Το editorial του τελευταίου τεύχους της "Φωνής της Ολύμπου" από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Γιώργο Ν. Διακογεωργίου

Το editorial του τελευταίου τεύχους της "Φωνής της Ολύμπου" από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Γιώργο Ν. Διακογεωργίου

Με την δική μας «Φωνή» και με ξεκάθαρη ματιά Το φετινό καλοκαίρι είχε τελικά τα χαρακτηριστικά και το άρωμα που όλοι ελπίζαμε και προσδοκούσαμε να έχει.

Ένα καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις, ένα καλοκαίρι που η κανονικότητα έδειξε να επικρατεί και οι άνθρωποι να ανταμώνουν, να συναναστρέφονται ελεύθερα και να περνούν ευχάριστα διασκεδάζοντας και γλεντώντας.

Έτσι και στην Όλυμπο και το Διαφάνι συνευρέθηκαν από νωρίς τον Ιούλιο και πάλι πολλοί συμπατριώτες με τις οικογένειες τους και ο τόπος μας πήρε πνοή μετά από δυο χρόνια απομόνωσης λόγω της πανδημίας. Όλα τα θρησκευτικά πανηγύρια και οι προγραμματισμένες κοινωνικές εκδηλώσεις μας έγιναν με την συμμετοχή εκατοντάδων Ολυμπιτών και τουριστών, ενώ και γλέντια πραγματοποιήθηκαν πέριξ των μεγάλων μας εορτών αλλά και στα παραδοσιακά μας καφενεία στην Όλυμπο.

Όλα δείχνουν ότι γυρνάμε σιγά – σιγά την μαύρη αυτή σελίδα του Κορωνοιού, που στοίχειωσε τις ζωές μας και επηρέασε έντονα (μέσω των συνεπειών που δημιούργησε) την ψυχική ισορροπία μικρών και μεγάλων. Η Θετική απόρροια της διεξόδου στην κανονικότητα μετά την φονική πανδημία ήταν και η έλευση εκατομμυρίων τουριστών στην χώρα μας, με τον τουριστικό κλάδο να εκτιμά ότι τόσο τα έσοδα συνολικά όσο και οι αεροπορικές αφίξεις στους περισσότερους προορισμούς θα ξεπεράσει κατά πολύ το 2019 – χρονιά ορόσημο για την τουριστική μας βιομηχανία. Στην Όλυμπο οι επαγγελματίες του κλάδου καρπώθηκαν κι εκείνοι τις εξαιρετικές αυτές επιδόσεις που κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός μέσω των χιλιάδων αφίξεων και πιστεύουμε ότι όλοι όσοι εργάστηκαν από την αρχή της σεζόν τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, ανταμείφτηκαν για τις αγωνίες και τους κόπους τους.

Εάν δεν προέκυπταν και οι παλινωδίες με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα κυρίως για τον εσωτερικό τουρισμό.

Τηρουμένων πάντως των αναλογιών θεωρούμε ότι το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο που διανύουμε είχε ένα θετικότατο πρόσημο για τους επαγγελματίες του χώρου και στα δύο χωριά μας. Στην νέα μας αυτή έκδοση δεν θέλουμε να επαναλάβουμε εκείνα που σε διαδοχικές παρεμβάσεις μας μέσω της «Φωνής» και όχι μόνο, σημειώνουμε για την απόλυτη απραξία του Δήμου Καρπάθου για τα χωριά μας με την συνεπαγόμενη «ανθρώπινη ερημοποίηση» η οποία είναι πλέον ορατή.

Με γλαφυρό τρόπο και με λόγο μεστό και ξεκάθαρο τα περιγράφει στην ανταπόκριση που φιλοξενούμε στο παρόν μας φύλλο ο αιδεσιμότατος Παπά-μηνάς Ερνίας. Συμφωνούμε και συνυπογράφουμε την κάθε του πρόταση και λέξη και σε αυτήν του την τοποθέτηση. Το ΔΣ της Αδελφότητας αιτήθηκε επισταμένως και από τις αρχές Αυγούστου την σύγκλιση μέσα στον μήνα, λαϊκής συνέλευσης, όπως είθισται να διεξάγεται για δεκαετίες τέτοιες μέρες στην Όλυμπο για να ακουστούν τα προβλήματα του τόπου (από «επίσημα» και μη χείλη) ακόμα κι αν την επίλυση τους δύσκολα την περιμένουμε πλέον.

Δεν εξετάζουμε τους λόγους που δεν έγινε η συνέλευση, αλλά μπαίνει κι αυτή η απραξία στην λίστα των δεκάδων πραγμάτων που μπορεί να εξαγγέλλονται, αλλά εν τέλει δεν γίνονται στην Όλυμπο. Από την άλλη πλευρά περιμέναμε και θα συνεχίσουμε στωικά να περιμένουμε μέχρι την λήξη της θητείας τους, την αυτονόητη δράση και την καθημερινή διεκδίκηση ρεαλιστικών και βιώσιμων λύσεων για τα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων, από τους ανθρώπους που ζήτησαν και ανέλαβαν τις τύχες του τόπου μας. Όλοι τελικά θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος.

Αναρωτιόμαστε ειλικρινά ποιος συμπατριώτης δεν στεναχωρήθηκε, δεν πόνεσε η καρδιά του ή δεν έκλαψε ακόμα, στο άκουσμα ότι την επόμενη σχολική χρονιά δεν θα λειτουργήσει το δημοτικό σχολείο στο Διαφάνι! Αυτά είναι τα εμφανή σημάδια, τα βαθύτατα τραύματα της εγκληματικής αδιαφορίας τόσο των δημοτικών διοικήσεων όσο και του «οργανωμένου κράτους» μέσω των κυβερνήσεων του.

Οι νέοι φεύγουν μοιραία για την εξεύρεση μόνιμης και ασφαλούς εργασίας, δεν δίνονται κίνητρα και προϋποθέσεις για να μείνουν ή να επιστρέψουν κάποιες οικογένειες ώστε να εργαστούν στο νησί και στον τόπο μας και έτσι τα σχολεία θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και η Όλυμπος θα καταντήσει (εάν δεν έχει ήδη συμβεί) ένα ιστορικό μουσείο χωρίς γηγενείς κατοίκους για να της δίνουν ζωή και να την πλαισιώνουν. Και ύστερα μας μιλάνε οι ιθύνοντες για την νησιωτικότητα και την ενίσχυση των ακριτικών περιοχών και των συνόρων μας.

Με ποιες προϋποθέσεις άραγε; Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την Όλυμπο από την χρονική στιγμή που ψηφίστηκαν οι νόμοι «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης» που αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση και βάση των διατάξεων τους αφαιρούσαν την αυτονομία περιοχών σαν και την δική μας, τσουβαλιάζοντας τες σε ενιαίους δήμους, ξεκίνησε ουσιαστικά και η αντιστροφή μέτρηση της εγκατάλειψης του τόπου με τα ολέθρια αποτελέσματα να είναι εμφανέστατα στην καθημερινότητα των λιγοστών πλέον μόνιμων κατοίκων.

Τελευταίο ανάχωμα στα παραπάνω θα μπορούσε να αποτελέσει η διεκδίκηση από το σύνολο των Ολυμπιτών της αυτονόμησης και πάλι της Κοινότητας Ολύμπου για λόγους γεωγραφικούς, πολιτιστικούς αλλά και ιστορικούς όπως πολύ εύστοχα αναφέρει στην συνέντευξη που μας παραχώρησε και φιλοξενούμε στην παρούσα έκδοση της «Φωνής», ο συμπατριώτης μας πρώην Έπαρχος Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου Κος Γιάννης Γ. Μηνατσής.

Το ΔΣ της Δήμητρας συντάσσεται απόλυτα με την πατριωτική αυτή θέση, η οποία αξίζει και πρέπει να μετουσιωθεί σε Πανολυμπίτικη πρωτοβουλία και προτεραιότητα ώστε να πάρουμε ξανά τις τύχες στα δικά μας χέρια και όχι να περιμένουμε αέναα τις αποφάσεις που δεν θα πάρουν ΠΟΤΕ οι άλλοι για εμάς.

Καλούμε όλους τους συμπατριώτες σε αυτήν την συ- στράτευση διότι αξίζει πραγματικά τον κόπο να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα για την αυτονομία της ιστορικής Ολύμπου – της πρωτεύουσας του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε τα δεκάδες χρόνια του 19ου και του 20ου αιώνα που ο «Δήμος Ολύμπου» διοικούνταν από πεφωτισμένους προγόνους μας, κάτω από πολύ αντίξοες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες και την παρουσία κατακτητών.

Το ΔΣ της Αδελφότητας στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την επιστροφή μας από τις καλοκαιρινές διακοπές, συνεκτιμώντας την αλλαγή των υγειονομικών συνθηκών στην μετά covid εποχή που διανύουμε, αποφάσισε την έναρξη όλων εκείνων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θεσμικά και διαχρονικά αναλαμβάνει για την διατήρηση και μεταλαμπάδευση των εθίμων μας στις νεότερες γενιές.

Έτσι ξεκίνησαν ήδη τα εβδομαδιαία μαθήματα που διοργανώνουμε για την εκμάθηση τραγουδιών, χορών και μουσικών οργάνων της ιδιαίτερης πατρίδας μας, ενώ απευθύναμε κάλεσμα στο σύνολο της νεολαίας μας ώστε να συμμετέχουν και να συνδράμουν κι εκείνοι στις προσπάθειες που καταβάλει το ΔΣ και αφορούν την ανάδειξη και διατήρηση όλων των πτυχών της λαϊκής μας παράδοσης.

Η συμμετοχή της έναρξης αλλά και η μέχρι στιγμής προσέλευση των Ολυμπιτών και Καρπαθίων με τις οικογένειες τους είναι πολύ ενθαρρυντική και μας γεμίζει με αισιοδοξία για μια ακόμα πιο δυναμική και υποσχόμενη συνέχεια.

Οι πρωτοβουλίες μας θα είναι συνεχείς και περιμένουμε με ανυπομονησία τις προτάσεις όλων των συμπατριωτών και φίλων μας για δράσεις πολιτισμού υπό την αιγίδα της Δήμητρας, Ευχόμαστε σε όλες και σε όλους από καρδιάς Υγεία και Δύναμη για ένα Καλό και δημιουργικό Φθινόπωρο.

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Γιώργος Ν. Διακογεωργίου

26.12.2022

Καρπαθιακά Νέα