Δήμος Καρπάθου: Στις 20 Οκτωβρίου θα εορτάζεται επίσημα η μνήμη του Χριστόφορου Λυτού

Δήμος Καρπάθου: Στις 20 Οκτωβρίου θα εορτάζεται επίσημα η μνήμη του Χριστόφορου Λυτού

Στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καρπάθου της 8ης Δεκεμβρίου 2022 συζητήθηκε και το θέμα της επίσημης καθιέρωσης εορτασμού τιμής-μνήμης για τον ήρωα Χριστόφορο Λυτό.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου καταρχήν έθεσε την επιστολή του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Βωλάδας “Τα Άπελλα” η οποία έχει ως εξής:

Εδώ και αρκετές δεκαετίες γιορτάζετε και τιμάται η μνήμη του ήρωα Χριστόφορου Λυτού από τους συμπατριώτες του στο τοπικό διαμέρισμα Βωλάδας, παλαιότερα από τον Σύλλογο Βωλαδιωτών Αττικής και τα τελευταία χρόνια από τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού μας.

Η δράση, όμως, του Χριστόφορου Λυτού δεν έχει οφέλη μόνο για το χωριό του αλλά και για όλη την Κάρπαθο για το λόγο αυτό ο Δήμος Καρπάθου έχει τοποθετήσει δύο ακόμη μνημεία, τα οποία είναι αφιερωμένα στον Χριστόφορο Λυτό, ένα στον τόπο όπου σκοτώθηκε και ένα στην Πλατεία Ελευθερίας – Επαρχείο Καρπάθου.

Για ιστορικούς και ηθικούς λόγους, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία ημέρα ειδικά αφιερωμένη στον ήρωα Χριστόφορο Λυτό, την οποία θα θεσπίσει ο Δήμος Καρπάθου με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου. Θα θέλαμε, λοιπόν, να οριστεί ημερομηνία της επίσημης εορτής εις μνήμην του ήρωα Χριστόφορου Λυτού την 10η Οκτωβρίου έκαστον έτους

Σας παρακαλούμαι για τις ενέργειες σας.”

Το Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω εισήγηση του κ. Λαχανά Ιωάννη ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ Εγκρίνει τον Ορισμό επίσημης γιορτής εις μνήμην του ήρωα Χριστόφορου Λυτού ορίζοντας ημερομηνία την 20η Οκτωβρίου αλλά με την προϋπόθεση να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία για την καθιέρωση της ως επίσημη γιορτή.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ Μιχαήλ Μανωλάκη

2.1.2o23

Καρπαθιακά Νέα