Φωτιά - Οι δυνάμεις που παλεύουν στα μέτωπα

Φωτιά - Οι δυνάμεις που παλεύουν στα μέτωπα

Καίγονται ζώα, δάση, σπίτια, επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η φωτιά δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει και στο πέρασμα της σβήνει τα πάντα. Χθες, Παρασκευή 6 Αυγούστου, ένας 38χρονος έχασε τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από πτώση στύλου της ΔΕΗ. Η Αττική απέφυγε το γενικευμένο μπλακ άουτ με εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος. Όμως η εθνική οδός παραμένει κλειστή ενώ στο πρώην λατομείο του Δήμου Γαλατσίου στήθηκε καταφύγιο για να φιλοξενήσει ζώα από την κυβέρνηση εκπροσωπούμενη από τον Θεοδωρή Λιβάνιο, το δήμο, το ΓΕΕΘΑ, την Περιφέρεια Αττικής και το Dogs’ Voice και από όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις γίνεται έκκληση να μην εγκαταλείπουν τα ζώα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει για τα μέτωπα και τις δυνάμεις που υπάρχουν σε αυτά:

  • Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων 1 συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 246 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 66 οχήματα και 1Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα από την Ουκρανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου στις περιοχές, Αρχαία Ολυμπία και Λαμπέτι Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στην Μέλπεια Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Μέσα σε όλα αυτά και οι συστάσεις από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το οποίο παρουσιάζει την αύξηση των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα) σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα Βόρεια και Ανατολικά διαμερίσματα.

Στην ανάρτηση του Αστεροσκοπείου αναφέρεται ότι οι κάτοικοι πρέπει κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.