Σε Κάσο και Κάρπαθο ο συνθέτης μεγάλων επιτυχιών και σολίστας του μπουζουκιού Θανάσης Πολυκανδριώτης

Σε Κάσο και Κάρπαθο ο συνθέτης μεγάλων επιτυχιών και σολίστας του μπουζουκιού Θανάσης Πολυκανδριώτης

 

Τυχεροί όσοι βρίσκονται ή θα βρεθούν σε Κάσο και Κάρπαθο στην τελευταία βδομάδα του Αυγούστου μιας και έχουν προγραμματιστεί από τους πολιτιστικούς οργανισμούς των Δήμων συναυλίες αφιερωμένες στον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Θανάση Πολυκανδριώτη.

Η πρώτη μουσική συναυλία θα γίνει στις 22 Αυγούστου στο λιμανάκι της Μπούκα της Κάσου, ενώ η δεύτερη την επόμενη μέρα, 23 Αυγούστου στην Κάρπαθο, στο δημοτικό αμφιθέατρο που βρίσκεται στα Πηγάδια.

Γιος του λαϊκού δασκάλου, Θεόδωρου Πολυκανδριώτη, δεν άργησε να ασχοληθεί με τη μουσική αφού σε ηλικία 8 χρονών πήρε τα πρώτα του μαθήματα κιθάρας. Συμμετείχε ακόμη ως κιθαρίστας από το 1961 σε νεανικά συγκροτήματα της εποχής και τρία χρόνια αργότερα άρχισε και η επαγγελματική του καριέρα.

Παρά το γεγονός ότι είχε πάθος με την κλασική κιθάρα, το καλοκαίρι του 1964 έγινε η αποκάλυψη της μουσικής αξίας του στο μπουζούκι. Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους καλύτερους εκτελεστές μπουζουκιού και στα χρόνια που ακολούθησαν συμμετείχε στο 90% της ελληνικής δισκογραφίας, με σπουδαίες συνεργασίες και πρώτες εκτελέσεις.

Ο σεμνός και άριστος δημιουργός, Θανάσης Πολυκανδριώτης, υπογράφει μια σειρά από εμβληματικές πρώτες εκτελέσεις που αποτυπώθηκαν στο βινύλιο από τη δική του πενιά και σημάδεψαν την ελληνική δισκογραφία και σίγουρα θα ακουστούν σε Κάσο και Κάρπαθο όπως: το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» του Μάνου Λοΐζου, η «Αθανασία» του Μάνου Χατζιδάκι, το «Μακρύ Ζεϊμπέκικο του Νίκου» του Διονύση Σαββόπουλου, η «Πρώτη φορά» του Μίμη Πλέσσα. Αλλάκαι οι μεγάλες επιτυχίες του, όπως οι «Τελειώσαμε λοιπόν», «Στου φεγγαριού την αγκαλιά», «Τι έκανα για πάρτη μου», «Τα πήρες όλα», «Ατέλειωτο ερωτικό ταξίδι», είναι μερικές από αυτές.

Η αφιερωματική εκδήλωση που γίνεται στην Κάσο οργανώνεται από τον Δήμο ΗΝ Κάσου, ενώ για τη συναυλία της Καρπάθου υπεύθυνος είναι ο Καρπαθιακός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Παιδείας  του Δήμου.

Μανώλης Δημελλάς Καρπαθιακά Νέα