Η ένσταση της παράταξης «Πρόοδος Καρπάθου» θα εκδικαστεί 14 Δεκεμβρίου

Η ένσταση της παράταξης «Πρόοδος Καρπάθου» θα εκδικαστεί 14 Δεκεμβρίου

Στις 14 Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου η ένσταση που έχει καταθέσει ο επικεφαλής της παράταξης «Πρόοδος Καρπάθου» κ. Μιχάλης Φελλουζής αναφορικά με την ανακήρυξη, τεσσάρων υποψηφίων του σε κοινότητες της Καρπάθου, ως αναπληρωματικά μέλη, εξαιτίας – όπως τονίζεται- εσφαλμένου υπολογισμού του εκλογικού μέτρου.

Και αυτή η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί χθες, όμως λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους λόγω του φορολογικού νομοσχεδίου, άρα και της δικηγόρου κας Καλλιόπης Οικονόμου που τη χειρίζεται, αναβλήθηκε για τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η ένσταση στρέφεται κατά της επίσημης απόφασης (17/2023) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) με την οποία έγινε η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοτικών εκλογών για την Κάρπαθο, κατά του επικεφαλής της παράταξης «Καρπαθιακή Ένωση» κ. Μιχαήλ Μανωλάκη, αλλά και τεσσάρων συμβούλων που έχουν εκλεγεί ως τακτικά μέλη στις κοινότητες Μεσοχωρίου, Μενετών, Βωλάδας και Απερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ένσταση μεταξύ άλλων τονίζεται, ότι οι συγκεκριμένες τέσσερις κοινότητες ανήκουν στην κατηγορία έως 2000 κατοίκους και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 30, παρ. 2 του ν.4804/2021 με τις αλλαγές του ν.5043/2023) γίνεται αναλογική κατανομή των εδρών και το εκλογικό μέτρο για την κατανομή των εδρών υπολογίζεται ως εξής:

Υπολογίζεται το σύνολο εγκύρων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών που έχουν υποψηφίους, δια τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της δημοτικής Κοινότητας συν ένα (1).

Εν προκειμένω, για τις τέσσερις αυτές Δημοτικές Κοινότητες Καρπάθου, εφόσον προβλέπεται σύνολο τριών (3) εδρών λόγω πληθυσμού, το εκλογικό μέτρο υπολογίζεται ως ο λόγος του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων προς (4).

Η δικαστική λοιπόν απόφαση υπολόγισε λανθασμένα το εκλογικό μέτρο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι τέσσερις υποψήφιοι του συνδυασμού «Πρόοδος Καρπάθου» στις κοινότητες Μεσοχωρίου, Μενετών, Βωλάδας και Απερίου να ανακηρυχθούν ως αναπληρωματικά μέλη, ενώ θα έπρεπε να ανακηρυχθούν ως τακτικά μέλη.

Για τους λόγους αυτούς και ζητείται από το δικαστήριο να διορθωθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, να διανεμηθούν ορθά οι έδρες σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο στις Κοινότητες Μεσοχωρίου, Μενετών, Βωλάδας και Απερίου, να κηρυχθούν ως τακτικά μέλη σ’ αυτές οι υποψήφιοι του κ. Φελλουζή και να ακυρωθεί η ανακήρυξη (ως τακτικά μέλη) των αντίστοιχων υποψηφίων του συνδυασμού «Καρπαθιακή Ένωση» για τις ίδιες κοινότητες.

πηγή: www.rodiaki.gr

1.12.2023

Καρπαθιακά Νέα