Έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Κάρπαθο

Έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Κάρπαθο

φωτογραφία Δημήτρης Γεργατσούλης

Τρία είναι τα νησιά που βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας που πλήττει από χθες Παρασκευή (14/10) τη χώρα.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, Κρήτη, Ρόδος και Κάρπαθος θα αντιμετωπίσουν τις επόμενες ώρες έντονα καιρικά φαινόμενα με πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

«Με το βαρομετρικό χαμηλό να συνεχίζει να εμφανίζει μεγάλη δυναμική και να κινείται πλέον προς τα νότια θαλάσσια τμήματα της επικράτειας, θα κυλήσει η σημερινή ημέρα. Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει πολύ ισχυρές βροχές – καταιγίδες αρχικά στην Κρήτη, με τα φαινόμενα βαθμιαία μέσα στην ημέρα να επεκτείνονται προς την Κάρπαθο και τη Ρόδο. Χρειάζεται προσοχή σε αυτά τα γεωγραφικά διαμερίσματα μέχρι και αύριο πρωί προς μεσημέρι».

Επιπλέον, πρόσθεσε: «Να τονίσουμε, τέλος, ότι η θέση αυτή του βαρομετρικού χαμηλού, δηλαδή προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα προκαλέσει μεγάλη διαφορά πίεσης (έντονη βαροβαθμίδα) που, με τη σειρά της, θα ενισχύσει τους βοριάδες στο Αιγαίο, αλλά και τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικάμ οι οποίοι θα φτάσουν σε εντάσεις τα επίπεδα θυέλλης (8 μποφόρ, ίσως τοπικά και παραπάνω)».

Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε σε κατηγορία βροχόπτωσης 4 και αναμένεται να πλήξεις το Σάββατο (15/10) με βροχές και καταιγίδες κυρίως Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και Κρήτη.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου 15/10 με εξαίρεση την Κρήτη όπου οι θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται σημαντικές βροχοπτώσεις. Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται έως το βράδυ του Σαββάτου 15/10 καθώς και οι περιοχές των ισχυρότερων φαινομένων:

πηγή iefimerida.gr