Λευκός καπνός στις Μενετές! Δεν καταργείται το Έθιμο της Περιφοράς. Πέτυχε η διαμαρτυρία των κατοίκων!

Λευκός καπνός στις Μενετές! Δεν καταργείται το Έθιμο της Περιφοράς. Πέτυχε η διαμαρτυρία των κατοίκων!

Μετά από 2 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων τελικά ο εφημέριος των Μενετών π. Μιχαήλ Φράγκος και η εκκλησιαστική επιτροπή πείστηκαν από τους 40 και πλέον κατοίκους και θα κάνουν ένα μέρος από το έθιμο της Περιφοράς. Ανέβηκαν με αυτοκίνητα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, από εκεί αυτή την ώρα κατεβαίνουν στο χωριό και οι εικόνες θα μπουν στα σπίτια.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που φτάνουν στα Καρπαθιακά Νέα υπήρξε δυναμική παρέμβαση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου προς αυτή την κατεύθυνση.

Να αναφέρουμε ότι ο εφημέριος με επιστολή που έστειλε τις προηγούμενες ημέρες στους τοπικούς συλλόγους και τον Πρόεδρο της κοινότητας είχε αποφασίσει να “κόψει” το έθιμο αφού σύμφωνα με εκείνον :

“…η συνήθεια εξυπηρετούσε κάποιους σκοπούς στο παρελθόν(μετόχια, ανθρώπους;).
Σήμερα ποιους εξυπηρετεί; Τα εκκλησάκια; Τα χωραφάκια; Έχουν ανάγκη τα εκκλησάκια και οι αγροί ή οι ψυχές μας; Που χρειάζεται ο γεωργός να ρίξει τον σπόρο της πίστης;….Γνώμη μου, η πορεία εξυπηρετεί τις αναμνήσεις και το ψυχολογικό κομμάτι που η αλήθεια είναι ότι ορισμένες κυρίες ακολουθούν με ιδιαίτερο ζήλο….”.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι εχθες το απόγευμα, Λαμπρή Δευτέρα, έγινε σοβαρή προσπάθεια να μεταπείσουν τον εφημέριο Μενετών ωστόσο αυτό στάθηκε αδύνατον! Μάλιστα υπήρξαν ακόμη και φωνές που ανέφεραν ότι οι δημοσιεύσεις κάνουν το μεγάλο κακό και δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα του χωριού! Χωρίς ωστόσο να δίνουν κάποια πρόταση για λύση!
Το έθιμο της περιφοράς των εικόνων γίνεται στις Μενετές Λαμπρή Τρίτη για περισσότερα από 200 χρόνια και αξίζει να αναφέρουμε ότι “τα έθιμα έχουν ισχύει Νόμων”!
184.2ο23
Καρπαθιακά Νέα