Πιο ζεστό το καλωσόρισμα στην Κάρπαθο. Εμπνευστής ο Γιάννης Καραγεωργιάδης

Πιο ζεστό το καλωσόρισμα στην Κάρπαθο. Εμπνευστής ο Γιάννης Καραγεωργιάδης

 

του Μανώλη Δημελλά

Είναι εκείνα τα μικρά που καθώς τα προσπερνάς σου αφήνουν την πιο γλυκιά γεύση μέσα στο μυαλό! Στην αρχή λοιπόν είδαμε την προσπάθεια του Γιάννη Καραγεωργιάδη κι απορήσαμε. Έπειτα, μα δε χρειάστηκε χρόνος, θαυμάσαμε όχι μόνο την ιδέα, αλλά κυρίως την όρεξη του εθελοντή να προσφέρει κάτι στον τόπο του.

Ο λόγος για τον Γιάννη Καραγεωργιάδη και την όμορφη προσπάθεια του να καλλωπίσει τον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου στον Αφιάρτη. Κι αυτό το πετυχαίνει φυτεύοντας δέντρα στις αλιτάνες και τα παρτέρια!

 

Για 12 χρόνια εργάστηκε μέσα στο αεροδρόμιο, σε εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης ωστόσο, όπως ο ίδιος μας είπε, «δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ και να βάλει δέντρα για να πρασινίσει το πάρκινγκ, που έχει αρκετές αλιτάνες».

Από το περασμένο καλοκαίρι, ο Γιάννης Καραγεωργιάδης, ξεκίνησε να δουλεύει μέσα στα κτήρια, σε εταιρεία καθαρισμού του αεροδρομίου και του εξωτερικού χώρου.

 

Ωστόσο αυτή την εποχή, με την μειωμένη κίνηση στο αεροδρόμιο, αποφάσισε με δικά του έξοδα, δωρητές τα ταξί και φίλους του ιδιώτες, να φυτευτούν πολλά δέντρα και φυτά που είναι ανθεκτικά στο κλίμα του Αφιάρτη.

Αγόρασε ακόμη και χορτοκοπτικό μηχάνημα, για να καθαρίζει τα μεγάλα χόρτα, μαζί του ο πυροσβέστης αεροδρομίου από την Κρήτη.

Έβγαλε τους σκίνους από τα πάρκινγκ του αεροδρομίου για να παρκάρουν περισσότερα αυτοκίνητα.

Ο Γιάννης λοιπόν μας είπε «έβαλα Λεμονιά, Φοινικιά και μια Μανταρινιά,  στην αλιτάνα που βρίσκεται στις αφίξεις, έτσι ώστε από μέσα να βλέπουν μια όμορφη εικόνα. Έχω στόχο να φυτευτούν όλες οι αλιτάνες με φοινικοειδή δέντρα στην είσοδο του αεροδρομίου μας! Επίσης φυτεύτηκε η έξοδος με δέντρα σφάκας μέχρι πάνω στον κεντρικό δρόμο».

Όμως τι γίνεται με το νερό; Ρωτήσαμε τον κ. Καραγεωργιάδη κι πως θα λύσει αυτό το πρόβλημα και εκείνος με απάντησε:

«Όσο για το νερό, θα μεταφέρω το καλοκαίρι με ένα βυτίο 200 λίτρα για πότισμα. Επίσης μέσα στα πάρκινγκ έχει πολλές αλιτάνες, που προσπαθώ να τις φτιάξω με δέντρα και φυτόχωμα. Και όπου χρειάζεται με την βοήθεια ιδιωτών από το νησί μας».

 

Όσο για τους άμεσους στόχους μας είπε:

«Η είσοδος θα φυτευτεί με αλοε βερα και φοινικοειδή, επίσης θα βάλουμε διακοσμητικά κυπαρίσσια Αριζόνα… Έτσι θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες που τους αρέσει το περιβάλλον. Έχει πολύ μεγάλη απήχηση η πρωτοβουλία αυτή στους τουρίστες. Επίσης τα ταξί θα τοποθετήσουν σε μια πινακίδα, που υπάρχει έξω από της άφιξης, έναν μουσαμά με τον χάρτη του νησιού μας.

Προσπαθώ να πάρω την άδεια από τον υπεύθυνο του αεροδρομίου, θέλω να γράψω: «καλώς ήρθατε στην Κάρπαθο» απέναντι ακριβώς από τις αφίξεις, στον τοίχο του πάρκινγκ που έχει μεγάλη επιφάνεια!»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Γιάννης δεν ξέχασε τα αδέσποτα ζώα,  φροντίζει καθημερινά να υπάρχει φρέσκο νερό και ξηρά τροφή ώστε να μην πεινούν οι γάτες του αεροδρομίου.