Πέρασε η "πρόταση των 27 πολιτών"! Δικαίωση Κανάκη για το λιμάνι της Καρπάθου.

Πέρασε η "πρόταση των 27 πολιτών"! Δικαίωση Κανάκη για το λιμάνι της Καρπάθου.

 

Είναι αλήθεια ότι θα προτιμούσα τον τίτλο Μανωλάκης-Νισύριος 1-0, αλλά το θέμα είναι τόσο σοβαρό κι αφορά τα παιδιά και τα εγγόνια μας που δεν επιτρέπει το παραμικρό αστείο.

Ολοκληρώθηκε λοιπόν το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το σχεδιαζόμενο λιμάνι! Αν και περιμέναμε να το δούμε live, όπως μας είχε συνηθίσει ο κ. Παραγυιός, έστω και έτσι και με πολλές διακοπές το ακούσαμε από τα ραδιόφωνο. Μα ο Δήμος Καρπάθου ίσως να είναι από τους τελευταίους δήμους της χώρας που δεν δουλεύουν τις web κάμερες και το livestreaming στα δημοτικά συμβούλια. Γιατί άραγε;

Ας είναι, λίγο μετά τις 18.00, Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε η 3η προσπάθεια συνεδρίασης με θέμα το σχεδιαζόμενο λιμάνι, προφανώς επειδή γνώριζαν ότι απαραίτητο ήταν το 1/3 βρέθηκαν περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι και ανάμεσα τους ήταν οι κ.κ. Τσαμπουνιεράκης, εντεταλμένος σύμβουλος, ο κ. Μ. Βασιλαράκης, Αντιδήμαρχος, ο κ. Νταής ( ο οποίος αποχώρησε πριν ψηφίσει γιατί έφευγε το πλοίο. Στη τοποθέτηση του ανέφερε ότι ψηφίζει ΝΑΙ στην «πρόταση των 27»). Επίσης παρόντας ο Αντιδήμαρχος και ο Δημαρχεύων κ. Μ. Παραγυιός, ο οποίος προτίμησε να αποχωρήσει λίγο πριν τη ψηφοφορία. Κατά τα άλλα σε νόμιμη άδεια βρίσκονται οι κ.κ. Ανδρέου, Δήμαρχος, Κατσάνης και Ρεϊσης. Ο κ. Νισύριος, Δήμαρχος του νησιού, απουσιάζει στις ΗΠΑ. Όσο για τους Προέδρους κοινοτήτων, συμμετείχαν μόνο ο κ. Χατζηκουτσός, από τα Πηγάδια, και ο Μ. Μαγριπλής, της κοινότητας Μενετών. Οι υπόλοιποι 8 Πρ. Τοπικών κοινοτήτων απουσίασαν.

Τη συζήτηση της συνεδρίασης άνοιξε με ενημέρωση ο Δημαρχεύων, κ. Παραγυιός, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα από την επιστολή του Δημάρχου κ. Νισύριου  για το θέμα του λιμανιού στην οποία εξηγούσε γιατί διαφωνεί με τη Συνεδρίαση. Στη συνέχεια, ο κ. Παραγυιός προχώρησε σε αναφορά στα επίκαιρα θέματα της Καρπάθου. Ξεκίνησε με το θέμα των κινήτρων των γιατρών και την πρόσφατη απόφαση της Οικ. Επιτροπής που ψήφισε τα κίνητρα.

Επίσης ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το κτήριο του ΕΠΑΛ Καρπάθου αλλά και για το κτήριο του πρώην Δημαρχείου στο Κονάκι, το οποίο έχει ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε, η παραλαβή του. Όπως είπε τα Χριστούγεννα η αίθουσα του κτηρίου θα ανοίξει για προβολές ταινιών (ήταν μια υπόσχεση Δημάρχου κ. Νισύριου πριν λίγες ημέρες στα Καρπαθιακά Νέα). Τέταρτο θέμα στην ατζέντα του κ. Παραγυιού ήταν η μελέτη ανάπλασης Πηγαδιών (γνωστή ως μελέτη Γιαννόπουλου), η οποία προχωρά και έχει οριστεί τριμελή επιτροπή για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό και τη δημοπράτηση του έργου. Για το ζήτημα του λιμανιού ο κ. Παραγυιός δεν συμφωνεί με την «πρόταση των 27», θεωρεί ότι η πρόταση Γιαμίν αργά ή γρήγορα, μετά από τις όποιες τροποποιήσεις θα δρομολογηθεί και το νησί θα μπορέσει να αποκτήσει ένα νέο βελτιωμένο λιμάνι. Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε νέες μακρόχρονες καθυστερήσεις. Όσο για την ουσία της πρότασης, ο Δημαρχεύων εξήγησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ώστε να κάνει προτάσεις  προς την ΕΣΑΛ ο Δήμος Καρπάθου. Επισημαίνουμε μια απορία μας, υπάρχει επιστολή της Παν. Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν., όπως ισχυρίστηκε ο κ. Παραγυιός, η οποία συμφωνεί με την πρόταση Γιαμίν;

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Βασιλαράκης από την ΑΠΕΚ και ανέφερε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση, να έρθουν ειδικοί και να εξηγήσουν τις προτάσεις τους στο Δημ. Συμβούλιο του νησιού.

Το λόγο πήρε ο κ. Τσαμπουνιεράκης, από την παράταξη «ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΝΕΑ ΑΡΧΗ», ο οποίος παρουσίασε έγγραφα, εξέφρασε τις ενστάσεις του και κατέληξε: «σαν παράταξη οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι συναίνεση σε πράξεις οι οποίες θα επιβαρύνουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των οργάνων του δημοτικού συμβουλίου από τη μεριά μας, από τη μεριά τουλάχιστον τη δική μου εγώ δε θα προτείνω». Από την παράταξη του κ. Τσαμπουνιεράκη είχαν διαφορετική στάση οι κ.κ. Δημήτρης Σπανός, Νίκος Σπανός και Θεοδόσης Μανωλάκης, οι οποίοι, αφού επιχειρηματολόγησαν για την αναγκαιότητα νέων προτάσεων, ψήφισαν ΝΑΙ στην πρόταση των «27 πολιτών»!

Λίγο μετά και ενώ ήδη διανύαμε την πρώτη ώρα προκλήθηκε ένταση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ακούστηκαν πολλά από τα ανοιχτά μικρόφωνα με αποτέλεσμα ο εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Τσαμπουνιεράκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Βασιλαράκης να αποχωρήσουν από τη Συνεδρίαση. Θα αναφέραμε περισσότερα για το επεισόδιο ανάμεσα σε Μιχάλη Τσαμπουνιεράκη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο  η ραδιοφωνική μετάδοση δεν μας βοηθά ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα δρώμενα.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι ήταν παρόντες και οι 2 πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων. Από όλους ακούστηκε εντονότατος σκεπτικισμός για τη μέχρι σήμερα καθυστέρηση και η επιθυμία τους να φτάσει στην ΕΣΑΛ ακόμη μια πρόταση, αφού η πρόταση Γιαμίν για κάποιο λόγο σκαλώνει και μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει  την έγκριση της ΕΣΑΛ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις των κ.κ. Νίκου Κανάκη και του δικηγόρου Μιχάλη Κοσμά. Αφενός μεν ο κ. Κανάκης, υποναύαρχος Λ.Σ. ΕΑ, περιέγραψε την πρόταση Λιμενικού Ταμείου και εξήγησε τα τρωτά της προτάσεως Γιαμίν ενώ ο κ. Κοσμάς, με κριτική στάση στη πρόταση Γιαμίν και στην μέχρι σήμερα άρνηση της ΕΣΑΛ να την αποδεχθεί, ανέφερε τα πλεονεκτήματα της πρότασης Λιμενικού Ταμείου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δε μπορεί, στην υπάρχουσα πρόταση ΓΙΑΜΙΝ, όταν υπάρχει πλοίο της γραμμής μέσα στο λιμάνι να μη δένει κρουαζιερόπλοιο!

Καμιά διαφωνία για την «πρόταση των 27» δεν ακούσαμε από τους υπόλοιπους Δημ. Συμβούλους. Σε κοινή συντεταγμένη, θα μπορούσαμε να πούμε πως καταγράφεται η ανάγκη να ακουστεί μια διαφορετική πρόταση, τέτοια που να μπορεί να δώσει ελπίδα για ένα λιμάνι το οποίο να εξυπηρετεί την Κάρπαθο του μέλλοντος.

Το αποτέλεσμα, από το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, στα σίγουρα αποτελεί μια δικαίωση για τον Νίκο Κανάκη, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια φωνάζει και διεκδικεί να ακουστούν κι άλλες φωνές-απόψεις για το λιμάνι της Καρπάθου.

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε πια θα είναι η αντίδραση του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου. Πάντως να πούμε ότι οι προσκεκλημένοι βουλευτές της Δωδεκανήσου απουσίαζαν και από αυτό το δημοτικό συμβούλιο.

Ακόμη μια απορία που αφήσαμε για το τέλος, η πρόταση Καραξή γιατί “πνίγηκε”; Αν η Κάρπαθος μπορεί να στείλει προτάσεις στην ΕΣΑΛ, τότε γιατί δεν στέλνει και αυτή του κ. Καραξή;

Πηγή Καρπαθιακά Νέα