. Να μιλήσουμε ανοιχτά, με ειλικρίνεια και να προσεγγίσουμε ένα αρκετά ευαίσθητο ζήτημα. Αφού κάποιες φορές ακούμε ότι «δεν έχουν δικαίωμα ψήφου εκείνοι που ζουν εκτός Καρπάθου» ή «μπαίνουν σε ψηφο-αεροπλάνα και έρχονται για διήμερη εκδρομή». Ενώ από την άλλη και εκτός εκλογών επικρατεί η άποψη ότι «η μεγάλη ανεκμετάλλευτη δύναμη της Καρπάθου είναι τα ξενάκια της»!
Οι Απόδημοι Καρπάθιοι ήταν εκείνοι που χάθηκαν σε στοές ορυχείων όμως έβαλαν πλάτη στα πρώτα δύσκολα χρόνια της Απελευθέρωσης. Ας μη ξεχνάμε ότι η ΚΕΠΑ ήταν εκείνη που έδωσε υπόσταση στα επείγοντα ιατρικά προβλήματα του νησιού, με την κατασκευή του Κέντρου Υγείας. Επίσης αμέτρητοι είναι οι χορηγοί σε όλα τα χωριά της Καρπάθου. Άνθρωποι που μπορεί να ξενιτεύτηκαν όμως είχαν την Κάρπαθο βαθιά ριζωμένη στην ψυχή τους, βρήκαν τρόπο και το απέδειξαν. Άραγε τιμούμε και μνημονεύουμε αυτές τις ψυχές;
Θα θέλαμε λοιπόν να ακούσουμε τη γνώμη των επίσημων Συλλόγων των Αποδήμων, με πρώτο τον Πανκαρπαθιακό και τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Καραϊτιανό, την κα Ειρ. Μαρή (Πρόεδρο Απαντ. Μενετιατών), τον κ. Μ. Παναγιώτου (Πρόεδρο Ομόνοιας Αττικής) τον κ. Γ. Διακογεωργίου (Πρόεδρο Δήμητρας Ολύμπου), αλλά και όσων πιστεύουν ότι έχουν κάτι να μας πουν για το θέμα (εννοείται από όλους τους ενεργούς Συλλόγους εντός και εκτός Ελλάδας). Περιμένω βέβαια και τη γνώμη του κ. Γιώργου Τσαμπανάκη και του κ. Μανώλη Τσαγκάρη.
Η άποψη μου είναι ξεκάθαρη, η φωνή των αποδήμων δεν φτάνει στην Κάρπαθο, πνίγεται κάπου στο Αιγαίο ή επιστρέφει ως πικρός αντίλαλος. Κι αν δεν ακούγονται πως ελπίζουμε το νησί να είναι ενωμένο;
Μανώλης Δημελλάς
15.10.2023
Καρπαθιακά Νέα