Δημήτρης Γάκης. Εθνική παρακαταθήκη το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής νήσου Κάσου

Δημήτρης Γάκης. Εθνική παρακαταθήκη το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής νήσου Κάσου

 

Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης με αφορμή την επέτειο του ολοκαυτώματος της Κάσου το 1824 δήλωσε:

Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής για την υπέρτατη θυσία των κατοίκων της επαναστατημένης Κάσου που με το αίμα τους υπερασπίσθηκαν την απόφαση τους για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.

Ταυτόχρονα είναι μια ημέρα ευθύνης απέναντι στο ανυπολόγιστο τίμημα που πλήρωσε η Ηρωική νήσος Κάσος στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία. Η τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και η ανείπωτη βαρβαρότητα στην Κάσο είναι η ιστορική μας κληρονομιά και πρέπει να παραμείνει χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη ως κορυφαίο παράδειγμα Αντίστασης σε κάθε είδους υποτέλεια και αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Πατρίδας αλλά και της δύναμης ενός Λαού που υπερασπίζεται την Εθνική κυριαρχία με φρόνηση, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα.

Είναι καθήκον μας να μην ξεχαστεί η ανθρωπιστική καταστροφή που συνέβη και αναδεικνύει την ηρωικότητα της Κάσου. Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε ισχυρές τις θεμελιώδεις αξίες του Αγώνα για εθνική αξιοπρέπεια, ειρήνη, δημοκρατία και δικαιοσύνη

Μετά την αναγνώριση της Κάσου σαν ηρωικό νησί μένει η εκπλήρωση τις υπόσχεσης να ανακηρυχθεί η 7η Ιουνίου ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης» τιμώντας τους αγώνες των Κασιωτών και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του νησιού για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.

Ο Ελύτης παρομοίασε την Κάσο με ένα όστρακο. Το όστρακο προστατεύει την ζωή που είναι μέσα του. Ανοίγει όταν η ζωή βρίσκεται σε άνθηση. Κλείνει όταν η ζωή απειλείται. Στο ολοκαύτωμα της Κάσου το όστρακο έκλεισε αλλά όχι εντελώς. Άφησε μια χαραμάδα μέσα από την οποία η Κάσος ανέπνεε και ξαναζωντάνεψε.

Οφείλουμε αυτό το όστρακο της χώρας μας να το κρατήσουμε ανοικτό, να του δώσουν οξυγόνο, να του δώσουμε ελπίδα για να συνεχίσει να ζει. Αυτό είναι το χρέος μας.

Ρόδος 7-6-2022

Δημήτρης Γάκης

πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου

ΣυΡιζΑ.