Γ. Γεραπετρίτης: Έδειξε χαλάρωση των σκληρών μέτρων – Τι θα ανακοινωθεί αύριο

Γ. Γεραπετρίτης: Έδειξε χαλάρωση των σκληρών μέτρων – Τι θα ανακοινωθεί αύριο

Το μήνυμα ότι, «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης», έστειλε μέσω του Mega ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ζητώντας από τους πολίτες, παρά την κόπωση, να παραμείνουν πιστοί στα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Προϊδεάζοντας συγχρόνως για τις αυριανές ανακοινώσεις (ωράριο εξόδου, μετακίνηση με κωδικό 6 και με Ι.Χ.), δήλωσε με έμφαση πως «είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμη που θα αναγκασθούμε να κάνουμε υπομονή», ενώ την πίεση που δέχεται σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την απέδωσε σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως οι μεταλλάξεις, οι πορείες και η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων.

Αναλυτικά, την ανάγκη ταυτόχρονης διατήρησης της ψυχικής υγείας των ανθρώπων από τη μια, και διασφάλισης της δημόσιας υγείας από την άλλη, υπογράμμισε εισαγωγικώς ο Γ. Γεραπετρίτης, κάνοντας επιπλέον λόγο για δύο πυλώνες: «Ο πρώτος θα έχει ως βάση κυρίως την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας – προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν και γίνονται ακόμη πολύ σημαντικές δράσεις με την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την ένταξη ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ – επίσης μια πολύ πιο διευρυμένη χρήση των tests σε πανελλαδική κλίμακα», ενώ ο δεύτερος πυλώνας θα προβλέπει «προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα».

Επίσης «είναι δεδομένο πλέον ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία», αναγνώρισε ο υπουργός Επικρατείας και αυτό «οδηγεί σε απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων». Συνεπώς, εξήγησε, «θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές που ίσως έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικών χώρων», προϊδέασε. Σύμμαχος, εξάλλου προς την κατεύθυνση αυτή, είναι ο καιρός, η μέρα που μεγαλώνει, η αλλαγή της ώρας, παρατήρησε.

«Σε όλη την Ευρώπη είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα, η Ελλάδα βιώνει ακόμη το τρίτο κύμα χάρη στα προληπτικά μέτρα τα οποία έχει λάβει», τόνισε επίσης με έμφαση, συμμεριζόμενος και αυτός την καθολική, όπως την χαρακτήρισε, διαπίστωση, ότι η κόπωση από τους περιορισμούς, «έχει οδηγήσει σε μια ‘ασφυξία’, σε μια πλημμελή συμμόρφωση. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή», επέμεινε, μια χρυσή τομή που θα συνδυάζει την κοινωνικότητα και την απουσία χαλάρωσης με τα μέτρα πρόληψης/προφύλαξης.

«Το σύστημα πιέζεται και η πίεση που δέχεται σήμερα, αντανακλά σε όσα συνέβησαν πριν δύο εβδομάδες, ό,τι βιώσαμε πριν δύο εβδομάδες σε επίπεδο κοινωνίας», σημείωσε στη συνέχεια της συνέντευξης, παραθέτοντας σειρά επιβαρυντικών παραγόντων, όπως οι μεταλλάξεις, οι πορείες – «δεν χρειάζεται πολλή φαντασία ότι με τον κοινωνικό συγχρωτισμό συνιστούν εστία μετάδοσης» – αλλά και το έλλειμμα εφαρμογής των μέτρων. Παρότι «το σύστημα πιέζεται περισσότερο από ποτέ», υπάρχουν στοιχεία τα οποία «συνηγορούν ότι το διάστημα στο οποίο ακόμη θα βρισκόμαστε υπό πίεση είναι σχετικά μικρό» και ως τέτοια στοιχεία ο υπουργός παρέθεσε τη βελτίωση του καιρού και τον εμβολιασμό που «πηγαίνει άριστα», όπως είπε, επικαλούμενος και τα επαινετικά σχόλια του διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα. Συνέχισε δε, με τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής, όπως «το να απλώσουμε τη μέρα έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος επιμερισμός του κόσμου και από την άλλη πλευρά να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να βρίσκεται έξω».

Στο ερώτημα τι τελικώς θα ανοίξει από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε πως είναι «σημαντικό» να αναζητηθούν κάποιες εστίες κοινωνικής αποσυμπίεσης, χωρίς να προχωρήσει επί του παρόντος σε λεπτομέρειες του σχεδιασμού, ενώ μετέφερε και την πρόθεση της κυβέρνησης «να ανοίξουν, με σχέδιο και συστηματικά, και οι υπόλοιποι πυλώνες, πρωτίστως τα σχολεία, ίσως κατά προτεραιότητα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά».

Απευθυνόμενος στους συμπολίτες του, όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης. Καταλαβαίνω ότι έχουμε πολύ μεγάλη κούραση και ιδίως τα νέα παιδιά που έχουν βρεθεί έξω από το φυσικό κοινωνικό τους περιβάλλον, (αλλά) είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμη που θα αναγκασθούμε να κάνουμε υπομονή». Εστιάζοντας στη συνέχεια στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, παρατήρησε ότι «τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, συνηγορούν ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά την πανδημία: αυτή τη στιγμή έχουμε υπερβεί το 1,5 εκατ. εμβόλια, περιμένουμε πολύ μεγάλες δόσεις εντός του Απριλίου, που θα δημιουργήσουν ένα σημαντικό τείχος ανοσίας».

Ερωτηθείς για το αν θα επιτραπεί η χρήση ΙΧ με τον κωδικό 6, ο υπουργός Επικρατείας εκκινώντας από τη θέση ότι δεν έχουν όλες οι γειτονιές τη δυνατότητα να βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους κοινωνικής συνάθροισης, χαρακτήρισε «αυτονόητο» το ότι «θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να μετακινούνται και επωχούμενοι». Αντιθέτως, για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε πως η αίσθησή του είναι ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τα βλέπουμε βήμα βήμα τα θέματα αυτά». Εξήγησε δε, πως η κυβέρνηση βλέπει και πιο μακροπρόθεσμα, βλέπει και το Πάσχα που έρχεται.

Αναφορικά, τέλος, με το εάν τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 29/3 και πώς, σημείωσε πως «η Δευτέρα 29 Μαρτίου για τα δεδομένα τα οποία έχουμε, φαντάζει μια αιωνιότητα». Διαβεβαίωσε όμως ότι εάν αποφασισθεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις.

«Πραγματικά η ελληνική οικονομία ‘ματώνει’ για να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο υγείας», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γεραπετρίτης, και επικαλέστηκε τις νέες στατιστικές του ECDC οι οποίες «αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι στις χώρες που τα έχουν καταφέρει καλύτερα», είναι μέσα στις 2-3 χώρες με την καλύτερη θέση, με βάση τον αριθμό κρουσμάτων και των θανάτων. Επιπλέον, η πατρίδα μας είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο των tests, δήλωσε εξάλλου και ζήτησε «όσο το δυνατόν να παραμείνουμε πιστοί στα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης (…) να εμβολιαζόμαστε, και έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη». Γεραπετρίτης

πηγή www.naftemporiki.gr