Διπλός Εορτασμός Απελευθέρωσης και Ενσωμάτωσης στον Πειραιά (pics)

Διπλός Εορτασμός Απελευθέρωσης και Ενσωμάτωσης στον Πειραιά (pics)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΏΣ

Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς διοργάνωσε το δεύτερο μέρος του εορτασμού της 76ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου την Κυριακή 31/3/2024, χωρίς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για πρώτη φορά, μετά από είκοσι και πλέον χρόνια!

Στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σ.Ε.Φ. πραγματοποιήθηκε λαμπρή πολιτιστική εκδήλωση, παρουσία εκπροσώπων Πολιτικών Αρχών καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δωδεκανήσου και της Αττικής. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε, όπως κάθε χρόνο, με τον Ύμνο της Δωδεκανήσου, μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό περιβάλλον, ενώ ήδη οι κοπέλες με τις παραδοσιακές φορεσιές των νησιών μας, είχαν κάνει την είσοδό τους στη σκηνή.

Παίρνοντας τον λόγο, η κ. Νία Αβδελλή, Καρπαθιακής καταγωγής, υπεύθυνη της ροής του προγράμματος, μαζί με την κ. Έφη Ιωαννίδη Παπουτσάκη, Καρπαθιακής καταγωγής και τον κ. Μιχάλη Χατζηνικήτα, Τηλιακής καταγωγής, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε για την επέτειό μας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Φραγκούλης αναφέρθηκε στη σημασία του εορτασμού της επετείου, η οποία συνέπεσε φέτος με την επέτειο της 31ης Μαρτίου 1947 και ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλα τα Δωδεκανησιακά Σωματεία της Αττικής, τα οποία συμβάλουν καθοριστικά στη διάσωση και στη διάδοση της πολιτιστικής μας παράδοσης και κυρίως στη διατήρηση της Δωδεκανησιακής μας συνείδησης.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε για ένα χαιρετισμό, τον συμπατριώτη μας Δήμαρχο της Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Μιχάλη Ερωτόκριτο, ο οποίος αναφέρθηκε στην επέτειο των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του νησιού (1824 – 2024), για την οποία ο Δήμος έχει προγραμματίσει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων τιμής και μνήμης.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυναν η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά κ. Νίνα Κασσιμάτη και ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Δημήτρης Καρύδης. Λίγο αργότερα, προσήλθε στο χώρο της εκδήλωσης ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς, ο οποίος επίσης απηύθυνε έναν χαιρετισμό. Επίσης, ο συμπατριώτης μας βουλευτής Πειραιά κ. Κώστας Κατσαφάδος, ήρθε πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και αποχώρησε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ακολούθησε η παρουσίαση χορών από όλα τα νησιά μας, η οποία ήταν όπως πάντοτε μοναδική. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μουσικούς μας Μανώλη Κόττορο, Γιάννη Μεγαλούδη, Παναγιώτη Βέργο, Γιάννη Πλάτση, Νίκο Μοσχονά, Γιώργο Χατζηαντωνίου, Νίκο Γιαλίζη, Γιάννη Λιγνό, Αντώνη Καραγιαννάκη, Κωνσταντίνα Γαμπιεράκη, Σώζο Γαμπιεράκη, Σπύρο Κάππα και Γιώργο Κάππα.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην λατρευτή μας συμπατριώτισσα Ευαγγελία Ξενοπούλου, η οποία κόσμησε για άλλη μια φορά τις εκδηλώσεις μας, σκορπίζοντας συγκίνηση σε όλους μας, τόσο κατά την παρουσίαση του Καστελλορίζου, όσο και στο τέλος της εκδήλωσης, όπου έψαλλε τον Εθνικό μας Ύμνο, αφού περίμενε υπομονετικά περισσότερο από 2 ώρες, αφού η αγάπη της για τα νησιά μας είναι μοναδική!

Θερμές ευχαριστίες αποστέλλουμε:

– στον Δήμο Πειραιά, που κάθε χρόνο συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη πραγματοποίηση των εκδηλώσεών μας και με την παραχώρηση του υπέροχου χώρου του Δημοτικού Θεάτρου,

– στην εταιρεία ΒΑΠ – ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕΕ, για την ευγενική χορηγία των αναψυκτικών, σε κάθε εκδήλωσή μας

– στην εταιρεία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, για την ευγενική χορηγία προϊόντων της σε κάθε εκδήλωσή μας το ΔΣ της Ομοσπονδίας

Δελτίο τύπου

2.4.2024

Καρπαθιακα Νέα