Φέτος συμπληρώνονται 180 χρόνια από την ανέγερση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Μενετές, ενός μνημείου που έχει σημαδέψει την ιστορία και την πνευματική ζωή ολόκληρου του χωριού. Μια επέτειος που θα έπρεπε να τιμηθεί με σεβασμό, φροντίδα και δημόσια αναγνώριση ιδιαίτερα αυτές τις μεγάλες μέρες της εορτής Της.
Κι όμως, η πραγματικότητα ήταν απογοητευτική: μία και μόνη αναφορά, και μάλιστα τη δεύτερη ημέρα το βράδυ, στο εκκλησιαστικό μέγαρο και κατά τη διάρκεια του Ικαντο, περιορισμένη σε λίγες λέξεις και χωρίς καμία ουσιαστική εκδήλωση που να αναδεικνύει την ιστορική και πολιτιστική αξία του ναού. Ενώ θα έπρεπε να γίνει την παραμονή που στο χωριό υπήρχαν παραπάνω από 2.500 προσκυνητές!
Είναι αδιανόητο να περνούν 180 χρόνια ζωής ενός κτιρίου που αποτελεί στήριγμα της κοινότητας και να αντιμετωπίζεται η επέτειός του με τόση αδιαφορία. Η απουσία μιας επίσημης τελετής, αφιερώματος ή εκθέματος που να τιμά την ιστορία της εκκλησίας στέλνει λάθος μήνυμα: ότι η παράδοση και η μνήμη είναι προαιρετικές, και όχι κομμάτι της συλλογικής ταυτότητας.
Οι Μενετιάτες και οι επισκέπτες αξίζουν κάτι παραπάνω. Μια επετειακή εκδήλωση που να αναδεικνύει το παρελθόν, να ενώνει την κοινότητα και να αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον. Όχι μια φευγαλέα μνεία, ούτε μια αδιάφορη βραδινή αναφορά. Η Εκκλησία των Μενετών δεν χρειάζεται μόνο δίκαιες λέξεις – χρειάζεται σεβασμό που φαίνεται και νιώθεται.
17.8.2025
Καρπαθιακα Νέα










