Γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας καπετάν Ανδρέα Ποταμιάνου από την Κεφαλλονιά

Γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας καπετάν Ανδρέα Ποταμιάνου από την Κεφαλλονιά

       Γράφει ο Γιάννης Ι. Χήρας

     Το γενεαλογικό αυτό δένδρο έχει σχέση με τον Παραστάτη Καρπάθου και Νήσων κατά τα χρόνια της Επανάστασης του 1821, Χ’ Ηλία Οικονόμου (†1829) από το Απέρι Καρπάθου. Ο καπετάν (†) Ανδρέας Ποταμιάνος από την Κεφαλλονιά νυμφεύτηκε τη (†) Ζαμπία Γ. Ρωμνάκη από το Απέρι, η οποία υπήρξε ανιψιά του Χ’ Ηλία Οικονόμου. Απέκτησαν πέντε παιδιά: τον (†) Μιχάλη, τη (†) Μαριγώ, τη (†) Φωτουλιά, την (†) Καλλίτσα και την (†) Αργυρώ.

Α) Ο (†) Μιχάλης Ανδρ. Ποταμιάνος νυμφεύτηκε την (†) Καλλιόπη Ι. Σκευοφύλακα από τα Πηγάδια Καρπάθου, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά:

 • Τον (†) Ανδρέα, καπετάνιο (1907- ;  ). Νυμφεύτηκε Γαλλίδα, με την οποία απέκτησε (;) παιδιά.
 • Την (†) Άννα. Παντρεύτηκε τον (†) Γεώργιο Ι. Παραγιουδάκη από τη Σητεία της Κρήτης, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:

α) Τον (†) Γιάννη. Νυμφεύτηκε τη (†) Νίνα (Ειρήνη) Σταύρου Μπαρμπεροπούλου από τη συνοικία Βαλαντού Απερίου, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

β) Τη Μαριγούλα (Καλλιόπη). Παντρεύτηκε στα Πηγάδια τον (†) Νίκο Ηλ. Παχούντη από τα Πηγάδια, με τον οποίο απέκτησε πέντε παιδιά.

γ) Τη Ρηγώ. Παντρεύτηκε τον (†) Χαράλαμπο Παπακυριακίδη από τη Θεσσαλονίκη, με τον οποίο απέκτησε (;) παιδιά.

3) Τη Ζαμπία (†2014). Παντρεύτηκε τον (†) Γεώργιο Ι. Κούρτη από τις Μενετές                      Καρπάθου, με τον οποίο απέκτησε (;) παιδιά.

     Β) Η Μαριγώ Ανδρ. Ποταμιάνου (1884-1959) παντρεύτηκε δύο φορές. Σε πρώτο γάμο παντρεύτηκε τον (†) Νέστορα Ι. Λάμπρο από τα Πηγάδια, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: τη (†) Ζαμπία. Η Ζαμπία παντρεύτηκε τον (†) Ηλία Χατζηγεωργίου από τις Μενετές, με τον οποίο απέκτησε πέντε παιδιά: τον Γιώργο (μηχανικό του Ε. Ν.), την Ευδοξία, τη Μαρία, την Κατίνα και τον Περικλή. Της Μαριγώς ο σύζυγος ο Νέστορας Λάμπρος ήταν ναυτικός και πνίγηκε. Η Μαριγώ, σε δεύτερο γάμο (1898) παντρεύτηκε τον Γεώργιο Εμμ. Μανωλακάκη από τη Βωλάδα Καρπάθου (1870-1953), με τον οποίο απέκτησε πέντε παιδιά:

 • Τον (†) Μανώλη. Απεβίωσε νέος στην Αμερική.
 • Την (†) Καλλιόπη. Απεβίωσε 37 ετών στην Κάρπαθο.
 • Τον (†) Ανδρέα. Απεβίωσε 65 ετών στην Αμερική.
 • Την Αννίτσα (Άννα) (1909-1988). Το 1935 παντρεύτηκε στα Πηγάδια τον Γεώργιο (μετέπειτα παπα-Γεννάδιο) Δ. Καραδημητρίου (1910-1983), με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τη Μαριγούλα (1936-2017), τον Λάκη (Εμμανουήλ) (1946-) και την Πόπη (1952-).
 • Τον (†) Απόστολο. Νυμφεύτηκε τη Γεωργία (;) από τη Μυτιλήνη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τη Μαρία και την Παρασκευή.

 

Γ) Η (†) Φωτουλιά (Φωτεινή) Ανδρ. Ποταμιάνου παντρεύτηκε τον (†) Αντώνη Χατζηπαναγιώτη, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Ανδρέα, τη Μαρία, την Παρασκευή και τη Βαγγέλα.

 

Δ) Η (†) Καλλίτσα (Καλλιόπη) Ανδρ. Ποταμιάνου παντρεύτηκε τον (†) Ανδρέα Λαμπρίδη, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τον Κωστή, τη Βαγγέλα και τη Φωτεινή.

 

Ε) Η (†) Αργυρώ Ανδρ. Ποταμιάνου παντρεύτηκε τον (†) Μανώλη Μαγριπλή από την Κρήτη, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τον Μιχάλη, τον Ανδρέα και τον Δημητρό.

 

ΠΗΓΕΣ

Α. Αρχεία

 1. Ληξιαρχείο Δήμου Καρπάθου.

Β. Μαρτυρίες

Πόπη παπα-Γεννάδιου Καραδημητρίου-Κασσώτη (1952-) και Μαριγούλα (Καλλιόπη) Γ. Παραγιουδάκη-Παχούντη.

Γ. Λευκώματα

 1. Λεύκωμα Potidaion of Karpathos Island, Volume I, Poseidon Benevolent

Society of Karpathos, Inc., New York 1991, «Η ναυτική παράδοση των

Πηγαδίων», σ. 112.

Δ. Ιστοσελίδες

 1. https://www.karpathiakanea.gr, 21 Ιανουαρίου 2021 (Μακρής Ανδρέας

Ηλία, «Ο οπλαρχηγός Καπετα-Γιάννης Ρωμνάκης – Άγνωστες πτυχές της

ζωής του»).

Ε. Βιβλιογραφία

 1. ΜΑΚΡΗΣ Ανδρέας Ηλία, Τα Πηγάδια των Αναμνήσεων! Και πώς να τα

ξεχάσεις…, Κάρπαθος 2010, σ. 95 και 134.

 1. ΜΑΚΡΗΣ Ανδρέας Ηλία, Ενθυμήματα – Πηγαδιώτικα & Ξενοχωριανά,

Κάρπαθος 2018, σ. 123-124 και 152-155.

 1. ΜΑΝΩΛΑΚΑΚΗΣ Εμ., Καρπαθιακά, επανέκδοσις, Αθήναι 1988, σ. 293.