Δ. Τριανταφύλλου: Ζητούμε να δημιουργηθεί έδρα για την ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού

Δ. Τριανταφύλλου: Ζητούμε να δημιουργηθεί έδρα για την ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού

Στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος ήταν καλεσμένος την Τρίτη 2 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας Φιλοσοφίας Επιστήμης και Παιδείας και Διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Εκπαίδευσης της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Ο ιδρυτικός και πρώτος Διευθυντής του μοναδικού Ελληνοαμερικανικού Λυκείου στην Αστόρια και εμπνευσμένος ομογενής εκπαιδευτικός μίλησε για το Συμπόσιο των αποδήμων Δωδεκανησίων που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, για την πρότασή του να ιδρυθεί πανεπιστημιακή έδρα στην Ελλάδα με αντικείμενο τη διδασκαλία της Ιστορίας του Απόδημου Ελληνισμού καθώς και για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Αμερική.

«Η Ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας Επιστήμης και Παιδείας ήταν η συνέχεια του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών Μελετών Αμερικής που είχε πολλά προγράμματα φέρνοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς, που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την ελληνική κουλτούρα και τον πολιτισμό. Μετά την πανδημία μέσω της Ακαδημίας, θελήσαμε να εμπλουτίσουμε τα προγράμματα αυτά. Σκοπός μας είναι να έρχονται από τις ΗΠΑ εκπαιδευτικοί στην πατρίδα το καλοκαίρι, για ένα πρόγραμμα παιδαγωγικών μαθημάτων. Επίσης θέλουμε να δημιουργήσουμε όχι μόνο μία αλλά περισσότερες έδρες σε ελληνικά πανεπιστήμια με αντικείμενο διδασκαλίας την ιστορία του Ελληνισμού της Διασποράς. Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαθήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε οι συμπατριώτες μας εδώ, στην πατρίδα να μαθαίνουν τα επιτεύγματα, την πρόοδο, τις επιτυχίες των Ελλήνων της Διασποράς. Έχουμε πολλούς Έλληνες στο εξωτερικό που έχουν διαπρέψει σε όλους τους τομείς, στην πολιτική, στην κοινωνία, στην επιστήμη… Για το ζήτημα αυτό υπέγραψαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στο Συμπόσιο, γύρω στα 200 άτομα, ένα ψήφισμα για τη δημιουργία εδρών ή μαθημάτων για την ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο θα ζητήσουμε να υπογράψουν ομογενειακοί φορείς πριν το στείλουμε στο υπουργείο Παιδείας. Έτσι θα δημιουργηθεί μία πνευματική γέφυρα μεταξύ μητέρας πατρίδας και Ελληνισμού της Διασποράς, που σήμερα δεν υπάρχει» ανέφερε ο κ. Τριανταφύλλου.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη

5.8.2022

 πηγη ertnews.gr