Νέα ειδοποίηση για την εκταφή του Γκατούλη από τον Δήμο Καρπάθου

Νέα ειδοποίηση για την εκταφή του Γκατούλη από τον Δήμο Καρπάθου

Για την περίπτωση Ιταλού στρατιώτη Σέρτζιο Γκατούλη και του μνήματος του, έχουμε ασχοληθεί πολύ πρόσφατα και αιτία είναι ο κορεσμός του νεκροταφείου των Πηγαδίων, με άμεσο αποτέλεσμα την πίεση, που δέχεται η οικογένεια, να ξεθάψει τον Σέρτζιο Γκατούλη ο οποίο βρίσκεται στο κοιμητήριο από το 2008. Πρόκειται για τον πρώτο στη λίστα του δήμου Καρπάθου για εκταφή στη νεκρόπολη της πρωτεύουσας.

Ο Sergio Gattullo, μικρότερος γιός της Francesca και του Domenico από το Ruvo di Puglia της Νότιας Ιταλίας, ήταν 26 χρονών όταν ντύθηκε τα στρατιωτικά και πήρε μετάθεση για την Κάρπαθο. Με ειδικότητα μηχανικού στην αρχή δούλεψε στο επιταγμένο σιδηρουργείο του Νικολή Παχούντη, ενώ στη συνέχεια χρεώθηκε τις μηχανές των ψυκτικών θαλάμων του ιταλικού στρατού, μια αποθήκη στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Δασονομείο.

O Σέρτζιο Γκατούλης έμεινε παντρεύτηκε με Καρπαθιά και έκανε μεγάλη οικογένεια στο νησί,  ήταν ο πρώτος μηχανικός της ελεύθερης Καρπάθου και δούλεψε την πρώτη ηλεκτρογεννήτρια που έφεραν οι Άγγλοι για να φωτίσουν τα διοικητήρια.

Η περίπτωση του Σέρτζιο είναι μοναδική, το 1949 πήρε και την ελληνική υπηκοότητα, ο Ιταλός έγινε μόνιμος κάτοικος Καρπάθου και είχε κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη του νησιού. Ειδικά οι Ιταλοί τουρίστες όταν μιλάνε για τον Σέρτζιο λένε μια κουβέντα:

– L’italiano che illuminò Karpathos. Ο Σέρτζιο είναι ο Ιταλός που φώτισε τη Κάρπαθο!

Θα σωθεί άραγε το νεκροταφείο αν ξεθαφτεί ο Ιταλός που αγάπησε την Κάρπαθο και την έκαμε πατρίδα του; Θα πάψει να είναι κορεσμένη η νεκρόπολη στα Πηγάδια αν σπάσει το μνήμα του Σέρτζιο;

Κι όμως ο Δήμος Καρπάθου έστειλε και νέα ειδοποίηση στα παιδιά του Σέρτζιο Γκατούλη ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν ξεθάψουν μόνοι τους τον πατέρα τους “ο Δήμος θα μεριμνήσει όσα προβλέπονται από τους κανονισμούς”! Ωστόσο στο επίσημο αίτημα που έχει κάνει από 24 Οκτωβρίου 2019, η οικογένεια Γκατούλη προς το Δήμο Καρπάθου, για εισαγωγή και συζήτηση του θέματος της διατήρησης του συγκεκριμένου τάφου, στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή δεν δίνει απάντηση.

Δεν αξίζει τουλάχιστον ταφικό μνημείο ένας άνθρωπος όπως ο Σέρζιο Γκατούλης;

Η δημοτική αρχή της Καρπάθου δεν μπορεί να επεξεργαστεί άλλες λύσεις; κι αν όχι γιατί επιτέλους δεν σχεδιάζει ένα νέο νεκροταφείο; ή ελπίζει να κάνει πίσω η Αρχαιολογική Υπηρεσία και κάποτε να αξιοποιήσει το οικόπεδο που δόθηκε ως δωρεά στην περιοχή του κάβου της Ακρόπολης;

Υ.Γ. Σε άλλους τόπους τέτοιους ανθρώπους, όπως η περίπτωση του Σέρτζιο Γκατούλη, μπορεί να μην τους κάνουν ήρωες αλλά σίγουρα γίνονται φωτοδότες της ιστορίας. Εμείς θυμόμαστε το παρελθόν όταν πλησιάζει μια επέτειος, όσο για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση μοιάζει να ξεχρεώνουν τις λιγοστές υποχρεώσεις τους με ένα δάφνινο στεφάνι ή με την παρουσία τους σε μια δοξολογία.

Μανώλης Δημελλάς

2.2.2023

Καρπαθιακά Νέα