Έφυγε ο σημαντικός ποιητής Νίκος Παναγιωτόπουλος

Έφυγε ο σημαντικός ποιητής Νίκος Παναγιωτόπουλος

Απεβίωσε σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας ποιητής και μεταφραστής, και κατά μία έννοια Καρπάθιος,  Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο δημιουργός του «Σύσσημον ή Τα κεφάλαια», ενός έπους της παρακμής που αποτελεί θηριώδες κατόρθωμα της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1945 στα Εξάρχεια. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές και τη θητεία του εργάστηκε για δεκαεννιά χρόνια ως φαρμακαποθηκάριος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του περιοδικού «Εκηβόλος» μαζί με τον Βασίλη Διοσκουρίδη και την Τζούλια Τσακίρη.

Ήταν μια μοναδική προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών, κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στους ποιητικούς και λογοτεχνικούς κύκλους. Ο λόγος του ήταν διάστικτος από αναφορές, πολύσημος, συχνά αινιγματικός, πάντα όμως παραμυθητικός, σαν αρχαίο τραγούδι.

Ήταν βαθύς γνώστης της παράδοσης και της λογοτεχνίας. Ένα ελεύθερο πνεύμα που δεν τον ενδιέφερε καθόλου η δημοσιότητα και η προβολή, ξεχώριζε για τη λιτότητα του βίου του και πάντοτε είχε έναν δισταγμό απέναντι στις φιλοφρονήσεις.

Τα Καρπαθιακα Νέα εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια τους στην σύζυγο του Ρίτα και στους οικείους του.

Lifo.gr

27.7.2023

Καρπαθιακα Νέα