Κατερίνα Μαρινάκη: ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Κατερίνα Μαρινάκη: ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

της Κατερίνας Μαρινάκη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας (ΕΛΕ) οργάνωσε την απολύτως επιτυχή, όπως πάντα, ετήσια διάλεξή της, η οποία ήταν και πάλι αφιερωμένη στο έργο διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων Λαογράφων.

Φέτος, η εναρκτήρια διάλεξη έγινε από τον Μ. Γ. Βαρβούνη, Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας – Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Γενικό Γραμματέα της ΕΛΕ, με τίτλο:

«Ο Αμερικανός Καθηγητής Λαογραφίας Alan Dundes (1934-2005) και οι σύγχρονες λαογραφικές σπουδές».

Η επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2025, φιλοξενήθηκε δε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα).

Πρώτος έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος της ΕΛΕ Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Επίτιμο Μέλος (Καθηγητής) του Τμήματος Κλασσικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εταιρείας και βεβαίως την Σταυρούλα Πισιμίση, Λαογράφο και Υπεύθυνη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων, για τη θερμή φιλοξενία των ετήσιων αυτών εκδηλώσεων στους χώρους του Μουσείου.

Ο Καθηγητής Αλεξιάδης αναφέρθηκε στο ιστορικό των διαλέξεων αυτών, που ξεκίνησαν το 2009, κατόπιν εισήγησής του και στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων έχουν αφιερωθεί σε μερικές από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της επιστήμης της Λαογραφίας, Έλληνες και μη, μεταξύ των οποίων ο Νικόλαος Γ. Πολίτης, ιδρυτής της επιστημονικής Ελληνικής Λαογραφίας, ο Στίλπων Π. Κυριακίδης, πρώτος Καθηγητής Λαογραφίας στην Ελλάδα, ο Γεώργιος Α. Μέγας, πρώτος Καθηγητής Λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, ο Δημήτριος Λουκάτος, ο μακροβιότερος έως σήμερα Πρόεδρος της ΕΛΕ, για την περίοδο 1978 -2002 και πολλοί άλλοι.

Ο κ. Αλεξιάδης ακολούθως προέβη σε τρεις σημαντικές επιστημονικού ενδιαφέροντος ανακοινώσεις:

1) Βρίσκεται στο τυπογραφείο και τυπώνεται ο 45ος τόμος του περιοδικού “Λαογραφία”, που είναι αφιέρωμα στον Επίτιμο Πρόεδρο της Εταιρείας Μ.Γ. Μερακλή, περιέχει περίπου 35 εκτενείς ή μικρότερες εργασίες και αριθμεί 780 σελίδες. Ο τόμος θα δίδεται με έκπτωση στα μέλη της Εταιρείας (50% της τιμής), την δε επιστημονική επιμέλειά του είχε ο Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Κούζας.

2) Επίσης, τυπώνεται με δαπάνες του

Δήμου Καλαμάτας το παράρτημα 26, που περιέχει τα Πρακτικά της διημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, 25-26 Μαΐου 2024 και αριθμεί 200 σελίδες. Την επιστημονική επιμέλεια είχε ο Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Κούζας.

3) Όπως ανακοινώθηκε από τη Σύγκλητο και την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, μετά από πρόταση μελών ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής και κρίση από Επιτροπή, ο Γιώργος Κούζας, Επίκουρος Καθηγητής, θα λάβει το Βραβείο Αριστείας στην έρευνα για τα ερευνητικά προγράμματα, στα οποία είναι Επιστημονικός υπεύθυνος και για την εν γένει ερευνητική του δραστηριότητα. Η απονομή του βραβείου θα γίνει από τον Πρύτανη Γ. Σιάσο στις 5 Μαρτίου, στις 7.00 μ.μ., στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ.

Τέλος, ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης ευχαρίστησε θερμά τον Καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη, Γενικό Γραμματέα της ΕΛΕ και μαθητή του, για την πρισματική, όπως τη χαρακτήρισε, παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του επιφανούς Αμερικανού Λαογράφου και Ανθρωπολόγου Alan Dundes (1934 – 2005) και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: “Ιδιαιτέρως όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες, που ήρθατε εδώ απόψε και τιμάτε με την παρουσία και τη συμμετοχή σας τη σεμνή αυτή επιστημονική εκδήλωση”.

Ο Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης, που πήρε τη σκυτάλη αμέσως μετά, αναφέρθηκε στη μακροσκελή εμπεριστατωμένη ομιλία του τόσο στη ζωή και το έργο του Alan Dundes, όσο και σε ανέκδοτα στιγμιότυπα από την καριέρα του, στη μεθοδολογία του, στην εργογραφία του και στους νέους όρους που εισήγαγε στην επιστήμη που υπηρέτησε.

Η υψηλού επιπέδου εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση, που προέκυψε από τις πολλές και στοχευμένες ερωτήσεις του πολυπληθούς ακροατηρίου.

3.3.2025

Καρπαθιακά Νέα