Γενεαλογικό ΔΕΝΔΡΟ της οικογένειας (†) ΠΕΡΙΚΛΗ (ΠΕΡΟΥ) Δ. ΧΡΥΣΗ ή ΧΡΥΣΟΥ από το ΑΠΕΡΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Γενεαλογικό ΔΕΝΔΡΟ της οικογένειας (†) ΠΕΡΙΚΛΗ (ΠΕΡΟΥ) Δ. ΧΡΥΣΗ ή ΧΡΥΣΟΥ από το ΑΠΕΡΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (†) ΠΕΡΙΚΛΗ (ΠΕΡΟΥ) Δ. ΧΡΥΣΗ Ή ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕΡΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ                                   

 

Γράφει ο Γιάννης Ι. Χήρας

 

Η διερεύνηση του οικογενειακού δένδρου της οικογένειας Χρυσού μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλοι οι γόνοι της οικογένειας Χρυσού Απερίου Καρπάθου είναι απόγονοι του (†) Δημήτρη Χρυσή ή Χρυσού (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος).

Ο Δημήτρης βρέθηκε στο Απέρι σε παιδική ηλικία με την αδερφή του τη Χρυσή, έπειτα από ναυάγιο που έλαβε χώρα στα ανοιχτά της Καρπάθου και από το οποίο διασώθηκαν ελάχιστα άτομα. Τον αποκαλούσαν «ο Δημήτρης της Χρυσής», από το οποίο προσωνύμιο προέκυψαν ως επώνυμα τα «Χρυσής» και «Χρυσός». Ο πατέρας του Δημήτρη ήταν Κρητικός (επώνυμο Σφιξάκης), αλλά δεν είναι γνωστό από ποιο μέρος της Κρήτης καταγόταν.

Ο Δημήτρης Χρυσής ή Χρυσός νυμφεύτηκε στο Απέρι, αλλά δεν είναι γνωστό το ονοματεπώνυμο της συζύγου του. Μαζί της απέκτησε οχτώ παιδιά (τα ονόματα των οποίων παρατίθενται χωρίς χρονολογική σειρά γέννησης): τον (†) Γιώργη, τον (†) Βασίλη, τον (†) Γιάννη, τον (†) Νικήτα, τον (†) Περικλή (Πέρο), την (†) Ευαγγελία (Βαγγελούλα), την (†) Άννα (Κυρανιά) και την (†) Αναστασία (Στασία).

Στο παρόν κείμενο, θα ασχοληθούμε με την οικογένεια του (†) Περικλή (Πέρου) Δ. Χρυσή ή Χρυσού. Νυμφεύτηκε την (†) Καλλιόπη (Καλλίτσα) Εμμ. Χαλκιά από τη Βωλάδα Καρπάθου, με την οποία απέκτησε επτά παιδιά: τη (†) Μαρία, τον (†) Δημήτριο (Δημητρό), τον (†) Μανώλη, την (†) Ευαγγελία (Βαγγέλα), τη (†) Ροδόπη, τον (†) Βασίλη και την (†) Ευγενία (Ευγενιά).

 

 1. A) Η (†) Μαρία. Παντρεύτηκε τον (†) Αθανάσιο Νικολ. Κωστή από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε δέκα παιδιά: τον (†) Νίκο, την (†) Καλλιόπη, τον (†) Περικλή (Πέρο), τον (†) Κων/νο (Κωστή), την (†) Καλλιόπη, τη (†) Σοφία, τον Μηνά, την Ευαγγελία (Βαγγέλα), τη Ροδόπη και τον Νίκο.

 

1) Ο (†) Νίκος, που απεβίωσε 17 ετών.

 

2) Η (†) Καλλιόπη, που απεβίωσε 40 ημερών.

 

3) Ο (†) Περικλής (Πέρος). Φωτογράφος-επιχειρηματίας, νυμφεύτηκε τη (†) Ζωή Μηνά Λυτού από τη Βωλάδα, με την οποία  απέκτησε τέσσερα παιδιά:

 

α) Τον Αθανάσιο. Νυμφεύτηκε την Ευγενία Αργ. Περδικολόγου από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά:

 

 1. Την Καλλιόπη. Παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Σταθόπουλο από την Αθήνα, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: την Ευγενία.

 

 1. ii) Τη Ζωή. Παντρεύτηκε τον Γιάννη Vilandos από την Αθήνα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: την Παναγιώτα και την Αθανασία.

 

β) Τον Μηνά. Νυμφεύτηκε τη Μαρίνα Ι. Χριστοδουλάκη από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά:

 

 1. Τη Σοφία. Παντρεύτηκε τον Δημήτρη (;) από την Αθήνα, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τον Θεόδωρο, τον Μηνά και τη Μαρίνα.

 

 1. ii) Τη Ζωή.

 

γ) Τον Κων/νο. Νυμφεύτηκε τη Σουζάνα (;) από τις ΗΠΑ.

δ) Τη Μαρία.

4) Ο Κων/νος (Κωστής) (1922-2015). Φωτογράφος-επιχειρηματίας, νυμφεύτηκε την Αναστασία (Στασία) Νικολ. Ματσάγκου από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά:

α) Την Ειρήνη (Ρηνούλα). Παντρεύτηκε τον Δημήτριο (Δημητρό) Γ. Λογοθέτη από το Απέρι, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:

 1. Τον Γιώργο. Νυμφεύτηκε την Αναστασία (Τασούλα) Μηνά Αναγνωστοπούλου από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Δημήτρη και την Άννα.

 

 1. Τον Κων/νο (Κωστή). Το 2022 νυμφεύτηκε στη Βωλάδα τη Μαρία Πέτρου Λυτού από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε ένα παιδί: την Καλλιόπη-Αναστασία (2023-).

 

iii) Τον Νικήτα.

 

β) Τη Μαρία (1965-). Το 1986 παντρεύτηκε τον Γιάννη Γ. Οικονομίδη από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:

 

 1. Την Αναστασία (Τασούλα). Παντρεύτηκε τον Κώστα (;) από την Αθήνα, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: τον Στέλιο.

 

 1. Τη Ρηγοπούλα. Τραπεζική υπάλληλος, παντρεύτηκε το δημόσιο υπάλληλο Χαρίδημο (Χάρη) Ι. Καουκάκη από τα Πηγάδια Καρπάθου, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: τη Μαρία (2022-).

iii) Τον Γιώργη.

γ) Τον Αθανάσιο. Νυμφεύτηκε τη Φωτεινή Εμμ. Μικροπανδρεμένου από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά:

 1. Τον Κων/νο. Σπούδασεστο Montclair State University τουΝιουΤζέρσεϊ.

 

 1. Τον Εμμανουήλ.

 

iii) Τον Αναστάσιο (Τάσο).

 

5) Η (†) Καλλιόπη. Πήρε το όνομα της αδερφής της που απεβίωσε 40 ημερών. Παντρεύτηκε τον (†) Ιωάννη-Χρυσόστομο Ηλ. Πελεχρίνη από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά:

 

α) Τη Μαρία. Το 1966 παντρεύτηκε το συνταξιούχο σήμερα επιχειρηματία Μιχάλη Ι. Χριστοδουλάκη από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά:

 

 1. Την Καλλιόπη. Είναι καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Purdue University της πολιτείας της Ιντιάνα των ΗΠΑ. Παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Μηνά Εμμ. Λυτό από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: τον Εμμανουήλ και τον Μιχαήλ. Η Καλλιόπη Μιχ. Χριστοδουλάκη και ο Μηνάς Εμμ. Λυτός έχουν πάρει διαζύγιο.

 

 1. Τον Ιωάννη (Γιάγκο). Σπούδασε Urban Planning στο Ball State University τηςπολιτείαςτης Ιντιάνα. Urban planner, νυμφεύτηκε την Ευανθία Χατζημηνά από το Όθος Καρπάθου, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: την Ιουλία (μαθήτρια), τη Μαρία και τον Μιχάλη. Η Μαρία και ο Μιχάλης είναι δίδυμα.

 

 • Τον Χρήστο-Γεώργιο. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Purdue University. Ηλεκτρολόγος μηχανικός, σε πρώτο γάμο νυμφεύτηκε τη (;) από τις ΗΠΑ, με την οποία απέκτησε ένα παιδί: τον Αθανάσιο (μαθητή). Πήραν διαζύγιο. Ο Χρήστος-Γεώργιος, σε δεύτερο γάμο νυμφεύτηκε τη Φωτεινή Ψαρρού-Λαγού από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε ένα παιδί: τον Μιχάλη.

 

 1. iv) Την Αναστασία-Γεωργία. Σπούδασε Restaurant & Hotel Management στο Purdue University. Επιχειρηματίας, παντρεύτηκε τον επίσης επιχειρηματία Εμμανουήλ Ι. Παπαδογιάννη από το νομό Ρεθύμνου, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Ιωάννη, τον Μιχαήλ-Χρυσόστομο, τον Νικόλαο και τη Μαρία-Χρυσοβαλάντου. Και οι τέσσερίς τους είναι μαθητές.

 

β) Την Ειρήνη (1950-). Παντρεύτηκε τον Γρηγόρη Μιχ. Γρηγοριάδη από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά:

 

 1. Την Καλλιόπη. Λογίστρια, παντρεύτηκε τον επιχειρηματία (†) Ιωάννη Κ. Λαγωνικό από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: τον Κώστα, ο οποίος είναι αρραβωνιασμένος με τη Μαρία (Μαίρη) Βέργη από τη Βωλάδα.

 

 1. Την Ευδοξία (Εύα). Παντρεύτηκε τον επιχειρηματία (†) Ιωάννη Αχ. Βασιλαράκη από το Όθος, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: την Ειρήνη (Ρήνα) (φοιτήτρια Ιατρικής) και τον Γιώργο (φοιτητή).

 

 • Τη Χριστίνα. Παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Ηλία Εμμ. Χαλκιά από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: την Ειρήνη και την Εμμανουέλα (φοιτήτριες).

 

 1. iv) Τη Μαρία. Παντρεύτηκε τον Κώστα Τσαμπούρα από τη Λάρισα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: τον Βασίλη και την Ειρήνη.

 

γ) Την Ιουλία (1953-). Παντρεύτηκε τον Πλαστήρα-Νικόλαο Γ. Βασιλαράκη από το Όθος, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:

 

 1. Τον Γιώργο. Τραπεζικός υπάλληλος, νυμφεύτηκε τη Φωτεινή Πιπίνου Γκατούλη από Πηγάδια και Σπόα Καρπάθου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Νίκο (μαθητή) και την Ειρήνη (μαθήτρια). Ο Γιώργος Βασιλαράκης και η Φωτεινή Πιπίνου Γκατούλη πήραν διαζύγιο.

 

 1. Τον Χρήστο. Ψυκτικός, νυμφεύτηκε την Ιταλοαμερικανίδα (;) , με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: την Καλλιόπη (Κέλλυ), την Εύα (μαθήτρια), τον Χρήστο (μαθητή) και τον Αντώνη (επίσης μαθητή).

 

iii) Τον Κων/νο (Κωστή). Νυμφεύτηκε τη (;) από τις ΗΠΑ, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Νίκο, τον Μάξιμο, τον Ηλία και τη Μία.

 

δ) Την (†) Αθανασία-Ευαγγελία. Απεβίωσε 17 μηνών.

6) Η (†) Σοφία. Παντρεύτηκε τον (†) Γιάννη Γ. Ματσάγκο από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:

α) Τον Γεώργιο. Νυμφεύτηκε την Ειρήνη (;) από την Κρήτη, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά:

 1. Τον Γιάννη. Νυμφεύτηκε τη (;) από την Αθήνα.
 2. Τη Σοφία.

iii) Τον Αλέξανδρο.

 

β) Τον Αθανάσιο. Νυμφεύτηκε την Αφροδίτη (;) από το νομό Ηλείας, με την οποία απέκτησε ένα παιδί: τη Σοφία.

 

γ) Τον Κων/νο. Νυμφεύτηκε τη Γεωργία (;) από την Αθήνα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τη Σοφία, τον Γιάννη και την Εβελίνα.

 

7) Ο Μηνάς. Συντ. επιχειρηματίας σήμερα, νυμφεύτηκε τη Μαρία Αθ. Διάκου από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά:

 

α) Τον Αθανάσιο. Νυμφεύτηκε την Ευτυχία Εμμ. Λυτού από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά:

 

 1. Τη Μαρία. Στις 19 Αυγούστου 2023 παντρεύτηκε τον Νίκο Ι. Μάλτα από το Μεσοχώρι Καρπάθου.

 

 1. ii) Τον Μηνά. Το 2018 νυμφεύτηκε στο Απέρι τη νευροψυχολόγο Ελπίδα Μιχ. Νισύριου από το Απέρι, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τη Φωτεινή (2021-) και τον Αθανάσιο (2022-).

β) Τον Ανδρέα. Νυμφεύτηκε τη Χριστίνα (;) από τις ΗΠΑ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά:

 1. Την Αλεξάνδρα. Τον Ιοανουάριο του 2024 αρραβωνιάστηκε τον (;) από (;) .
 2. ii) Τον Μηνά.

γ) Την Παναγιώτα. Παντρεύτηκε τον υδραυλικό Μηνά Θεοχ. Έλληνα από τις Πυλές Καρπάθου, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:

 1. Τον Θεοχάρη (Χάρη). Νυμφεύτηκε τη Μοσχούλα Εμμ. Μοσχονά από το Μεσοχώρι, με την οποία απέκτησε ένα παιδί: τη Σοφία (2022-).

 

 1. Τον Θανάση-Ανδρέα. Νυμφεύτηκε τη Μαρία Ι. Σισσαμή από τα Σπόα, με την οποία απέκτησε ένα παιδί: τη (;) (2023-).

 

iii) Τη Μαρία-Καλλιόπη.

 

δ) Τον Περικλή. Νυμφεύτηκε τη Λίντα (;) από τις ΗΠΑ, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τη Μαρία, την Ευαγγελία (Εύα) και τον Μηνά.

 

8) Η Ευαγγελία (Βαγγέλα). Παντρεύτηκε τον Νίκο Γ. Παπαδάκη από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά:

 

α) Τη Μαρία. Παντρεύτηκε τον Αθανάσιο Νικολ. Σταυράκη από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: την Ευαγγελία, τη Γεωργία και τη Νικολέττα.

 

β) Τον Γιώργη. Νυμφεύτηκε τη Φραγκίσκη (Φραγκίτσα) Μηνά Παπαγιάννη από Βωλάδα και Όθος, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τη Μαρία και την Ευαγγελία.

 

9) Η Ροδόπη. Παντρεύτηκε τον επιχειρηματία (†) Γιώργο Μηνά Χαλκιά από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:

 

α) Τον Μηνά, ηλεκτρολόγο.

 

β) Τη (†) Μαρία (απεβίωσε σε ηλικία 21 ετών).

 

γ) Τον Χρυσοβαλάντη-Ειρηναίο (Ρένο). Αυτοκινητιστής, νυμφεύτηκε την Ευτυχία Μηνά Περδικολόγου από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Γιώργο και τη Ροδόπη-Ευδοξία.

 

10) Ο Νίκος. Πήρε το όνομα του αδερφού του που απεβίωσε 17 ετών. Συντ. επιχειρηματίας σήμερα, νυμφεύτηκε τη Γεωργία Μιχ. Μηναΐδη από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά:

 

α) Τη Βικτωρία, φαρμακοποιό.

 

β) Τη Μαρία, καθηγήτρια Γαλλικών. Τον Οκτώβριο του 2023 αρραβωνιάστηκε τον προγραμματιστή Η/Υ Γιώργο Καλύβα από το Καρπενήσι.

 

γ) Τον Αθανάσιο, προγραμματιστή Η/Υ. Τον Σεπτέμβριο του 2023 νυμφεύτηκε τη λογίστρια Σοφία Εμμ. Μαγριπλή από τη Βωλάδα.

 

Β) Ο (†) Δημήτριος (Δημητρός). Άλλαξε το επώνυμό του σε «Χρυσίδης». Νυμφεύτηκε την (†) Ευαγγελία (Βαγγέλικα-Αγγέλικα) Νικολ. Ζαβόλα από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: την (†) Ευδοξία, την Καλλιόπη και τον (†) Περικλή (Πέρο).

 

1) Η Ευδοξία (1941-2019). Σε πρώτο γάμο παντρεύτηκε τον Α΄ πλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού Κων/νο (Ντίνο) Εμμ. Λάμπρο (1931-1992) από τα Πηγάδια, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:

 

α) Την Ευαγγελία (Αγγέλικα) (1963-). Καθηγήτρια Μουσικής, το 1987 παντρεύτηκε το διπλωματούχο Φαρμακευτικής-επιχειρηματία Μηνά Ηλ. Μηναΐδη από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:

 

 1. Τον Ηλία (1989-). Οικονομολόγος, το 2021 νυμφεύτηκε τη Σοφία Σπ. Σταματοπούλου (το γένος Χριστίνας Μηνά Λογοθέτη από την Κάρπαθο), με την οποία απέκτησε ένα παιδί: τον Βασίλειο (2022-).

 

 1. Την Ευδοξία, οικονομολόγο (1992-).

 

iii) Τη Βασιλεία (Βάσω) (1998-). Σπούδασε Τέχνες και Μάρκετινγκ.

 

β) Τη Σοφία (1970-). Καθηγήτρια ξένων γλωσσών, παντρεύτηκε τον ηλεκτρολόγο-ψυκτικό Σπυρίδωνα Διακοσταυριανό από τη Ρόδο, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:

 

 1. Τον Σταύρο, φοιτητή Φυσικής στο πανεπιστήμιο Κρήτης (2004-).

 

 1. Την Ευδοξία, μαθήτρια Λυκείου (2007-).

 

iii) Τον Κων/νο, μαθητή Γυμνασίου (2009-).

 

γ) Τον Εμμανουήλ (1974-). Διπλωματούχος Οικονομικών-δάσκαλος σέρφινγκ, ζει με τη Daiva Gasparaviciute από τη Λιθουανία, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τη Λούνα (2018-) και τον Έλβις (2021-).

 

Ο Κων/νος (Ντίνος) Εμμ. Λάμπρος απεβίωσε πρόωρα και η (†) Ευδοξία Δ. Χρυσίδου, σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τον Κυριάκο Γεωργούλη, αρχιτέκτονα-πολεοδόμο από τη Μύκονο.

 

2) Η Καλλιόπη. Παντρεύτηκε το συνταξιούχο σήμερα επιχειρηματία Γιώργο Μιχ. Νισύριο από τις Πυλές, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:

 

α) Τον Μιχάλη. Οικονομολόγος, Διευθυντής σε αμερικανική τράπεζα του Ντουμπάι. Νυμφεύτηκε τη σχεδιάστρια μόδας Betty (;) από (;) , με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Γιώργο και τον Παναγιώτη.

 

β) Τον Δημήτρη. Μηχανικός Η/Υ, Διευθυντής σε πολυεθνική της Αγγλίας. Νυμφεύτηκε τη γυμνάστρια Μιχαέλα Ηλ. Λαμπρινού από τα Πηγάδια, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τον Γιώργο, τον Ηλία και την Παρασκευή.

 

γ) Την Ευαγγελία (Αγγέλικα). Δικηγόρος με Master’s στο Ευρωπαίκό Δίκαιο, εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο της Αγγλίας.

 

3) Ο (†) Περικλής (Πέρος). Νυμφεύτηκε στις ΗΠΑ την Αικατερίνη (Καίτη) Ποδιά (†2023) από τη Σπάρτη, με την οποία  απέκτησε δύο παιδιά:

 

α) Τον Δημήτρη (1965-). Σε πρώτο γάμο νυμφεύτηκε τη Χαρίκλεια (;) από τη Νίσυρο, με την οποία απέκτησε ένα παιδί: τη Λουλουδιά (Λούλου). Πήραν διαζύγιο. Ο Δημήτρης, σε δεύτερο γάμο νυμφεύτηκε τη (;) από τη Βραζιλία, με την οποία απέκτησε ένα παιδί: την Αγγέλικα.

 

β) Τον Αντώνη.

 

Γ) Ο (†) Μανώλης. Απεβίωσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 30 ετών.

 

Δ) Η (†) Ευαγγελία (Βαγγέλα). Παντρεύτηκε τον (†) Κων/νο (Κωστή) Ηλ. Χρυσαφίνη από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: τον (†) Ηλία. Ο Ηλίας νυμφεύτηκε την Ευαγγελία (Βαγγέλα) Βασ. Λαχανά από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά:

 

1) Την Καλλιόπη. Παντρεύτηκε τον Νίκο Πιτσίλη από την Αθήνα, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: τον Ηλία.

 

2) Την Ευδοξία (Ηύα).

 

3) Την Κων/να (Ντίνα). Σε πρώτο γάμο παντρεύτηκε τον Σάββα Ρησιώτη [ο πατέρας του (;) Ρησιώτης από τη Μυτιλήνη και η μητέρα του (;) από τη Βωλάδα], με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: τον Κώστα και τον Αλέξανδρο. Η Κων/να (Ντίνα) Ηλ. Χρυσαφίνη και ο Σάββας Ρησιώτης πήραν διαζύγιο. Η Κων/να (Ντίνα), σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τον (;) από την Ιταλία.

 

4) Τον Κων/νο (Κωστή). Νυμφεύτηκε τη (;) από τις ΗΠΑ, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τον Ηλία, την Ευαγγελία και τον Μάξιμο.

 

5) Τον Βασίλη. Νυμφεύτηκε την Κοκώνα Μιχ. Χαλκιά από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Ηλία και τη Μαρία.

 

Ε) Η (†) Ροδόπη. Παντρεύτηκε τον (†) Γιάννη Εμμ. Μηναΐδη από τη Βωλάδα.

 

ΣΤ)Ο Βασίλης (1906-1992). Νυμφεύτηκε τη Μαρία Βασ. Μηναΐδη (1912-2003) από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: τη Βενετία, την Καλλιόπη, τον Περικλή (Πέρο) και την Ευαγγελία.

 

1) Η Βενετία. Παντρεύτηκε τον (†) Βασίλειο (Βάσο) Μακρή από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: τον Γιάννη, επιχειρηματία. Ο Γιάννης νυμφεύτηκε τη Rosemarie Romeo από τις ΗΠΑ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Βασίλειο-Ιωάννη και την Αλεσάντρα.

 

2) Η Καλλιόπη. Παντρεύτηκε τον Γιώργο Π. Βενέτη (†2015) από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: τη Φωτεινή. Η Φωτεινή παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Γιάννη Λάμπρο από την Αθήνα (με καταγωγή από τη Θήβα), με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: τον Παναγιώτη και την Καλλιόπη.

 

3) Ο Περικλής (Πέρος). Συντ. επιχειρηματίας σήμερα, νυμφεύτηκε τη Φωτεινή Νικολ. Χαλκιά από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά:

 

α) Τον Βασίλη. Οικονομολόγος, νυμφεύτηκε τη Θεοδώρα Βάρλα από την Πρέβεζα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Πέτρο (φοιτητή) και τον Λεωνίδα (επίσης φοιτητή).

 

β) Την Κοκώνα. Δασκάλα, το 2005 παντρεύτηκε τον Καρπαθοαμεριοκανό καθηγητή Νομικής στο Indiana University της πολιτείας της Ιντιάνα των ΗΠΑ, Δημοσθένη Τσάταρο [ο πατέρας του, Ελληνοαμερικανός (†) Εμμ. Τσάταρος, από την Κάλυμνο και η μητέρα του Αναστασία Δημοσθ. Βογιατζιδάκη από τη Βωλάδα], με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: τη Φωτεινή (μαθήτρια) και τον Αναστάσιο (Τάσο) (μαθητή).

 

γ) Τον Νίκο. Σπούδασε Restaurant & Hotel Management.

4) Η Ευαγγελία. Το 1973 παντρεύτηκε στο Νιου Τζέρσεϊ το συνταξιούχο σήμερα επιχειρηματία Ηλία Γ. Λαμπρινό από το Απέρι, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά:

α) Τον Φραγίσκο-Χρήστο (1974-). Φαρμακοποιός, νυμφεύτηκε τη Μαρία Ανδρ. Διάκου από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τη Ραφαέλα-Φωτεινή και τον Ηλία.

β) Τον Βασίλειο (1976-). Γιατρός πνευμονολόγος-εντατικολόγος, νυμφεύτηκε τη γιατρό (;) από την Κολομβία, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τη Σοφία και τον Ηλία.

γ) Τον Γιώργη (1981-). Οδοντίατρος, το 2014 νυμφεύτηκε στο Απέρι την Καρπαθοαμερικανίδα γιατρό παθολόγο Αριάδνη Νικολ. Παναγιώτου από το Απέρι, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τον Ηλία, τη Σταματίνα και την Ευαγγελία.

 

δ) Τη Μαρία (1983-). Μαθηματικός, παντρεύτηκε τον Μάριο Μιχ. Μαγριπλή από τις Μενετές Καρπάθου, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τον Μιχάλη, τον Ηλία και τον Εμμανουήλ.

 

Ζ) Η (†) Ευγενία (Ευγενιά). Παντρεύτηκε τον (†) Γεώργιο Μηνά Κρητικό από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: την Καλλιόπη. Η Καλλιόπη παντρεύτηκε τον (†) Αργύρη Ηλ. Περδικολόγο από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά:

α) Την Ευγενία. Παντρεύτηκε τον Αθανάσιο Πέρου Κωστή από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά:

 1. Την Καλλιόπη. Παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Σταθόπουλο από την Αθήνα, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: την Ευγενία.

 

 1. ii) Τη Ζωή. Παντρεύτηκε τον Γιάννη Vilandos από την Αθάνα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: την Παναγιώτα και την Αθανασία.

β) Την Ευαγγελία. Παντρεύτηκε τον Νικόλαο Ι. Καφετζηδάκη από το Απέρι, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά:

 1. Την Καλλιόπη. Παντρεύτηκε τον Ελευθέριο Γεωργαρά από τη Χαλκίδα της Εύβοιας, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: τον Δημήτρη και την Ευαγγελία.
 2. ii) Την Ιωάννα, δασκάλα στην Κω.

γ) Τον Ηλία. Νυμφεύτηκε τη Βασιλεία Κυριάκη από τη Βωλάδα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά:

 1. Τη Δέσποινα. Παντρεύτηκε τον (;) από τη Ρόδο.

 

 1. ii) Τον Αργύρη.

Ο Ηλίας Αργ. Περδικολόγος και η Βασιλεία Κυριάκη έχουν πάρει διαζύγιο.

δ) Τη Γεωργία.

ΠΗΓΕΣ

Α. Αρχεία

 1. Ληξιαρχείο Δήμου Καρπάθου.
 2. Αρχείο συγγραφέα.

Β. Μαρτυρίες

Ειρήνη Ι. Πελεχρίνη-Γρηγοριάδη (1950-), Παναγιώτα Μ. Κωστή-Έλληνα, Ειρήνη (Ρηνούλα) Εμμ. Καρακατσάνη (ή Κάλλα) (1948-), Γεωργία Μιχ. Μηναΐδη-Κωστή, Λογοθέτης Γ. Λαμπρινός, Ευαγγελία Βασ. Χρυσού-Λαμπρινού, Ευαγγελία (Αγγέλικα) Κ. Λάμπρου-Μηναΐδη (1963-), Κοκώνα Π. Χρυσού-Τσάταρου, Μηνάς Γ. Χαλκιάς, Μαρία Ι. Πελεχρίνη-Χριστοδουλάκη και Περικλής (Πέρος) Βασ. Χρυσός.

Γ. Ιστοσελίδες

 1. https://efimeridaomonia.wordpress.com, 26 Οκτωβρίου 2021 (Χήρας Γιάννης Ι.,

«Το γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας Χρυσού, από το Απέρι της Καρπάθου»).

 1. https://www.karpathiakanea.gr, 30 Ιανουαρίου 2023 (Δημελλάς Μανώλης,

«Κωνσταντίνος Αθ. Κωστής. Ένας Καρπάθιος στη μακρινή Νουβία!»).

 1. https://www.karpathiakanea.gr, 14 Σεπτεμβρίου 2023 (Δημελλάς Μανώλης, «14

Σεπτέμβρη 1937, Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, όταν ο Κωνσταντίνος Αθ. Κωστής

ταξίδευε από την Κάρπαθο για το Σουδάν»).

Δ. Βιβλιογραφία

 1. ΧΙΩΤΗΣ Μιχαήλ Π., Ιστορικά Σύμμεικτα Απερίου Βωλάδος-Πηγαδίων

Καρπάθου, τόμος Β΄, Αθήνα 2017, σ. 411-428.


 

                                  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

                                    ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΗ ΧΗΡΑ

 

     Ο Γιάννης Ιωάννη Χήρας γεννήθηκε στο Williamsport της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ το 1969, από γονείς καταγόμενους από το Απέρι της Καρπάθου. Πατέρας του ήταν ο φαρμακοποιός-συγγραφέας Ιωάννης Ι. Χήρας (Ιωαννίδης) (1935-2001). Μητέρα του ήταν η Ευαγγελία (Κική) Εμμ. Χρυσού (1949-2022). Το 1978 εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στο Χαλάνδρι Αττικής.

Το 1987 αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαλανδρίου. Την ίδια χρονιά έφυγε στις ΗΠΑ για σπουδές. Τον Ιανουάριο του 1993 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κάρπαθο, όπου είχαν εν τω μεταξύ εγκατασταθεί οι γονείς του. Από τότε μέχρι σήμερα ζει συνεχώς στο νησί. Είναι εισοδηματίας.

Με την εγκατάστασή του στο νησί αφοσιώθηκε στο διάβασμα σοβαρών εντύπων. Μάλιστα, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από τη μόρφωσή του το έχει αποκτήσει διαβάζοντας από μόνος του. Εδώ και χρόνια ασχολείται και με ιστορικές έρευνες. Τον ενδιαφέρει η τοπική ιστορία.

Έχει επίσης στο ενεργητικό του και συγγραφικό έργο. Δημοσίευσε άρθρα ιστορικού περιεχομένου (βιογραφικά ή γενεαλογικά δένδρα) σε τοπικής εμβέλειας ΜΜΕ: στην ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, στην ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΗΧΩ, στην ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΑΡΠΑΘΟ, στην ΟΜΟΝΟΙΑ, στα ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ, στη ΡΟΔΙΑΚΗ, στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ και στο περιοδικό ΙΣΤΙΑ. Δημοσίευσε και βιβλιοπαρουσίαση, στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ. Στο ΙΣΤΙΑ, εκτός από αρθρογράφος, υπήρξε και διορθωτής – μαζί με ένα ακόμη άτομο – των κειμένων του περιοδικού.

Επιμελήθηκε και ολοκλήρωσε την ημιτελή χειρόγραφη εργασία του πατέρα του υπό τον τίτλο «Ονοματολογικές μοναδικότητες – Απέρι: 1944-45». Η εργασία αυτή δημοσιεύθηκε στην περιοδική επιστημονική έκδοση ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ (τόμος Ε΄) του Κέντρου Καρπαθιακών Ερευνών της Ρόδου (2019). Στη συνέχεια, η συγκεκριμένη εργασία εκτυπώθηκε και κυκλοφόρησε και ως ανάτυπο. Επίσης επιμελήθηκε και ολοκλήρωσε την επίσης ημιτελή χειρόγραφη εργασία του πατέρα του υπό τον τίτλο «Η ομηρία δώδεκα Καρπαθίων κατά τη γερμανική κατοχή». Η εργασία αυτή εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Κάμειρος» της Αθήνας τον Ιούνιο του 2020. Για το εν λόγω βιβλίο, ο Γιάννης Ι. Χήρας, στις 3 Νοεμβρίου 2023 έλαβε ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΕΠΑΙΝΟ από τα Πανδωδεκανησιακά Βραβεία «Βασίλη Μοσκόβη» του Δήμου Αθηναίων.

Τη χρονική περίοδο (2004-2005) υπήρξε  – έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του τότε Δήμου Καρπάθου – ένα από τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, που εξέδιδε τότε ο Δήμος.

Τον Οκτώβριο του 2010, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου-Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος τον όρισε ως τον γραμματέα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ πόλεως Καρπάθου. Η θητεία του ανανεώθηκε τον Νοέμβριο του 2014, τον Ιανουάριο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2020. Το 2016, τον όρισε ως τον γραμματέα και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ πόλεως Καρπάθου, για τριετή θητεία. Τον Φεβρουάριο του 2020 την ανανέωσε, για τρία ακόμη χρόνια.

Εκτός από τα ελληνικά, μιλάει, διαβάζει και γράφει και στα αγγλικά.

 

E-mail: jjhiras@gmail.com