Ο ήρωας της Αλαμάνας, Αθανάσιος Διάκος, σε ένα μεσιακό πλουμί σε μεταξωτή στυλιομαντήλα

Ο ήρωας της Αλαμάνας, Αθανάσιος Διάκος, σε ένα μεσιακό πλουμί σε μεταξωτή στυλιομαντήλα

γράφει η Μόρφη Διακογεωργίου

Αγαπημένο ιστορικό θέμα στα κεντήματα των γυναικών της Ολύμπου, αλλά και της Καρπάθου, όπως και του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης, Αθανάσιος Διάκος.

Η εικονογραφία των σχολικών βιβλίων, τα ποιήματα και τα δημοτικά τραγούδια, η προσωπογραφία του ήρωα που κοσμούσε τον τοίχο της τάξης, μα κυρίως το σθένος , η γενναιότητα, το θάρρος, ο πατριωτισμός του λόγου του:

“Εγώ Γραικός γεννήθηκα Γραικός και θα πεθάνω!”

απέναντι στους Τούρκους, καθώς και ο μαρτυρικός του θάνατος, την ώρα που η φύση βρισκόταν στην καλύτερή της ώρα: “Για δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαριά και βγάζει γης χορτάρι…”, συγκινούν τον ψυχικό κόσμο των γυναικών που εκφράζουν τον θαυμασμό τους με την άρρητη γλώσσα των κεντημάτων τους. Είναι λες ένας τρόπος να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Παλαμά :

“Αυτόν τον λόγο θα σας πω δεν έχω άλλον κανένα, μεθύστε με τ΄ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!”.

Φωτο : Ο ήρωας της Αλαμάνας, Αθανάσιος Διάκος στέφεται από τη Νίκη και τη Δόξα! (1959). Μεσιακό πλουμί σε μεταξωτή στυλιομαντήλα, της Θεοδοσίας Γιωργάκη-Σκευοφύλακα, που κόσμησε το μέγαρο της Ολύμπου κατά την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2018.