Αριστείδης Μιαούλης: Ραντεβού στην Όλυμπο και στο Διαφάνι για το Πάσχα!

Αριστείδης Μιαούλης: Ραντεβού στην Όλυμπο και στο Διαφάνι για το Πάσχα!

Το ξανάγραψα – οι φωτογραφίες του αρχείου μου αδιάψευστος μάρτυρας και κοινωνός – πως η ΄Ολυμπος και το Διαφάνι της Βόρεια Καρπάθου δίνουν κάθε Πάσχα τον τόνο με τον οποίο μπορούμε να αφηγηθούμε το νόημα των ημερών του. Δεν είναι ανάγκη να προβεί ο επισκέπτης σε ακατάληπτες αναλύσεις για να περιγράψει τι βλέπει.

Τον καθοδηγεί ο ρυθμός της ίδιας της ζωής.

Η ίδια η ατμόσφαιρα, όπως ακολουθεί το χρόνο, ανεπιτήδευτη, γίνεται παράγωγο αφήγησης. Κατά το μάλλον ή ήττον εδώ είναι Ελλάδα των Δωριέων και των Βυζαντινών. ΄Οπως οι περιγραφικές τοιχογραφίες που βλέπουμε στις εκκλησίες. Τίποτα το συγκεχυμένο. ΄Ολα ξεκάθαρα!

Τα λαϊκά δρώμενα στην πρότυπη μορφή τους. Η πολύχρονη γνωριμία με τους ανθρώπους και τον τόπο δεν μου επιτρέπει ετεροδιηγήσεις και ετεροαφηγήσεις.

Οι περίτεχνες βελονιές της παράδοσης που ζει εδώ και αιώνες σύνθετα και χωρίς κατακερματισμούς και εκπτώσεις, σε τούτα τα μέρη, λάμπουν. Η σκόπευση του φωτογραφικού φακού, μπορεί να δίνει τη χαρά στον φωτογράφο να επαίρεται για τις δοξαστικές στιγμές που αποτυπώνει! Ραντεβού στο Σελάϊ και στου Διαφανιού τις ανατολικές γειτονιές….

Αριστείδης Μιαούλης

13.4.2024
Καρπαθιακά Νέα