Εργατικό Κέντρο Ρόδου: Καλούμε τους συναδέλφους εργαζομένους να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά!! Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία!! Είναι απεργία!!

Εργατικό Κέντρο Ρόδου: Καλούμε τους συναδέλφους εργαζομένους να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά!! Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία!! Είναι απεργία!!

«Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου Ε.Κ.Ρ» 

     Συνεδρίασε χθες 25 Απριλίου 2023, ημέρα Τρίτη, στα γραφεία του Ε.Κ.Ρ το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, με μοναδικό θέμα την οργάνωση της απεργίας της Πρωτομαγιάς και αποφάσισε να πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση την Δευτέρα 1 Μαΐου 2023 και ώρα 10:30πμ στο Ε.Κ.Ρ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συγκέντρωση σε χώρους δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν για το διεκδικητικό πλαίσιο του Ε.Κ.Ρ. 

     Καλούμε τους συναδέλφους εργαζομένους να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά!! Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία!! Είναι απεργία!! 

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023 

                                         ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ: 

 • 8 ώρες ΕΡΓΑΣΙΑ 
 • 8 ώρες ΑΝΑΠΑΥΣΗ 
 • 8 ώρες ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 

 

Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!!! 

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα δική μας, μέρα των εργατών όλου του κόσμου. 

     Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας! Είναι ημέρα μνήμης και τιμής των εργαζομένων και των κοινωνιών για την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες στιγμές διεκδίκησης των εργαζομένων για κοινωνική και οικονομική προκοπή.  

     Ο αγώνας των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ώρου σήμερα αποκτά ξανά νόημα, ειδικά μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που θέτουν σε κίνδυνο και αφανισμό όλων των εργασιακών δικαιωμάτων μας. 137 χρόνια μετά, η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο!! Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!!!  

Οι εργαζόμενοι βγαίνουν στο δρόμο σε αρκετές χώρες όπως και στη χώρα μας, με τις τεράστιες απεργιακές διαδηλώσεις του Μάρτιου  για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστων νέα παιδιά, δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο και της Πρωτομαγιάτικης απεργιακής μας κινητοποίησης. Οι νεκροί συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με το θάνατό τους όχι μόνο αποκαλύπτουν όλα όσα επιμελώς κάποιοι απέκρυπταν διαχρονικά, δηλαδή τις ευθύνες των Κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών, αλλά φέρνουν στο φως και το μακάβριο άθροισμα στο μακρύ κατάλογο των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις. Κάθε ελληνική οικογένεια θρήνησε και απαιτεί να μην ξαναθρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές. Οι εργαζόμενες, οι εργαζόμενοι, αγωνίζονται για Υγεία, Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Σεβασμό, στα Εργατικά Δικαιώματα και τις Εργατικές Κατακτήσεις. Έχουμε υποστεί τις οικονομικές συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου και διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης. Έχουμε υποστεί τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία. Απαιτούμε σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας!! Σεβασμό στην υγεία και την ασφάλειά μας!! Σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας!! Σεβασμό στα κοινωνικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα!!    

Καμιά κυβέρνηση δεν μας χαρίστηκε !!!! 

     Χωρίς τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία και τη Γ.Σ.Ε.Ε η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη για τους εργαζόμενους. Διεκδικήσαμε και κερδίσαμε τις ελάχιστες εγγυήσεις εισοδήματος για τους εργαζόμενους στην περιοχή μας και όχι μόνο. Αγωνιστήκαμε και εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία .  

     Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία που βιώνουμε  προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις, οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας, ανάγκες που δεν έχουν να κάνουν με τα κουπόνια που απλόχερα μας μοιράζει η κυβέρνηση  

Ζητούμε άμεσα μέτρα για:  

 • την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων και στην ευελιξία με σκοπό την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και του εργοδοτικού πλουτισμού  
 • την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα μας, εγγύηση της πρόσβασης όλων στο σύστημα και τις παροχές ανεργίας και σε κατάλληλες θέσεις εργασίας – κρατική εγγύηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και των θέσεων εργασίας που ήδη υπάρχουν στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις και αυστηρές κυρώσεις/αποκλεισμός παραβατών εργοδοτών από κάθε χρηματοδότηση  
 • την αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού, με δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών, και προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το σοκ της ακρίβειας – μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας 
 • τον κοινωνικό έλεγχο του Κράτους για λογοδοσία και διαφάνεια με κατοχυρωμένη θεσμική συλλογική συμμετοχή και εκπροσώπηση των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση 
 • δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του και τις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές -επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης  
 • δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας, πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας – άμεση κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας που αναδείχθηκαν εκ νέου κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον υπεράνθρωπο αγώνα των εργαζομένων στην υγεία. Επαγρύπνηση κρατικού μηχανισμού για την προστασία του γενικού πληθυσμού από τις συνεχείς απειλές της πανδημίας. 
 • αποτελεσματική, δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική – προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας – ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ.  
 • δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης φορολογικής παραβατικότητας που έχει επίπτωση στους εργαζομένους 
 • αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του εθνικού πλούτου και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας 
 • προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για μία δίκαιη μετάβαση με αξιοπρεπείς και ποιοτικές θέσεις εργασίας. 
 • ένταξη των εργαζομένων στα αεροδρόμια, των εργαζομένων στα ταξί, των εργαζομένων στα τουριστικά καταστήματα (μίνι μάρκετ, rent a car), στο καθεστώς των εποχικά απασχολουμένων χωρίς προϋποθέσεις και φραγμούς.  
 • Κήρυξη υποχρεωτικότητας των τοπικών συλλογικών συμβάσεων που υπέγραψαν τα σωματεία-μέλη μας, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των οδηγών ταξί, των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, των ξεναγών και πρόσφατα των εργαζομένων στα εστιατόρια. 

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, 

ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!!!!! 

ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ!!!!! 

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!!!!!! 

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ  

ΕΙΡΗΝΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ-ΙΣΟΤΗΤΑ!!!!! 

 

Αυτό είναι το καθήκον μας, η μεγαλύτερη τιμή σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ ΚΑΙ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΠ’ ΤΟ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ «ΗΣΥΧΟΙ» ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ 

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!!! 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 

                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   

 

             ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                                  ΦΡΑΝΤΖΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

26.4.2023

Καρπαθιακά Νέα